+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: wysoka prolaktyna

  1. #1
    paulaaaa
    Guest

    wysoka prolaktyna

    Witam,
    Mam 33 lata, miesiączkuję regularnie. Od pewnego czasu zauważyłam nadmierne owłosienie na twarzy, dodatkowo trądzik oraz bolesne piersi przed miesiączką jak również zmienne nastroje. Z trądzikiem walczę od lat. Dodatkowo mam podejrzenie PCOS. Czy powodem objawów może być wysoka prolaktyna? Czy poniższe wyniki kwalifikują mnie do leczenia? Lekarz zlecił mi powtórzenie badań po miesiącu. Czy mogę mieć problem z zajściem w ciążę?
    Badania były robione 22 dnia cyku.

    1. TSH - tyreotropina 2,5560 norma 0,3500-4,9400
    2. Progesteron 8,70 norma f. folikularna <0,1-0,3
    f. lutealna 1,2-15,9
    postmenop.: <0,1-0,2
    3. Prolaktyna 34,00 norma: 5,18-26,53
    Testosteron 0,524 norma: 0,108-0,569
    DHEA-S 340,400 norma: 95,800-511,700

    Prośba o interpretację i jakieś sugestie.

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Wink

    Cytat Napisal paulaaaa Zobacz post
    Witam,
    Mam 33 lata, miesiączkuję regularnie. Od pewnego czasu zauważyłam nadmierne owłosienie na twarzy, dodatkowo trądzik oraz bolesne piersi przed miesiączką jak również zmienne nastroje. Z trądzikiem walczę od lat. Dodatkowo mam podejrzenie PCOS. Czy powodem objawów może być wysoka prolaktyna? Czy poniższe wyniki kwalifikują mnie do leczenia? Lekarz zlecił mi powtórzenie badań po miesiącu. Czy mogę mieć problem z zajściem w ciążę?
    Badania były robione 22 dnia cyku.

    1. TSH - tyreotropina 2,5560 norma 0,3500-4,9400
    2. Progesteron 8,70 norma f. folikularna <0,1-0,3
    f. lutealna 1,2-15,9
    postmenop.: <0,1-0,2
    3. Prolaktyna 34,00 norma: 5,18-26,53
    Testosteron 0,524 norma: 0,108-0,569
    DHEA-S 340,400 norma: 95,800-511,700

    Prośba o interpretację i jakieś sugestie.
    Nie jestem lekarką ale...
    17-Hydroksyprogesteron( zbadaj podczas okresu najlepiej między 2 a 5 dniem)
    Prolaktynę powtórz
    Testosteron wolny (zbadaj podczas okresu najlepiej między 2 a 5 dniem-ważne żebyś zbadała testosteron wolny nie całkowity)
    Co do DHEA-S to jest w normie , tarczyca według wyniku też w normie ( jednak przy badaniu tarczycy powinno się zbadać: tsh,ft3,ft4,antytpo,antytg i usg. Przy wysokiej prolaktynie może pojawić się problem z zajściem w ciążę. Według objawów to nie tylko może być Zespół PCOS (tworzą się wtedy na jajnikach torbiele), ale również przyczyną może leżeć w nadnerczach (np. pod postacią gruczolaków , guzów). Ginekolog powinien zrobić ci usg(aby sprawdzić czy to nie PCOS) Wypadają ci włosy ? Jeśli ginekolog wykluczy PCOS, wtedy musi cię skierować na rezonans magnetyczny nadnerczy. Przytyłaś a może schudłaś? Co do trądziku leczysz się u dermatolog jakie leki bierzesz , stosujesz? W pielęgnacji cery trądzikowej polecam emulsję do mycia buzi CETAPHIL (myj buzie 3 razy dziennie) trądzik często jest wywołany przez zaburzenia hormonalne, więc warto zbadać też inne hormony. Warto też zadbać o dietę aby unikać produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ograniczyć słodycze i tłuste potrawy, stres też wpływa na trądzik jak i słońce(krem uv od 30 do 50 min++ a najlepiej +++ na opakowaniu). Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Za wysoka prolaktyna
    Przez Gacia12 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-12-2014, 18:20
  2. Prolaktyna - wysoka i niska
    Przez Daria62 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-03-2014, 21:03
  3. wysoka prolaktyna a ciąża
    Przez Aga598 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-10-2014, 19:09
  4. wysoka prolaktyna
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01-18-2014, 15:57
  5. Prolaktyna za wysoka
    Przez ania160a w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-20-2013, 06:36

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246