Witam,

mam 23 lata, od jakiegoś czasu z powodu stresu zaczęło nieco częściej pojawiać mi się tzw. "zimno", raz w okolicach ust a raz w okolicach nosa (zwłaszcza tego "rowka" między nosem a policzkami). Jakieś zwykłe kremy które mam w apteczce pomagały na krótko, więc 3 dni temu skorzystałem z dość głupiej rady - kolegi, a później cioci (którym podobno to co zrobili pomogło bez problemów).

Otóż to oboje poradzili mi często smarować zmienione przez dolegliwość miejsca spirytusem rektyfikowanym. Zastosowałem się do rady, nakładałem spirytus pałeczkami bawełnianymi na skórę nosa i jego okolic. "Zimno" faktycznie mi zniknęło, ale pojawił się inny problem. Spirytus bardzo wysuszył i podrażnił mi skórę, na wszystkich powierzchniach które smarowałem spirytusem pojawiły się brzydkie, zaczerwienione plamy. (Zdjęć nie mogę przesłać, bo coś mi się zepsuło w telefonie i nie mogę skopiować na kartę pamięci - przepraszam). Ponadto skóra w tych miejscach trochę się łuszczy (małymi płateczkami), i słabo, mało odczuwalnie piecze/swędzi.

Co do równoległych dolegliwości - mam łojotokowe zapalenie skóry w tym samym rejonie ciała, chociaż po jednorazowym zastosowaniu przepisanego przez dermatologa Pimafucortu i smarowaniu co jakiś czas Kerium DS, objawy znacznie mi się złagodziły czy nawet ustąpiły.

Co do stosowanych do tej pory środków - natychmiast po zauważeniu podrażnień odstawiłem spirytus. Plamy i łuszczenie się próbowałem załagodzić stosując ponownie Kerium DS, jak również od dzisiaj Alantan Dermoline (3-4 razy dziennie). Być może plamy trochę zanikają, nie wiem - niestety jak dla mnie do tej pory niezbyt zauważalnie

Czy uda mi się w jakiś sposób pozbyć się tych plam? I wyleczyć przesuszenie/podrażnienie skóry?... Niektórzy mnie straszą że te ślady zostaną mi dożywotnio, więc jest to dla mnie ważna rzecz i jeżeli ktoś z Państwa (a zwłaszcza lekarzy) na tym forum miałby pomysł, jak możnaby zwalczyć te objawy, to naprawdę BARDZO prosiłbym o pomoc. Nie chciałbym przez jedną głupotę mieć ślad na całe życie.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz bardzo proszę o poradę.