+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: wyniki

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Exclamation wyniki

    Witam.
    Właśnie odebrałam wyniki mojej 7 letniej córki i przedstawiają sie tak ( w skrócie):leukocyty,erytrocyty i hemogl.w normie, Mcv troszkę poniżęj 79,6 ( norma 80-94) Rdw-sd też trochę poniżej 35,4 ( norma 37-54) Pct podwyższone 0,37% (norma 0,17-0,35) koagulacja podwyższona 0,71 ( norma 0,55), czynnik reumatoidalny 52,7(norma 14,0) antystreptolizyny podwyższone duuużo 496 (norma 150 ) przeciwciała przeciwjądroweANA dodatnie 1:640 typ świecenia homogenny ,przeciwciała Ana - scl 70 0,20...... Nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi .Proszę pomóżcie.

  2. #2
    Gregorionus jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    49

    Na podstawie wyników badań mozna z duzym prawdopodobieństwem podejrzewać u Pani córki choroby autoimmunologiczne takie jak:
    - reumatoidalne zapalenie stawów
    - gorączka reumatyczna
    - twardzina układowa
    - zespół Sjögrena
    - zespół Sharpa
    - toczeń rumieniowaty układowy i inne
    Proszę napisać jakie objawy występują u córki co było powodem wykonania powyższych badań? Czy córka miała wykonywane inne badania?
    Czy występuje wysypka, niepokojące zmiany skórne, ból, sztywność stawów, gorączka? Jeśli wklei pani na forum wyniki wszystkich badań i konkretnie opisze występujące objawy tym będzie większe prawdopodnieństwo wskazania najbardziej prawdopodobnych czynników wywołujących nieprawidłowości w wynikach badań.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Witam ponownie i dziękuje za odpowiedz.
    U córki podejrzenie padło na twardzinę po wstępnych oględzinach jej skóry.
    .A minowicie: od pazdziernika zeszłego roku pojawiły się dziwne zasinienia na tułowiu,na wysokości żeber, wysypka? wzdłóż tylniej lewej nóżki i zsiniała jej lewa stopa (skóra na stopie stała się bardzo sztywna i sucha) Po jakimś czasie uczulenie?(wysypka)pojawiła się na pośladku a zasinienia rozlały się praktycznie na całą powierzchnię tułowia małej i mam wrażenie że stan taki zaczyna przechodzić na prawą nóżkę(pojawiły się małe brązowe plamki wielkości ok.1 cm.) Także na lewym policzku znajdują się już dość długi czas czerwone plamki i od czasu do czasu widoczny jest obrzęk, a nawet zdarzył się pewnego razu epizod ze sporym obrzękiem górnej wargi taki ,że córka nie mogła zamknąć buzi - jednak po obłożeniu tego miejsca chłodnym kompresem obrzęk ustąpił.
    Jesteśmy obecnie pod kontrolą reumatologa ale ten prawie nic nam nie tłumaczy . Jego interpretacja wyników polegała na skierowaniu córki do szpitala i to wszystko.
    Jestem trochę przerażona niewiedzą.......

  4. #4
    monikazos jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    1

    Ach i zapomniałąm dopisać ,że córka skarżyła sie na bóle nóg ( stawów ) ale trochę to zbagatelizowaliśmy ponieważ prawie każde dziecko coś boli.....tym bardziej, że bolał przy okazji brzuszek i główka
    Obecnie mała przyjmuje leki Piascledine 300 i witm A i E plus maści z witaminami na zmiany naskórne

  5. #5
    Gregorionus jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    49

    W przypadku rozpoznania twardziny należy określić do której z podgrup klinicznych można zakwalifikować dany przypadek. Ma to duże znaczenie gdyż w ten sposób można prognozować dalszy postęp choroby i jej rokowania. Na podstawie przedstawionego przez panią opisu należałoby rozróznić czy mamy do czynienia z twardziną układową ograniczoną, twardziną układową uogólnioną jak również obserwować córkę w kierunku innych chorób autoimmunologicznych których nie można ostatecznie wykluczyć. Niestety w przypadku twardziny obecnie nie jest znane żadne skuteczne leczenie przyczynowe, brak jest również leków które w zadowalający sposób mogłyby skutecznie hamować lub opóżaniać postęp choroby. Powyższą jednostkę chorobową można leczyć jedynie objawowo.
    Niezwykle ważna kwestią jest przeprowadzenie odpowiedniej i dość szerokiej diagnostyki ze wględu na to że twardzina może powodować patologiczne zmiany praktycznie w każdym układzie w organiżmie dlatego niezbędna jest hospitalizacja.
    Czy zauważyła Pani u córki zasinienia stóp lub dłoni?

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Owszem ,córka ma momenty sinienia paluszków u rąk a także często są one zimne.
    Martwią mnie wyniki badań przeciwciał. Wyczytałam, że przeciwciała o homogennym typie świecenia nie odpowiadają twardzinie a raczej skłaniają się do licznych innych chorób , które nakładają się na siebie a co za tym idzie są trudne do rozpoznania i jeszcze trudniejsze do leczenia.
    Trochę mnie to przybiło ponieważ chyba ( jeśli wogule to możliwe ) oswoiłam się z diagnozą twardzina.....A teraz wielka niewiadoma???
    A i nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie : czy dziwny zapach z buzi córki ( ząbki pod kontrolą, bez próchnicy) może mieć coś wspólnego z chorobą?
    Pozdrawiam

  7. #7
    Gregorionus jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    49

    Jak najbardziej tak. Niespecyficzny zapach z jamy ustnej może być sygnałem procesów patologicznych zachodzących w przewodzie pokarmowym co jest jednym z objawów twardziny dlatego pisałem że w tym przypadku niezbędna jest szeroka diagnostka.
    Myślę w takim przypadku konieczne jest przeprowadzenie gastroskopii.

  8. #8
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Exclamation wyniki

    Witam

    Bardzo prosze o opinie przypadek jest przynajmniej dziwny brak diagnozy

    Mam dwóch synów starszy 8 lat od roku ma problemy z podpiaścia i przyswajaniem żelaza .Ostatnie wyniki

    WBC 2,24 4,5 - 13,5
    PŁYTKI 103 140-420
    MONOCYTY NEUTROCYTY POWYŻJ NORMY NIEZNACZNIE LIMFOCYTY PONIZEJ

    żelazo od roku 19 norma 43-183

    Do tego goraczka od tygodnia od 38 do 40 stopni.

    Drugi syn 8 miesięcy wszystkie wyniki ma poza normami w górę lub w dół lecz lekarze twierdzą ,że oba przypadki są normalne. Starszy syn ma złe wyniki ale to nic groźnego a mlodszy jest mały i ma prawo mieć wyniki nie w normach .Błagam o pomoc

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. wyniki
    Przez Ala87 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-22-2012, 19:33
  2. wyniki
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-04-2012, 19:28
  3. Wyniki
    Przez BEATA1234 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-30-2012, 14:12
  4. wyniki
    Przez maciek-basia w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-07-2011, 13:18
  5. wyniki
    Przez madzikc w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-15-2011, 20:02

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251