+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 25

Temat: Wysoka prolaktyna spadła po bromocornie, częste oddawanie moczu, RISPOLEPT!

  1. #1
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Wysoka prolaktyna spadła po bromocornie, częste oddawanie moczu, RISPOLEPT!

    Witam,

    Otóż przez rok brałem lek rispolept - dawka przez miesiąc 50 mg, przez resztę 11 miesięcy - 37,5 mg, zastrzyki co 2 tygodnie.

    Gdy zauważyłem że mam powiększone sutki, opuchnięte, postanowiłem się zapytać psychiatry czym to jest spowodowane? odpowiedziała że na pewno lekiem. Poleciła sprawdzić poziom prolaktyny , przy okazji zbadałem tsh. Prolaktyna wyniosła: 1161, a tsh 4.30 przy normie 4,20. Postanowiłem udać się do endokrynologa, przepisała mi bromocorn na prolaktyne i euthyrox na tarczyce . Po miesiącu prolaktyna spadła do 191, czyli norma (80-320), a tarczyca spadła do 2,40. W na początku lekarz pierwszego kontaktu mimo rispoleptu podejrzewał gruczolaka przysadki mózgowej . Czy przy gruczolaki prolaktyna spadła by do normy ? Miałem w gruncie dwa dość mocne urazy głowy. Boję się że mogło to być tym spowodowane. Niestety przy normie tsh i prolaktyny, sutki są dalej opuchnięte, i do tego zacząłem oddawać często mocz od około 9 dni temu , byłem u innej doktor pierwszego kontaktu i zleciła badanie moczu, wynik wyszedł krystalicznie dobry. Czy wysoka prolaktyna mogłaby spowodować rozhuśtanie innych hormonów? mam nerwicę natręctw i bardzo się boję, mogę dodać że częste oddawanie moczu raczej nie jest spowodowane nerwicą, oddaję mocz około 30 razy w ciągu dnia. Czego się nie napiję od raz idę do wc. Liczę na odpowiedz. Pozdrawiam.

  2. #2
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Zapomniałem dodać, że mam też częste oddawanie gazów, wiatrów i częściej oddaje kał, 2 razy w ciągu dnia.

  3. #3
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Zrobić bad. og. moczu, kreatyninę oraz elektrolity (potas, sód) i ewentualnie wapń całkowity, morfologia z rozmazem, ob/crp. Jak lekarz podejrzewa guza przysadki to zrobić TK głowy.

  4. #4
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Miałem robione badanie moczu - wyszło krystalicznie dobre. Czy to możliwe że po bromocornie gruczolak zniknął i dlatego teraz oddaję mocz często? Ponieważ czytałem że bardzo często po usunięciu przysadki ludzie oddają mocz. Nie jestem lekarzem, tylko gdybam, wyniki badań będę miał w środę a endo w następnym tygodniu.

  5. #5
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    W gruncie miałem rok i 2 lata temu urazy głowy na imprezach niestety, dość mocne.

  6. #6
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Cytat Napisal Buka12 Zobacz post
    ...Czy to możliwe że po bromocornie gruczolak zniknął...
    Bardziej prawdopodobne że lek złagodził jego objawy. Zdajsie że od tego jest.

    Aż tak częste oddawanie moczu musi mieć*swoją przyczynę. Albo lek działa diuretycznie albo coś innego.

  7. #7
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Czyli jak prolaktyna spadła to nie daje gwarancji że gruczolaka nie ma, bo czytałem że ludzie nie mogą przy gruczolaku zbić prolaktyny?

  8. #8
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Cytat Napisal Buka12 Zobacz post
    czytałem że ludzie nie mogą przy gruczolaku zbić prolaktyny?
    Jakby mogli, to by na forum nie pytali, bo po co?

    Inna sprawa że gruczolaki przysadki nie należą do częstych chorób.

  9. #9
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Bracie, czy jak prolaktyna mi spadła do normy to dobry znak? że może raczej to nie gruczolak , nie długo będę miał rezonans , także to nam powie prawdę, ale czy mogę być dobrej myśli przy tym że po bromcu prolaktyna mi spadła do normy ?

  10. #10
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Na moje oko 30% że coś jest i niekoniecznie gruczolak. Sam czekam na mri głowy bo mam problem z lewą ręką i nie przejmuję się tym.

  11. #11
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Ok, Ufaj Panu. Dziękuję za pomoc ! Błogosławie Cię.

  12. #12
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Brachu, odebrałem wyniki z dzisiaj, endo kazała mi zrobić przez telefon mówiła:

    lh luteotropina 4,31 mam a normy to - 1,70-8,60

    prolaktyna , jak badalem i zostalo mi 10 tabletek bylo 191 teraz po 10 tabletkach 183,5 norma 80-320

    testoreson 3,97 - przy normach 2,49- 8,38

    jony:

    sod 142,70 przy normie 136 - 145

    potas 4,39 przy normie 3,50-5,00

    tsh 1,42 (biore dalej tabletki) pzy normie 0,270 - 4,200


    co robić dalej? do endo z tym?

  13. #13
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Mówiąc endo masz na myśli endokrynologa?

    TSH jest bardzo "ładne", aczkolwiek żeby mieć w miarę jasny obraz pracy tarczycy oraz zażywanych leków, trzeba by zrobić równocześnie: tsh, ft4, ft3. Choć imho bardziej by się przydało: usg tarczycy, usg j. brzusznej i rtg klp.

    A odpowiadając na pytanie, nie widzę wielkiej konieczności udawania się do endokrynologa. Choć niewykluczone że ww. lekarz uprze się i poszuka innej przyczyny częstomoczu.

    BTW. Możesz spróbować suszonej żurawiny czy coś nie pomoże. Hmmm ile masz leukocytów w bad. moczu?

  14. #14
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Tak, mam na myśli endokrynologa.

    ft3 i ft3 miałem badane 19 grudnia i była norma. wtedy 19 grudnia miałem tą prolaktynę ponad 1000 , a :

    ft3 wynosiło : 6,11 przy normie 3,10 i 6,80
    ft4 wynosiło: 16,06 przy normie 12,00-22,00

    Przeglądam tą kartkę z badaniami moczu i piszę coś takiego:

    Leukocyty 1-3 wpw wpw. [0,00-6,00]

    Żurawiny nie próbowałem, ale prócz oddawania moczu, mam też częste te gazy, takie bez zapachowe wiatry... do tego szumi mi z tyłu głowy, rano i wieczorem.

  15. #15
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    czy taka ciągła chęć oddawania moczu i kału, może być objawem guza mózgu ?

  16. #16
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Bardzo możliwe, tym bardziej że nie ma śladu infekcji dróg moczowych. Może też być guz/torbiel w rdzeniu kręgowym a nawet zwykła dyskopatia. Jak nic nie wyjdzie to bardzo prawdopodobnie wina nerwicy albo leków.

  17. #17
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Wróciłem właśnie z SOR-u. To są jakieś żarty. Oddałem tam mocz 4 razy, przyjął mnie lekarz i powiedział żebym zaczął zbierać mocz z całego dnia i powiedzieć ile tego było. Po co Mu to? czy nie mógł mi zlecić dziś tomografi? skoro sam powiedział że możliwe że gruczolak jest, ale niech endokrynolog to zleci...służba zdrowia...ech...

  18. #18
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Cytat Napisal Buka12 Zobacz post
    zbierać mocz z całego dnia i powiedzieć ile tego było
    Chodziło zapewne o zróżnicowanie częstomoczu od wielomoczu. Tzn czy ilość moczu przekracza 2l. W aptekach i sklepach medycznych są butle do DZM (dobowej zbiórki moczu) z podziałką. Jak mnie pamięć nie myli zaczyna się od drugiej mikcji (oddawania moczu) danego dnia rano, a kończy się na pierwszej następnego dnia rano.

    BTW. możliwe że dany szpital ma mocno oblegany tomograf i starają się w trybie cito wpisywać tylko bardzo pilnych (umierających) pacjentów. Albo lekarz jest uparty i chce uniknąć narażenia pacjenta na promieniowanie. Albo... szpital ogranicza koszty jak się da...

  19. #19
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    no to by się zgadzało bo powiedział żeby przyjść w czwartek rano z wynikiem, ide do apetki zapytać o to butle, 10 zł starczy?

  20. #20
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    Byłem w aptece. Butli nie ma. Ale powiem Ci że 2 L to ja na pewno w ciągu doby nie oddaję, z rana to jest dużo ale potem jak już latam to tak około pare kropelek albo troszeczke 2 sekundy i tyle.

  21. #21
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    To szukaj sklepu medycznego. Osobiście raz tylko potrzebowałem, ale wtedy dostałem za free w szpitalu.

    Ewentualnie znajdź coś w czym w miarę łatwo zmierzysz ile tego jest. Np. butla po napoju, czy cuś.

    Btw. według googla na szybko 10zł winno starczyć.

  22. #22
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    mam słoik. ale 2L to ja raczej nie oddaje...

  23. #23
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Od biedy styknie. Co do mikrolitra być nie musi. Przy okazji licz wypite herbaty i inne płyny (zupa, nawet głupia kanapka ma w sobie trochę wody...) zrobisz w ten sposób tak zwany bilans płynów - to się zwykle robi na szpitalnych oddziałach

  24. #24
    Buka12 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    42

    kurde do sloika to jednak slaba sprawa ,potrzebna jest ta butla, moze od jutra zaczne, bylem u psychiatry mowi mi ze to nerwowe wg niej...ja w to nie wierze;/

  25. #25
    Nie zarejestrowany
    Guest

    hujostwo

    rispolept consta -odstaw to skurwysyństwo jak najszybciej - powiedz że tyłek cie boli od zastrzyków to kurestwo powoduje uszkodzenie nerwów w całym ciele tak że jak stężenie rispoleptu w organiźmie spadnie będą bule całego ciała . Prawdopodobnie masz aktualnie jazdy lepsze niż gdbyś ćpał LSD - to jest własnie prawdziwe działanie rispoleptu zwłaszcza podczas gwałtownej zmiany dawki , szczególnie na niższą.
    To sikanie to właśnie skutek uboczny rispoleptu , z tego powodu na bank masz niski pozipm potasu we krwi a jak jeszcze spadnie to będzie nowa atrakcja niemożność uczymania stałej temperatury ciała . Ale dość na temat skutków ubocznych
    radzę zamienić to na kwetiapinę - przy wysokich dawkach jedyny skutek uboczny to podwyższony puls , jest na to rada beta blokery na beto . Przynajmniej dobrze się wieczorem wyśpisz po kwetiapinie początkowa dawka kwetiapiny to może być ok 500mg
    ale po pewnym czasie można ją stopniowo - nie więcej niż o 5 % dziennie redukować dzieląc tabletki.
    I tak można z tego z czasem wyjść i "spaść na cztery łapy" - jak kot Przy setce kwetiapiny praktycznie nie odczujesz skutków ubocznych a jak zejdziesz do 25 mg - na noc to już będzie bajka. I tak z uwagi że ten środek ma duży zakres stosowanych dawek ( ad 700mg - do 25mg) można na nim zejść do 0 .
    Rispolept bedzie siedział w organiżmie ok 3 miesiące od ostatniego zastrzyku - włącz kwetiapinę ok 3 tygodni od zastrzyku , stosuj tyle żeby sie wyspać( kwetiapina ma fantastyczne działanie nasenne) , jak bedzie mimo tego za mało snu dodaj ESTAZOLAM . Jak ci psychiatrzyna nie przepisze - kup przez internet
    Jeżeli bule ciała które najprawdopodobniej wystąpią po odstwieniu rispoleptu - nie ustąpią może się okazac konieczne
    branie małych dawek haloperidolu - żeby zabić uszkodzone nerwy , ale haloperidol oczywiście nie postać depo to w porównaniu z rispoleptem - relanium.
    PSYCHIATRZY TO ŁOWCY SKUR NIE DAJ SIĘ ZŁAPAĆ W PUŁAPKE

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Częste oddawanie moczu
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-12-2014, 23:15
  2. Częste oddawanie moczu
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-28-2012, 18:37
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-19-2011, 22:45

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246