+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wyniki TSH interpretacja

  1. #1
    Santimel88 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2019
    Postów
    8

    Wyniki TSH interpretacja

    Dzień dobry nie wiem czy mam się zacząć leczyć i iść do endokrynologa czy raczej wszystko jest ok.
    Robię te badania na własną rękę ponieważ od 4 lat jestem dość senny ospały a waga rośnie ciągle w górę choć wiem że to wszystko może być spowodowane brakiem ruchu fizycznego i złym trybem życia.
    Interesuje mnie też wynik kwasu moczowego ponieważ mam problemy ze stawami lekarz ortopeda mówi że mam łagodną wiodkość stawów ale dodatkowo po każdym urazie gdzie jest ich sporo zawsze bolą mnie stawy lub po piciu alkocholu mam straszne kłucie i mrowienie w okolicy stawów nadgarstka czy kostek u stopy.
    Ddoatkowo chciałbym zapytać o peroksydacje lipidów zrobiłem te wyniki ale to już pod psychiatre czy neurologa ponieważ mam straszne zaniki pamięci od 15 lat czasami nie pamiętam co robiłem dzień wcześniej a na pewno nie pamiętam co się działo 2 tygodnie czy miesiąc wstecz. Mam też problem z uczeniem co może być tłumaczone tym że po prostu przestałem aktywnie używać mózgu ponieważ mam 30 lat i czasy nauki już za mną ale ostatnio nawet nie pamiętam dobrze tabliczki mnożenie gdzie byłem super z matematyki czy biologii a mam coraz to gorsze problemy z liczeniem ale to na marginesie najważniejsze jest tsh.

  2. #2
    Santimel88 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2019
    Postów
    8

    Rok 2018 zdrowy bez objawów chorobowych lekki katar z rana.

    Morfologia krwi (C55)
    Leukocyty (WBC) 7,3 10^9/L 4,0 — 10,0.
    Erytrocyty (RBC) 4,83 10^12/L 4,1 — 6,2
    Hemoglobina (HGB) 15,31 g/dL 14,0 — 18,0
    Hematokryt (HCT) 44,4 % 40,0 — 54,0
    Wskazniki czerwonokrwinkowe:
    Srednia objetosc erytrocytów (MCV) 92,0 fL 80,0 — 98,0
    Srednia zawartosc HGB w erytrocytach (MCH) 31,7 pg 27,0 — 33,0
    Srednie stezenie HGB w erytrocytach (MCHC) 34,51 g/dL 31,0 — 36,0
    Wskaznik anizocytozy erytrocytów (RDW) 13,2 % 11,5 — 14,5
    Płytki krwi (PLT) 219 10^9/L 140 — 450
    Wskazniki płytkowe:
    Płytkokryt (PCT) 0,19 % 0,2 — 0,5
    Wskaznik anizocytozy płytek krwi (PDW) 14,5 % 8,0 — 18,0
    Srednia objetosc płytek krwi (MPV) 8,8 fL 8,0 — 12,0
    Rozdział automatyczny leukocytów:
    Neutrocyty (NEU%) 50,2 % 45,0 — 70,0
    Limfocyty (LYMPH%) 33,8 % 20,0 — 45,0
    Monocyty (MON%) 7,2 % 3,0 — 8,0
    Eozynocyty (EOS%) 8,3 % 1,0 — 5,0
    Bazocyty (BASO%) 0,5 % 0,0 — 1,0
    Neutrocyty (NEU) 3,68 10^9/L 2,5 — 5,0
    Limfocyty (LYMPH) 2,48 10^9/L 1,5 — 3,5
    Monocyty (MON) 0,53 10^9/L 0,2 — 0,8
    Eozynocyty (EOS) 0,61 10^9/L 0,04 — 0,4
    Bazocyty (BASO) 0,04 10^9/L 0,02 — 0,10
    Odczyn Biernackiego (C59) 2,0 mm < 10,0
    Biochemia
    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
    Materiał: Krew zylna, surowica, data i godz. pobrania: 06-02-2018 07:24 (Pilsudskiego87),
    data i godz. przyjecia: 06-02-2018 13:39
    Cholesterol HDL w surowicy 53 mg/dl > 40
    Zakres referencyjny wg. PTK



    Biochemia - c.d.
    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
    Cholesterol LDL bezposredni zmierzony 102 mg/dl <70 - Dla bardzo duzego
    ryzyka > 10% wg skali
    SCORE
    <100 - Dla duzego ryzyka 5
    - 10% wg skali SCORE
    <115 - Dla umiarkowanego
    lub małego ryzyka < 5% wg
    skali SCORE


    Magnez w surowicy 2,04 mg/dl 1,60 — 2,60

    Kreatynina w surowicy 0,82 mg/dL 0,7 — 1,2
    EGFR >=60 ml/min/1,73m^2

    Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia.
    * Kwas moczowy w surowicy 7,3 mg/dl 3,4 — 7,0

    Wartosci pozadane dla osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym wg. stanowiska ekspertów dotyczacym
    hiperurykemii (Arterial Hypertens. 2017, vol.21, no 1, p.1-9): <5,0 mg/dl (<297,5 μmol/l).
    W leczeniu dny moczanowej EULAR rekomenduje poziom docelowy <6mg/dl (<357 μmol/l).
    Cholesterol całkowity w surowicy 174 mg/dl 115 — 190

    Zakres referencyjny wg. PTK
    Triglicerydy w surowicy 181 mg/dL < 150

    Zakres referencyjny wg. PTK
    Glukoza (Krew zylna, osocze (fluorek)) 86 mg/dl 70 — 99

    Zakres referencyjny wg. PTD, 2014

    Kortyzol 17,4 μg/dl godz.7:00-10:00
    6,2-19,4μg/dl
    godz.16:00-20:00
    2,3-11,9μg/dl

    Witamina 25(OH)D Total 18,75 ng/ml > 30,00

    TSH 4,070 uIU/mL 0,270 — 4,200
    FT3 3,33 pg/ml 2,00 — 4,40
    FT4 1,32 ng/dl 0,93 — 1,70
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej
    (ATPO) (O09)
    25,5 IU/ml < 34,0
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) < 10,00 IU/ml < 115,00

    Rok 2019 zdrowy bez objawów chorobowych lekki katar z rana.

    Produkty peroksydacji lipidów PeroX < 6,0 μmol/l < 180,0
    Zwiekszony poziom nadtlenków lipidów interpretowac mozna jako wskaznik podwyzszonej peroksydacji lipidów błonowych i innych struktur
    zawierajacych lipidy. Przyczyna takiego stanu rzeczy moga byc m.in. niedostateczna ilosc antyoksydantów, działanie metali ciezkich,
    nieenzymatyczna peroksydacja. Zwiekszona peroksydacja lipidów moze pociagac za soba m.in.: utlenianie LDL, zmiane i niszczenie receptorów
    błonowych, zmiane funkcji makrofagów, uszkodzenia DNA, polimeryzacje białka.
    W celu interpretacji wyniku skonsultuj sie z lekarzem lub specjalista.


    Morfologia krwi (C55)
    Leukocyty (WBC) 9,5 10^9/L 4,0 — 10,0
    Erytrocyty (RBC) 5,05 10^12/L 4,1 — 6,2
    Hemoglobina (HGB) 16,47 g/dL 14,0 — 18,0
    Hematokryt (HCT) 47,4 % 40,0 — 54,0
    Wskazniki czerwonokrwinkowe:
    Srednia objetosc erytrocytów (MCV) 94,0 fL 80,0 — 98,0
    Srednia zawartosc HGB w erytrocytach (MCH) 32,61 pg 27,0 — 33,0
    Srednie stezenie HGB w erytrocytach (MCHC) 34,75 g/dL 31,0 — 36,0
    Wskaznik anizocytozy erytrocytów (RDW) 12,9 % 11,5 — 14,5
    Płytki krwi (PLT) 271 10^9/L 140 — 450
    Wskazniki płytkowe:
    Płytkokryt (PCT) 0,23 % 0,2 — 0,5
    Wskaznik anizocytozy płytek krwi (PDW) 13,3 % 8,0 — 18,0
    Srednia objetosc płytek krwi (MPV) 8,6 fL 8,0 — 12,0
    Rozdział automatyczny leukocytów:
    Neutrocyty (NEU%) 52,1 % 45,0 — 70,0
    Limfocyty (LYMPH%) 31,8 % 20,0 — 45,0
    Monocyty (MON%) 7,4 % 3,0 — 8,0
    Eozynocyty (EOS%) 8,0 % 1,0 — 5,0
    Bazocyty (BASO%) 0,7 % 0,0 — 1,0
    Neutrocyty (NEU) 4,96 10^9/L 2,5 — 5,0
    Limfocyty (LYMPH) 3,03 10^9/L 1,5 — 3,5
    Monocyty (MON) 0,7 10^9/L 0,2 — 0,8
    Eozynocyty (EOS) 0,76 10^9/L 0,04 — 0,4
    Bazocyty (BASO) 0,07 10^9/L 0,02 — 0,10

    Biochemia

    Czynnik reumatoidalny (RF) - ilosc 10,7 IU/ml < 14,0
    Sód w surowicy (O35) 140 mmol/l 138 — 147
    Potas w surowicy (N45) 4,7 mmol/l 3,5 — 5,1
    Białko całkowite 7,87 g/dl 6,00 — 8,00
    Kreatynina w surowicy 0,75 mg/dL 0,7 — 1,2
    EGFR >=60 ml/min/1,73m^2
    Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia.
    Mocznik w surowicy 23 mg/dl 19 — 44

    * Kwas moczowy w surowicy 6,0 mg/dl 3,4 — 7,0
    Wartosci pozadane dla osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym wg. stanowiska ekspertów dotyczacym hiperurykemii (Arterial Hypertens.
    2017, vol.21, no 1, p.1-9): <5,0 mg/dl (<297,5 μmol/l).
    W leczeniu dny moczanowej EULAR rekomenduje poziom docelowy <6mg/dl (<357 μmol/l).

    Glukoza (Krew zylna, osocze (fluorek)) 87 mg/dl 70 — 99


    Zakres referencyjny wg. PTD, 2014
    Immunochemia

    * TSH 3,290 uIU/mL 0,270 — 4,200
    FT3 3,19 pg/ml 2,00 — 4,40
    FT4 1,02 ng/dl 0,93 — 1,70
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej
    (ATPO) (O09)
    17,9 IU/ml < 34,0
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18)
    11,23 IU/ml < 115,00

    Analityka
    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
    Badanie ogólne moczu (A01)
    Barwa bursztynowa
    Przejrzystosc zupełna
    PH 5,0 5,0 — 7,5
    Ciezar własciwy 1,025 1,005 — 1,030
    Białko nieobecne nieobecne
    Glukoza (L43) nieobecna nieobecna
    Urobilinogen w normie w normie
    Bilirubina nieobecna nieobecna
    Ciała ketonowe nieobecne nieobecne
    Leukocyty nieobecne nieobecne
    Azotyny nieobecne nieobecne
    Krew nieobecna nieobecna
    Materiał: Mocz, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjecia: 03-01-2019 13:13
    Mikroskopowy osad moczu (A19)
    Nabłonki płaskie pojedyncze pojedyncze PB1001_13_52 wyd. 1 z dn. 04.03.2016
    Leukocyty - liczba (C30) 0 - 2 wpw 0 - 2 wpw

  3. #3
    Santimel88 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2019
    Postów
    8

    Rok 2018 zdrowy bez objawów chorobowych lekki katar z rana.

    Morfologia krwi (C55)
    Leukocyty (WBC) 7,3 10^9/L 4,0 — 10,0.
    Erytrocyty (RBC) 4,83 10^12/L 4,1 — 6,2
    Hemoglobina (HGB) 15,31 g/dL 14,0 — 18,0
    Hematokryt (HCT) 44,4 % 40,0 — 54,0
    Wskazniki czerwonokrwinkowe:
    Srednia objetosc erytrocytów (MCV) 92,0 fL 80,0 — 98,0
    Srednia zawartosc HGB w erytrocytach (MCH) 31,7 pg 27,0 — 33,0
    Srednie stezenie HGB w erytrocytach (MCHC) 34,51 g/dL 31,0 — 36,0
    Wskaznik anizocytozy erytrocytów (RDW) 13,2 % 11,5 — 14,5
    Płytki krwi (PLT) 219 10^9/L 140 — 450
    Wskazniki płytkowe:
    Płytkokryt (PCT) 0,19 % 0,2 — 0,5
    Wskaznik anizocytozy płytek krwi (PDW) 14,5 % 8,0 — 18,0
    Srednia objetosc płytek krwi (MPV) 8,8 fL 8,0 — 12,0
    Rozdział automatyczny leukocytów:
    Neutrocyty (NEU%) 50,2 % 45,0 — 70,0
    Limfocyty (LYMPH%) 33,8 % 20,0 — 45,0
    Monocyty (MON%) 7,2 % 3,0 — 8,0
    Eozynocyty (EOS%) 8,3 % 1,0 — 5,0
    Bazocyty (BASO%) 0,5 % 0,0 — 1,0
    Neutrocyty (NEU) 3,68 10^9/L 2,5 — 5,0
    Limfocyty (LYMPH) 2,48 10^9/L 1,5 — 3,5
    Monocyty (MON) 0,53 10^9/L 0,2 — 0,8
    Eozynocyty (EOS) 0,61 10^9/L 0,04 — 0,4
    Bazocyty (BASO) 0,04 10^9/L 0,02 — 0,10
    Odczyn Biernackiego (C59) 2,0 mm < 10,0
    Biochemia
    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
    Materiał: Krew zylna, surowica, data i godz. pobrania: 06-02-2018 07:24 (Pilsudskiego87),
    data i godz. przyjecia: 06-02-2018 13:39
    Cholesterol HDL w surowicy 53 mg/dl > 40
    Zakres referencyjny wg. PTK



    Biochemia - c.d.
    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
    Cholesterol LDL bezposredni zmierzony 102 mg/dl <70 - Dla bardzo duzego
    ryzyka > 10% wg skali
    SCORE
    <100 - Dla duzego ryzyka 5
    - 10% wg skali SCORE
    <115 - Dla umiarkowanego
    lub małego ryzyka < 5% wg
    skali SCORE


    Magnez w surowicy 2,04 mg/dl 1,60 — 2,60

    Kreatynina w surowicy 0,82 mg/dL 0,7 — 1,2
    EGFR >=60 ml/min/1,73m^2

    Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia.
    * Kwas moczowy w surowicy 7,3 mg/dl 3,4 — 7,0

    Wartosci pozadane dla osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym wg. stanowiska ekspertów dotyczacym
    hiperurykemii (Arterial Hypertens. 2017, vol.21, no 1, p.1-9): <5,0 mg/dl (<297,5 μmol/l).
    W leczeniu dny moczanowej EULAR rekomenduje poziom docelowy <6mg/dl (<357 μmol/l).
    Cholesterol całkowity w surowicy 174 mg/dl 115 — 190

    Zakres referencyjny wg. PTK
    Triglicerydy w surowicy 181 mg/dL < 150

    Zakres referencyjny wg. PTK
    Glukoza (Krew zylna, osocze (fluorek)) 86 mg/dl 70 — 99

    Zakres referencyjny wg. PTD, 2014

    Kortyzol 17,4 μg/dl godz.7:00-10:00
    6,2-19,4μg/dl
    godz.16:00-20:00
    2,3-11,9μg/dl

    Witamina 25(OH)D Total 18,75 ng/ml > 30,00

    TSH 4,070 uIU/mL 0,270 — 4,200
    FT3 3,33 pg/ml 2,00 — 4,40
    FT4 1,32 ng/dl 0,93 — 1,70
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej
    (ATPO) (O09)
    25,5 IU/ml < 34,0
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) < 10,00 IU/ml < 115,00

    Rok 2019 zdrowy bez objawów chorobowych lekki katar z rana.

    Produkty peroksydacji lipidów PeroX < 6,0 μmol/l < 180,0
    Zwiekszony poziom nadtlenków lipidów interpretowac mozna jako wskaznik podwyzszonej peroksydacji lipidów błonowych i innych struktur
    zawierajacych lipidy. Przyczyna takiego stanu rzeczy moga byc m.in. niedostateczna ilosc antyoksydantów, działanie metali ciezkich,
    nieenzymatyczna peroksydacja. Zwiekszona peroksydacja lipidów moze pociagac za soba m.in.: utlenianie LDL, zmiane i niszczenie receptorów
    błonowych, zmiane funkcji makrofagów, uszkodzenia DNA, polimeryzacje białka.
    W celu interpretacji wyniku skonsultuj sie z lekarzem lub specjalista.



    Morfologia krwi (C55)
    Leukocyty (WBC) 9,5 10^9/L 4,0 — 10,0
    Erytrocyty (RBC) 5,05 10^12/L 4,1 — 6,2
    Hemoglobina (HGB) 16,47 g/dL 14,0 — 18,0
    Hematokryt (HCT) 47,4 % 40,0 — 54,0
    Wskazniki czerwonokrwinkowe:
    Srednia objetosc erytrocytów (MCV) 94,0 fL 80,0 — 98,0
    Srednia zawartosc HGB w erytrocytach (MCH) 32,61 pg 27,0 — 33,0
    Srednie stezenie HGB w erytrocytach (MCHC) 34,75 g/dL 31,0 — 36,0
    Wskaznik anizocytozy erytrocytów (RDW) 12,9 % 11,5 — 14,5
    Płytki krwi (PLT) 271 10^9/L 140 — 450
    Wskazniki płytkowe:
    Płytkokryt (PCT) 0,23 % 0,2 — 0,5
    Wskaznik anizocytozy płytek krwi (PDW) 13,3 % 8,0 — 18,0
    Srednia objetosc płytek krwi (MPV) 8,6 fL 8,0 — 12,0
    Rozdział automatyczny leukocytów:
    Neutrocyty (NEU%) 52,1 % 45,0 — 70,0
    Limfocyty (LYMPH%) 31,8 % 20,0 — 45,0
    Monocyty (MON%) 7,4 % 3,0 — 8,0
    Eozynocyty (EOS%) 8,0 % 1,0 — 5,0
    Bazocyty (BASO%) 0,7 % 0,0 — 1,0
    Neutrocyty (NEU) 4,96 10^9/L 2,5 — 5,0
    Limfocyty (LYMPH) 3,03 10^9/L 1,5 — 3,5
    Monocyty (MON) 0,7 10^9/L 0,2 — 0,8
    Eozynocyty (EOS) 0,76 10^9/L 0,04 — 0,4
    Bazocyty (BASO) 0,07 10^9/L 0,02 — 0,10

    Biochemia

    Czynnik reumatoidalny (RF) - ilosc 10,7 IU/ml < 14,0
    Sód w surowicy (O35) 140 mmol/l 138 — 147
    Potas w surowicy (N45) 4,7 mmol/l 3,5 — 5,1
    Białko całkowite 7,87 g/dl 6,00 — 8,00
    Kreatynina w surowicy 0,75 mg/dL 0,7 — 1,2
    EGFR >=60 ml/min/1,73m^2
    Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia.
    Mocznik w surowicy 23 mg/dl 19 — 44

    * Kwas moczowy w surowicy 6,0 mg/dl 3,4 — 7,0
    Wartosci pozadane dla osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym wg. stanowiska ekspertów dotyczacym hiperurykemii (Arterial Hypertens.
    2017, vol.21, no 1, p.1-9): <5,0 mg/dl (<297,5 μmol/l).
    W leczeniu dny moczanowej EULAR rekomenduje poziom docelowy <6mg/dl (<357 μmol/l).

    Glukoza (Krew zylna, osocze (fluorek)) 87 mg/dl 70 — 99


    Zakres referencyjny wg. PTD, 2014
    Immunochemia

    * TSH 3,290 uIU/mL 0,270 — 4,200
    FT3 3,19 pg/ml 2,00 — 4,40
    FT4 1,02 ng/dl 0,93 — 1,70
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej
    (ATPO) (O09)
    17,9 IU/ml < 34,0
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18)
    11,23 IU/ml < 115,00

    Analityka
    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
    Badanie ogólne moczu (A01)
    Barwa bursztynowa
    Przejrzystosc zupełna
    PH 5,0 5,0 — 7,5
    Ciezar własciwy 1,025 1,005 — 1,030
    Białko nieobecne nieobecne
    Glukoza (L43) nieobecna nieobecna
    Urobilinogen w normie w normie
    Bilirubina nieobecna nieobecna
    Ciała ketonowe nieobecne nieobecne
    Leukocyty nieobecne nieobecne
    Azotyny nieobecne nieobecne
    Krew nieobecna nieobecna
    Materiał: Mocz, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjecia: 03-01-2019 13:13
    Mikroskopowy osad moczu (A19)
    Nabłonki płaskie pojedyncze pojedyncze PB1001_13_52 wyd. 1 z dn. 04.03.2016
    Leukocyty - liczba (C30) 0 - 2 wpw 0 - 2 wpw

  4. #4
    domi7891
    Guest

    Post Interpretacja tsh

    Witam prosiłbym o interpretację wyników tsh
    Tsh 1,89 norma 0,27 -4,70 plU/Ml
    Ft3 3,36 pg/ML 2,02-4,43
    Ft4 1,070 ng/ML 0,932-1,7
    Po przeliczeniu procentowym :
    FT4 17.97%
    FT3 61.47%

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. TSH interpretacja wyniku
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-13-2017, 19:44
  2. Interpretacja wyników TSH
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-08-2016, 11:21
  3. interpretacja wyniku tsh
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-18-2014, 09:33
  4. Interpretacja wyników TSH
    Przez monika2005 w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 02-20-2013, 19:04
  5. interpretacja wyników tsh
    Przez monika2005 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-19-2013, 19:52

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249