Witam, dzisiaj przy badaniu krwi dostałem wynik TSH 5,230 (norma wg tego labolatorium to 0,270-4,200), FT4 17,52 (norma 12,00-22,00). O czym mogą świadczyć te wyniki? U mnie w rodzine wiele osób ma niedoczynność. Czy te 5,230 to duże odstępstwo?

Chcę zapisać się do endokrynologa, bo odczuwam osłabienie itd. Jakie jeszcze badanie powinienem zrobić, żeby przy wizycie endokrynolog mógł od razu coś stwierdzić - nie chcę płacić za prywatną wizytę, żeby potem być odesłanym dalej na badania?