+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wyniki wątrobowe

  1. #1
    joker83 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    7

    Wyniki wątrobowe

    Mam pytanie. W piątek robię testy na wątrobę i na trzustkę w tym tez będą na wirusowe zapalenie wątroby typu C i B. Zawracam się z pytaniem czy mógł bym te wyniki zamieścić tu aby zostały ocenione ?? Z góry bardzo dziękuje i proszeo odpowiedź.

  2. #2
    Karaoke jest nieaktywny
    Moderator
    Zarejestrowany
    Apr 2011
    Postów
    2,181

    Oczywiście możesz zamieścić wyniki na forum, tylko podaj jednocześnie normy laboratorium - łatwiej będzie specjaliście ocenić.

  3. #3
    joker83 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    7

    Bardzo dziękuje. Jak tylko będę miał wyniki to je tu zamieszcze. Miłego dnia.

  4. #4
    joker83 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    7

    o to moje wyniki badań wątroby i trzustki , bardzo proszę o ocenę ich. Z góry dziękuje Glucose : 5.94 mmol/L 3.05 - 6.38
    CHOLESTEROL : 3.64 mmol/L 0.00 - 5.18
    TRIGLYCERIDES : 0.63 mmol/L 0.00 - 1.92
    HDL-CHOLESTEROL : 1.55 mmol/L > 1.04
    LDL-CHOLESTEROL : 1.96 mmol/L < 4.00
    Normal < 5.0
    Suspect 5.0 - 6.0
    High risk > 6.0
    RISK FACTOR : 2.3
    AST/GOT : 19 U/L 0 - 35
    ALT/GPT : 15 U/L 10 - 46
    GAMMA-GT : 10 U/L 0 - 66
    PROTEINS TOTAL : 74 g/L 60 - 80
    ALBUMIN : 50.0 g/L 34.0 - 50.0
    GLOBULIN : 24.0 g/L 23.0 - 35.0
    BILIRUBIN TOTAL : * 21.34 umol/L 0.17 - 17.10
    UREA : 5.25 mmol/L 0.00 - 8.30
    CREATININE : 79.7 umol/L 0.0 - 106.0
    URIC ACID : 250.5 umol/L 0.0 - 420.0
    CALCIUM : 2.41 mmol/L 2.20 - 2.55
    PHOSPHATES : 0.93 mmol/L 0.87 - 1.45
    POTASSIUM : 4.6 mEq/L 3.3 - 5.1
    SODIUM : 135 mEq/L 135 - 147
    CK : 95 U/L 25 - 190
    AMYLASE : 80 U/L 28 - 100 IRON : 25 umol/L 11 - 28
    HEPATITIS B - HBsAg : NEGATIVE Negative < 1
    HEPATITIS C VIRUS : NEGATIVE Negative

  5. #5
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Sytuacja ta wymaga dalszej diagnostyki. Odbarwienie stolca połączone ze zwiększeniem poziomu bilirubiny skłania ku żółtaczce pozawątrobowej, czyli mechanicznej - przyczyną może być kamica żółciowa, kamica przewodowa, zapalenie dróg żółciowych, także rak dróg żółciowych lub trzustki - wszystkie sytuacje, które mogą spowodować upośledzenie odpływu żółci z wątroby.

  6. #6
    joker83 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    7

    Czyli jakie badania powinienem wykonać aby zdiagnozować co takiego mi dolega. Nie ukrywam ze bardzo sie wystraszyłem tym rakiem dróg żółciowych czy też trzustki. Dodam jeszcze ze mam dziwne bule brzucha poniżej pępka. Ból jest większy kiedy wstaje np. rano a normalnie w dzien delikatnie pobolewa, ale w trakcie spania niczego nie odczuwam. Kupiłem tez ostatnio test na helicobacter pylori bo podejrzewałem ze mogą być to wrzody no ale test wyszedł negatywnie.

  7. #7
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Nie warto martwić się na zapas. O dalszych badaniach powinien zadecydować lekarz, który zlecał poprzednie badanie, w pierwszej kolejności warto pomysleć o USG jamy brzusznej. Pozdrawiam serdecznie

  8. #8
    marek19990
    Guest

    choroba wątroby

    Choroba wątroby jest w ostatnich czasach popularnym problemem społecznym.
    Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów człowieka.
    Jednymi z częściej występujących poważnych chorób wątroby są: wirusowe zapalenie wątroby, zapalenie wątroby oraz marskość wątroby.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. wyniki eeg
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-14-2018, 18:46
  2. wyniki
    Przez maciek-basia w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-07-2011, 13:18
  3. Wyniki - co to może być?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 04-21-2011, 13:59
  4. Brak woreczka żółciowego a próby wątrobowe
    Przez m4tek w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-22-2011, 14:52
  5. wyniki
    Przez madzikc w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-15-2011, 20:02

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249