+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Za mała tarczyca

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Za mała tarczyca

    Witam.
    Mając 12 lat leczyłam się na niedoczynność tarczycy - brałam hormony. Po roku leczenia poziom TSH wrócił do normy kazano odstawić mi tabletki. TSH badam od tamtego czasu co roku i jest w normie. 4 lata temu (w wieku 23 lat) postanowiłam wybrać się profilaktycznie do endokrynologa. Kazał zrobić USG, zrobiłam i z USG wyszło, że moja tarczyca jest za mała (jak to Pani dr określiła jest wielkości tarczycy dziecka a nie dorosłej kobiety). Przepisała hormony po mimo dobrego TSH. Po konsultacji z lekarzem rodzinnym, który powiedzial że jak TSH jest w normie to znaczy że tarczyca jest mała ale się wyrabia i po co szprycować się hormonami odstawiłam je. Teraz mój problem powrócił gdyż planuje zajść w ciąże, a hormon tarczycy ma tu duże znaczenie. Nie wiem tak naprawde kogo słuchać, zdrowy rozsądek podpowiada mi, że robie dobrze nie biąrąc hormonów skoro ich poziom jest w normie, ale może to złe myślenie?

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Wyniki

    Wczoraj zrobiłam wyniki hormonów i przedstawiają się one następująco:
    WYNIKI:
    TSH 2,11 norma [0,27-4,2]
    fT3 3,49 norma [1,8-4,6]
    fT4 1,09 norma [0,93-1,7]

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Mała tarczyca,, dobre wyniki a ciąża

    Hej wiem, że dawno ale może komuś się przydać kto jak i ja szuka wiadomości - mi też powiedziano, że sie wyrabia to nie mam brac hormonów, bo po co skoro w normie, ale jest mega za mała.. No i jestem pod kontrolą,, tylko właśnie lekarz powiedział, że jak będę planowała ciąże to mam się od razu zgłosić i wtedy będą hormony bo jak taka tarczyca wyrabia na mnie jedną to na dwoje na pewno nie da rady i mogłoby dojść do poronienia..

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Tarczyca objawy
    Przez Gosia w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-28-2010, 09:14
  2. Problemy z tarczycą objawy
    Przez Celina w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-28-2010, 09:11
  3. Mała ilość moczu - problem
    Przez Fuckir w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-08-2010, 21:51
  4. Powiększona tarczyca
    Przez Hania w dziale Forum chirurgiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-12-2010, 09:11

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246