+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wyniki morfologii

  1. #1
    Kacik jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    3

    Wyniki morfologii

    Witam , od dłuższego czasu miałem uciski w klatce piersiowej , kłucia w sercu , drżenie mięśni - do tego doszło ogólne złe samopoczucie , duża senność . Doktorka zaleciła mi badania krwi , magnezu , potasu i moczu . Wyniki magnezu , potasu i moczu są w normie , lecz niepokoi mnie morfologia , wypisze tutaj moje wyniki :

    Morfologia: Wynik Norma

    WBC 5.4 4.3-10
    RBC 5.21 4-6.6
    HGB 14.3 14-18
    HCT 45.5 40-54
    MCV 87.3 84-94
    MCH 27.4 27-34
    MCHC 31.4 31-37
    PLT 177 130-355
    LYM% 58 20-45
    MID% 7.1 0-10
    GRAN% 34.9 45-70
    LYM 3.10 1-3.5
    MID 0.4 0.5-1
    GRAN 1.9 3.5-5.5
    RDW 13.7 12-14
    MPV 10.1 7-10

    Pogrubione wyniki są najbardziej niepokojące i są sporo zaniżone/zawyżone - prosiłbym kogoś kto się na tym zna o wstępną interpretację zanim pójdę z tymi wynikami do lekarza , jak przeczytałem jakie choroby występują przy podwyższonych limfocytach bardzo sie niepokoje i chciałbym jak najszybciej wiedzieć co może mi być.

    Dodam jeszcze , że mam 19 lat , jestem szczupły i dość wysoki 63kg/180 cm

  2. #2
    rat.dam jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    60

    WBC wporządku,
    RBC wporządku,
    HGB wporządku,
    HCT wporządku,
    MCV wporządku,
    MCH wporządku,
    MCHC wporządku,
    PLT wporządku,
    MID%,RDW,MPV wporządku.
    Jeżeli chodzi o LYM% (limfocyty),GRAN%, są zawyżone (powyżej normy) nie jest to raczej nic groźnego, ogólnie wyniki są ok. To delkatne podwyższenie może świadczyć o infekcji bakteryjnej (np: przeziębienie przed badaniami itp).
    Teraz pytanie do Ciebie: Czy przed badaniem byłeś przeziębiony lub miałeś jakieś objawy oprócz tych wyżej wymienionych?
    Zrób (miesiąc po ostatnim badaniu morfologii) jeszcze raz morfologie do porównania (zobaczysz co po miesiącu się będzie działo czy podwyżoszne/zaniżone),teraz udaj się do lekarza z tymi wynikami. w razie pytań pisz na PRIV.
    pozdrawiam

  3. #3
    Kacik jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    3

    Kilka dni przed badaniami miałem tylko lekki katar nic więcej , a czym mogą być wywołane kłucia w sercu i uciśnięcia w klatce piersiowej ? Nie są mocne , ale odczuwalne i najpierw były tylko kłucia , teraz nie ma- tylko te uciśnięcia . Jeżeli mogę to bardzo dużo śpię , czasami nawet po 12 godzin albo i więcej , często gdy kładę się późno spać to do szkoły za nic nie mogę rano wstać , to nie zwykle lenistwo tylko po prostu muszę przespać się dłużej bo potem cały dzień źle się czuje. Pisząc to teraz mi się przypomniało , że jeszcze kilka dni przed badaniem przez 2 dni miałem nudności , nie miałem apetytu ale nie wymiotowałem po prostu cały czas było mi nie dobrze.

  4. #4
    Kacik jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    3

    I tak nie patrząc na badania czym mogą być wywołane te uciśnięcia i kłucia ? Powinienem zrobić EKG lub jakieś inne badania ?

  5. #5
    panporada
    Guest

    badania-medyczne

    Zajrzyj sobie po prostu na stronę badania-medyczne.pl i tam będziesz mógł sobie sam przeanalizować bez problemu.

  6. #6
    MRtinez jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2015
    Postów
    131

    Witam
    Jeśli chodzi o interpretacje wyników to jest problem, bo w polskim internecie nie ma narzędzia do sprawdzania wyników badań - do czasu Z tego co wiem na znanywynik.pl można wpisać swój wynik i do tego jest interpretacja lekarska i książkowa. To nie jest spam, bo mam pewność że, tam na pewno uzyskasz pomoc. Pozdrawiam.

  7. #7
    Gośka Gosia
    Guest

    Thumbs up Przydatna stronka

    Na tej stronce badania-medyczne.pl nie tylko można przeczytać i sprawdzić swoje wyniki, ale też dowiedzieć się gdzie najlepiej je wykonać oraz gdzie można leczyć się w weekendy i święta. Jest świetna.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Podwójne wyniki w morfologii
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-10-2013, 20:15
  2. Wyniki badań morfologii i moczu
    Przez gioovanna w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 08-21-2012, 17:31
  3. wyniki morfologii w ciąży
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 05-25-2012, 14:33
  4. wyniki morfologii proszę o ocenę
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-30-2011, 16:25

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244