+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wyniki APTT i INR

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Wyniki APTT i INR

    APTT mnie przeraziło ale czuje się dobrze dlatego chciałam zapytać czy sposób pobrania ma znaczenie i może mieć wpływ na wynik? Pani w labolatorium miała wielkie problemy z pobraniem mi krwi, najpierw wbiła igłe pobrała trochę, krew przestała lecieć, ruszała i wierciła igłą w żyle, narzekała że twardo, krew leciała po troszku. W końcu zrobiło mi się słabo wiec wyciągła i wbiła w inne miejsce, a potem w drugą ręke, wreszcie coś poleciało ale krew do trzech probówek pozlewała z kilku innych które po troszku napełniała. Nigdy nie miałam takich problemów ale słyszałam że sposób pobrania może mieć wpływ na te wyniki. Co powinnam zrobić i czy mogę na razie przynajmniej funkcjonować z tymi wynikami? Do lekarza rodzinnego mogę iść dopiero w środę i poprosić o skierowanie na ponowne badanie, a do ginekologa wizytę mam dopiero 30go maja.

  2. #2
    assska21 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    4

    Ucięło mi wiadomość:

    Witam,
    od 3 lat przyjmuje tabletki antykoncepcyjne (bardziej w wyniku problemów hormonalnych aniżeli antykoncepcji)
    W związku z tym co jakiś czas robię sobie badania krwi. Nadszedł ten czas i zrobiłam badanie APTT i INR.
    Wyniki to:
    INR 0,99 (0,8-1,2 norma)
    Wskaźnik PT 96,64% (80-120)
    Czas PT 11,38 (12-16)
    APTT 20,98 (26-41)

    Martwi mnie to APTT, bo czuję się ogólnie dobrze... dlatego chciałam zapytać czy ten wynik mógł być kwestią złego pobrania krwi? Pani w labolatorium najpierw stwierdziła że twardo mi się wbija igłę, trochę krwi pobrała do morfologii a potem przestała lecieć, więc zaczęła ruszać i wiercić tą krwią robiąc mi siniaka. Jak zrobiło mi się słabo to po chwili wbiła raz jeszcze a potem w drugą ręke. W końcu udało jej się pobrać krew, ale do trzech probówek pozlewała po troszku krwi z kilku innych... Przypuszczam że na inne wyniki badań to raczej wpływu mieć nie bedzie, ale krzepliwość to chyba inna sprawa.
    Dlatego chciałam zapytać co mam zrobić? Ginekologa mam dopiero 30go maja, do lekarza rodzinnego mogę iść dopiero w środę i poprosić o skierowanie na powtórne badanie. Zreszta teraz mam tak pokłute żyły że chyba by mi nikt tej krwi nie pobrał.

    Wcześniejsze wyniki to: (04.09.2012)
    APTT 36,2
    INR 0,97
    Wskaźnik PT 103
    Czas 14,6

    (13.07.2013)
    APTT 26,34
    INR 1,09
    Wskaźnik PT 91,86
    Czas 11,97

  3. #3
    Dexatrim jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Mar 2014
    Postów
    282

    Uważam że przyczyną wzrostu parametrów(nadkrzepliwości) jest stosowanie anty.
    A podane wyniki wskazują na wzrost nadkrzepliwości

  4. #4
    assska21 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    4

    czyli zamieszanie z poborem krwi i zlewaniem jej z kilku probówek do jednej raczej nie powinien mieć na to wpływu?

  5. #5
    assska21 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    4

    dodam że mam 24lata, nie palę, bardzo dużo ćwicze, nikt w mojej rodzinie nie miał z tym problemów, a wyniki morfologii to:
    Leukocyty 6,20 tys/µl 4,0-10,0 N
    Erytrocyty 4,39 mln/µl 4,20-5,40 N
    Hemoglobina 13,73 g/dl 12,0-16,0 N
    Hematokryt 41,30 % 37,0-47,0 N
    MCV 94,00fl 80-99N
    MCH 31,28pg 27-35 N
    MCHC 33,28g/dl 32,0-37,0 N
    Płytki krwi 246,00tys/µl 140-440 N
    RDW-SD 14,00
    PDW 15,00% 8-18 N
    MPV 9,10 fl 9,00-13,00

  6. #6
    Dexatrim jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Mar 2014
    Postów
    282

    Nie wiem, w jakich warunkach odbywało się to badanie więc nie mogę oceniać ale jest dla mnie bardzo dziwne takie badanie.Następnym razem proszę wykonać w innym labo.I powtórzyć badanie.Lekarz tu powinien zlecić leki ,profilaktycznie.

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest

    pytanie o aptt

    Witam,

    mój wynik APTT to 24 ( norma jest między 26-36). Czy mogę w takiej sytuacji brać tabletki antykoncepcyjne?

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Wyniki badań krwi - wyniki poza normą
    Przez Szejker 0088 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11-05-2016, 09:46
  2. Duży krwiak podpaznokciowy + problemy INR
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum chirurgiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06-23-2013, 16:15
  3. Inr
    Przez olomajdan w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06-06-2013, 20:40
  4. sprawa kontroli INR
    Przez Greg w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-01-2011, 08:39

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242