+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Wysoki poziom DHEA, DHEA-S, testosteronu i androstendionu, zmienne TSH - cera, waga

  1. #1
    kamuskaaa89 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2013
    Postów
    1

    Wysoki poziom DHEA, DHEA-S, testosteronu i androstendionu, zmienne TSH - cera, waga

    Szanowni Państwo, proszę o pomoc w interpretacji poniższych wyników.

    Dodam, że wyniki robiłam sobie sama kierując się informacjami z różnych stron internetowych.

    Przyczyna: w wieku ok 22 lat moja waga wzrosła w ciągu roku o ok 15-20 kg, pojawił się okropny trądzik. Mimo racjonalnej diety (korzystałam z pomocy dietetyka), opracowanego planu ćwiczeń (trening aerobowy + siłowy) waga nie spadła. Dodam, że jestem wysoka, więc wskaźnik BMI mam wciąż w normie (na szczęście!). Drugi powód- trądzik, nie pomogło specjalistyczne leczenie, smarowanie się drogimi kremami, antybiotykami, po roku cera się uodporniła. Trądzik mam typu guzkowatego, broda, żuchwa, czasami policzki. Do tego zdarzają mi się dziwne uderzenia gorąca, często ranem przed lustrem robiąc makijaż dosłownie płynę.

    Przez 4 lata brałam hormony, Diane 35, Yaz, Yasminelle. Mniej więcej po 3 latach antykoncepcji pojawiły się wyżej opisane efekty. Początkowo myślałam, że to wina hormonów, odstawiłam je, nie zmieniło się nic, ani na twarzy ani na wadze. Na chwilę obecną lekarz zalecił mi Yaz + Akenormin 20 mg. Stosuję terapię od 3 tygodni, poprawa na twarzy jest, ale czuję, że zaleczam skutki, a nie przyczynę.

    Proszę o pomoc, w jakim kierunku robić dalej badania.

    Wyniki:
    17.07.2013 (faza lutealna)
    TSH - 2,432 (norma 0,55-4,78)
    ft4 - 13,99 (norma 11,5-22,7)
    estradiol - 172,58 (norma 55,8-214,2)
    prolaktyna- 9,11 (norma 2,8-29,2)
    progesteron - 15,99 (norma 5,16-18,56)
    testosteron - 98,15 (norma 14-76)
    androstendion - 6,8 (norma 0,3-3,5
    )

    Wyniki - 30.08
    Insulina - 17,29 (norma 2,6-24,9)
    TG- 19 (norma <34)
    TP - 9 (norma <12)

    Wyniki 30.09
    TSH- 4,19 (norma 0,270-4,2)
    Kortyzol - 16,11 (norma 6,2-19,4)
    DHEA SO4 -586,9 (norma 99-340)

    Wyniki 05.10
    TSH - 2,726 (norma 0,55-4,78)
    ft3- 5,96 (norma 3,5-6,5)
    ft4 - 14,73 (norma 11,5-22,7)
    kortyzol - 9,84 (norma 6,7-22,6)
    testosteron - 50,41 (norma 14-76) - spadek?????
    DHEA - 30 (norma 1,3-9,8)
    DHEA-SO4- 516,85 (norma 25,9-460,2)
    androstendion - 5,9 (norma 0,3-3,5)
    Lipidogram: trójglicerydy, cholesterol całk. oraz ldl - wszystko w normie

    Dodatkowe badania:
    - Badanie USG tarczycy- tarczyca niepowiększona o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych
    - Badanie USG transwaginalne w 7 dniu cyklu - jajnik prawy: 36x23 mm, kilka pęcherzyków, najwiekszy o śr. 14mm, jajnik lewy: 31x15mm, kilka pęcherzyków o śr do 7 mm, zatoka Duglasa wolna
    - Badanie USG transwaginalne w 20 dniu cyklu - jajnik prawy o wymiarach 45x30 mm z pęcherzykiem o śr. 23 mm, jajnik lewy o wymiarach: 23x15 mm, zatoka Douglasa bez płynu, lekarz stwierdził DYSKRETNE CECHY PCOS (niemniej jednak cykle mam regularne, wyniki hormonów świadczą o płodności)
    - Tomografia komputerowa nadnerczy: oba nadnercza prawidłowej wielkości, kształtu i położenia. Bez zmian ogniskowych

    Proszę o pomoc. Endokrynolodzy odsyłają mnie do gienkologów-endokrynologów, w drugą stronę działa to podobnie. Jeden z lekarzy przepisał mi Euthyrox 25 bez skierowania na powtórzenie wyników (w końcu rozbieżności w TSH są duże). Nie zdecydowałam się na leczenie.
    Ostatnio edytowane przez kamuskaaa89 ; 10-31-2013 o 23:41

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Moim zdaniem chorujesz na to co ja czyli zespół policystycznych jajników= okropny trądzik którego nic nie usówa, nadmierne owłosienie itp.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. 32 tydzień ciąży - wysoki poziom TSH
    Przez Magda P w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11-02-2013, 21:00
  2. wysoki poziom testosteronu a ciąża proszę o porade
    Przez samanta89 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-22-2013, 22:14
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06-08-2013, 10:49
  4. DHEA wysoki poziom
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-16-2012, 22:51
  5. wysoki poziom androstendionu
    Przez Irmina w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-15-2011, 01:54

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154