+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wykryto przeciwciała przeciwjądrowe

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Wykryto przeciwciała przeciwjądrowe

    Witam ,
    około 3 tygodnie temu miałem objawy wg neurologia TIA zlecił rezonans mózgu wyszło bez zmian.
    Zlecił kolejne badania tym razem krew OB wyszło ok , natomiast w przeciwciałach przeciwjądrowych wykryto obecność przeciwciał 1:160 typ swiecenia homogenno - plamisty. I tu mój niepokój
    Dodatkowo :
    antykardolipinowe klasy IgG - 6,3 wg normy ujemny
    antykardiolipinowe klasy IgM - 8,3 MPL wg normy ujemny

    Zostałem pokierowany do poradni immunologicznej a tam okres oczekiwania pół roku na wizytę:/
    Chciałbym udać się prywatnie do lekarza tylko nie wiem do jakiego :/

    Takie mam wyniki z krwi:

    Morfologia (C55)
    LEUKOCYTY 6,6 x10^3/uL 4,0 — 10,0
    NEUTROCYTY % 59,4 % 45,0 — 70,0
    LIMFOCYTY % 31,1 % 20,0 — 45,0
    MONOCYTY % 5,8 % 3,0 — 8,0
    EOZYNOFILE % 1,6 % 1,0 — 5,0
    BAZOFILE % 0,3 % 0,0 — 1,0
    LUC % 1,9 % 0,0 — 4,0
    NEUTROCYTYT 3,93 x10^3 /uL
    (59,4%)
    2,50 — 5,00
    LIMFOCYTY 2,06 x10^3/uL
    (31,1%)
    1,50 — 3,50
    MONOCYTY 0,38 x10^3/uL
    (5,8%)
    0,20 — 0,80
    EOZYNOFILE 0,11 x10^3/uL
    (1,6%)
    0,04 — 0,40
    BAZOFILE 0,02 x10^3/uL
    (0,3%)
    0,02 — 0,10
    LUC 0,12 x10^3/uL
    (1,9%)
    0,00 — 0,40
    ERYTROCYTY 5,08 x10^6/uL 4,10 — 6,20
    HEMOGLOBINA 15,6 g/dl 14,0 — 18,0
    HEMATOKRYT 45,1 % 40,0 — 54,0
    MCV 88,8 fL 77,0 — 95,0
    MCH 30,7 fl 27,0 — 34,0
    MCHC 34,5 g/dl 32,0 — 36,0
    RDW 13,0 % 11,5 — 14,5 %
    PŁYTKI 248,0 x10^3/uL 150,0 — 450,0
    MPV 8,8 fL 7,2 — 12,0

    Potas 4,34 mmol/l 3,50 — 5,50
    Magnez 0,94 mmol/l 0,53 — 1,11
    Cholesterol całkowity 4,52 mmol/l Wartosci pozadane ponizej 5,18
    HDL-cholesterol 1,53 mmol/l Wartosci pozadane - powyzej 1,0
    Trójglicerydy 1,69 mmol/l Wartosci pozadane - ponizej 1.7
    LDL-cholesterol 2,2 mmol/l Wartosci pozadane - ponizej 2,6 (**)
    Kreatynina 86,1 μmol/l 61,9 — 114,9
    EGFR wyliczane z MDRD >60 ml/min >60 ml/min
    Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia.
    Aminotransferaza alaninowa (ALT) 25,0 U/l 10,0 — 42,0
    Materiał: Osocze na fluorek, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjecia: 12-01-2013 13:22
    Glukoza (Osocze na fluorek) 4,58 mmol/l 3,9 — 5,5
    GLUKOZA * 82,4 mg/dl 70 — 99
    Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32)
    Gran. obojetn. o jadrze podzielonym 50 % 45 — 70
    Granulocyty kwasochłonne 1 % 1 — 5
    Limfocyty 45 % 20 — 45
    Monocyty 4 % 3 — 8
    Czas protrombinowy (PT), INR/ (G21)
    Czas protrombinowy 12,20 s 9,40 — 14,10
    INR 1,02 0,80 — 1,20
    Wskaznik Quick'a 98,40 % 80,00 — 120,00
    - Badanie wykonano na analizatorze BFT II metoda wykrzepialna na zasadzie optyczno-mechanicznej
    Czas kaolinowo - kefalinowy (APTT) (G11)
    Czas kaolinowo - kefalinowy (APTT) 36 s 25 — 37
    - Badanie wykonano na analizatorze BFT II metoda wykrzepialna na zasadzie optyczno-mechanicznej
    Fibrynogen 1,89 g/l 1,80 — 3,50

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Wyniki Pana badań są prawidłowe i nie wymagają wdrażania żadnego leczenia. Wyniki przeciwciał przeciwjądrowych o tak niskim mianie (1:160) nie świadczą o niczym, nie powinny wzbudzać niepokoju ani nie wymagają kontroli. Takie przrcwciała mogą występować u ludzi zdrowych, więc jeśli nie ma objawów wskazujących na chorobę autoimmunologiczną nie trzeba z tym nic robić.

  3. #3
    redpradnik jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    1

    to skąd w takim razie drętwienie rąk nóg , a najbardziej przeswzkadzające mi mrowienie poszczególnych części twarzy. Zaczyna mi mrowić np broda jak ją potrę to na chwile przestaje. Tak samo ze skronią etc. W dzieciństwie rozpoznano i leczono zapalenie nerwa trójdzielnego - zażywałem Neurotop.
    Od 2002 roku nie zażywam. Męczące jest też dla mnie to że mam problemy z wzrokiem jak czytam to zamazują mi się litery a okulista nie stwierdził wady.
    Jak próbuje np czytać książkę to pierwsze zdanie jest ok ale kolejne już mam zamazane:/ Do jakiego lekarza się udać?

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Do neurologa panie koniecznie !!!

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Przeciwciała różyczki- proszę i interpretacjie
    Przez Donia465 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-04-2013, 22:00
  2. przeciwciała Kiły
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-08-2013, 11:17
  3. Badanie na przeciwciała anty HBsAg, pomocy !
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09-07-2012, 22:58
  4. Przeciwciała odpornościowe
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-28-2012, 15:48

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247