+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Wyniki badań krwi AST i ALT ?

  1. #1
    przemytnik606
    Guest

    Wyniki badań krwi AST i ALT ?

    Witam serdecznie

    Zrobiłem badania krwi całościowe i wszystko wyszło w normie poza czymś co się nazywa ALT a tyczy się wątroby, norma jest od 0,0 - 40,0 a u mnie jest 50,2. Wynik AST jest w normie i przy normie 0,0 - 41,0 u mnie jest 29,6.
    Co może oznaczać taki wynik ?
    Dodam że badania usg jamy brzusznej w tym wątroby wykonane tego samego dnia wyszły bardzo dobrze, badania moczu też super.

    Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuję.

  2. #2
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Inne bad. w normie? Nie jest to jeszcze tragedia. Możliwe że wątroba jest "przemęczona" najpewniej dietą, alkoholem lub lekarstwami. Albo (wczesny) stan zapalny. Lekarz i sprawdzić w pierwszej kolejności HBs i anty-HCV.

    [Zaznaczam iż nie jestem lekarzem a niniejszy post jest moją prywatną opinią którą ustawowo można potłuc o kant d...]

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Wszystkie inne badania są w idealnym porządku.

  4. #4
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    A HBs i anty-HCV miał Pan robione? Nie wiem jakie badania konkretnie Pan robił. Różnych badań z krwi jest tyle że osobiście jakbym sam je wymieniał na siłę z pamięci to by potrwało co najmniej tydzień. "Całościowe" - to zapewne nazwa pakietu który ma mnóstwo badań wykrywających większość schorzeń i nieprawidłowości. Z jednymi bad. jest tak że np. 10% ponad normę to tyle co nic, a niektóre są daleko do normy a podnosi się alarm (w opinii np. lekarza) lub robi się tzw. obserwację czyli ponawia badanie za jakiś czas żeby stwierdzić czy rzeczywiście coś się dzieje czy to np. wina maszyny które nigdy nie są super dokładne - 1/3 tego forum tak wygląda, drugie 1/3 to ludzie z nerwicą szukający sobie diagnozy lub całkiem innej choroby na siłę bo np. "50 lekarzy się myli" - najczęściej to nerwica natręctw z urojeniami hipochondrycznymi. Odsyłam do książek tudzież net. Ja wykładu za darmo robić nie będę. Przypominam po raz drugi, że nie jestem lekarzem (ja tylko "coś" tam wiem).

  5. #5
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Po prostu dawno nie robiłem żadnych badań bo zawsze czułem się i czuję bardzo dobrze, ostatni raz jakiekolwiek badania robiłem chyba z 5 czy z 6 lat temu. Dziewczyna mnie namówiła bo sama sobie robiła to zrobiłem no i z całej kartki tylko to było ponad normę,

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    A HBs i anty-HCV nie robiłem, może poczekam i za miesiąc powtórzę badania + HBs i anty-HCV. Norma przekroczona jest tylko trochę więc może to nic złego a badania za miesiąc to zweryfikują.

  7. #7
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    B. prof. przydają się choć czasem bywa "przyszedłem do lekarza zdrowy a wyszedłem chory". Albo coś się znajdzie albo załapie podczas wizyty (sam ktoś na mnie chyrlał w ośrodku jakieś 2-3 tyg temu a teraz siedzę i "umieram") albo wda podczas iniekcji np.: córka znajomej będąc w ciąży robiła prywatnie badania i złapała "ostrą postać" HCV bo pielęgniarka nie raczyła zmienić rękawiczek - statystycznie bardzo trudno tak się zarazić co nie znaczy że się nie da.

    Polecam zrobić te dwa. No chyba że obciąża Pan czymś wątrobę albo to wina maszyny to wtedy najpewniej wyjdą ujemnie.

  8. #8
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    PS. Po kiego powtarzać całą resztę badań? OB/CRP (lub oba), morfologia (jak kto woli pełna z rozmazem), amylaza i lipazy, p. wątrobowe. Na upartego amoniak i kreatynina. I owszem badania zwykle nie powtarza się dzień za dniem, tylko miesiąc za miesiąc. No chyba że ma się coś poważnego - ale tego tu nie widzę.

  9. #9
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Bardzo dziękuję za odpowiedz

    Zobaczę po prostu co wyjdzie za miesiąc

  10. #10
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    PS2. O tym zawsze zapominam. Do badań wątroby czasem dolicza się bilirubinę, zwłaszcza jak są problemy ze stolcem. Niewielkie (czasem nawet dwukrotnie) przekroczenie normy jest fizjologiczne - np. coś metabolizuje co dopiero było albo jeszcze jest w jelitach i tak samo przy nawet słabych lekarstwach. A GGTP bywa podniesione do miesiąca po piciu wiadomo czego.

  11. #11
    jorg-1951@wp.pl
    Guest

    Cóż znaczą wyniki

    Zrobiłem wyniki ALT i AST
    Alt wyszedł 87 0-55
    Ast 55 5-34
    Cóż to znaczy?
    Dzięki
    Ryszard

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Wzdęty brzuch, wysokie ALT, AST, GGTP
    Przez Kamil120 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-26-2016, 17:00
  2. interpretacja wyników ALt i AST
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Badania
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-11-2015, 20:07
  3. podwyzszony poziom alt ast
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-02-2014, 09:18
  4. Podwyższone AST i ALT
    Przez Arthur75. w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 11-11-2014, 12:05
  5. Interpretacja ALT I AST wątroba
    Przez bednar233 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-10-2013, 19:38

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247