+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wątroba - diagnoza?

  1. #1
    to0mek_87 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2012
    Postów
    4

    Wątroba - diagnoza?

    Witam,

    mam 25 lat, 175cm wzrostu, 78kg wagi. Do ok. 20 roku życia zawsze byłem chudy i bardzo drobnej budowy, potem zacząłem trochę przybierać, i mimo tych 78kg wyglądam dosyć grubo, jakbym ważył sporo więcej (otłuszczona twarz, brzuch). Od ok. 7 lat prowadzę raczej siedząco-leżący tryb życia (praca siedząca). Odżywiam się niezdrowo (tzn. co jakiś czas fastfood, czipsy, jedzenie przed samym snem, ostre potrawy, soki i gazowane napoje, dużo pieczywa), nieregularnie. Od kilku lat spożywam również regularnie piwo (jest okres, że codziennie 2-3 piwa wieczorem, w weekendy więcej, czasem nic, wódkę okazjonalnie raz na 1,2 miesiące). Paliłem również papierosy (nie dużo, ok. paczki na tydzień).

    Jakieś 3 lata temu zauważyłem u siebie podwyższone ciśnienie (cała rodzina od strony ojca cierpi na nadciśnienie). Miałem również zrobione USG jamy brzusznej, które wykazało podwyższoną echogeniczność wątroby - objawy jak dla niewielkiego stłuszczenia wątroby. Zarówno ja jak i lekarz zignorowaliśmy tą informację. Po badaniu jakoś zaniechałem poszukiwania przyczyny.

    W tym roku nadciśnienie znowu się odezwało, więc wybrałem się do kardiologa. USG tętnic nerkowych bez zmian, Holter bez zmian, echo serca wporządku. Dostałem również badania z biochemii:
    - ASPAT - 129 [0-35] !!!
    - ALAT - 274 [0-45] !!!
    - GLUKOZA - 4,7 [3,9-6,4]
    - CHOLESTEROL - 344 [120-200] !!!
    - HDL - 45 [35-55]
    - TRIGLY - 294 [0-150] !!!
    - LDL - 240 [brak normy] !!!
    Morfologia i elektrolity wypadły książkowo. Dodam, że zażywałem leki Bisocard 2,5 oraz TertensifSR, Controloc 40 na objawy refluksu, oraz na przełomie grudnia i stycznia sporo antybiotyków z powodu kaszlu, oraz przez ok 3 miesiące leki na astme - Singular oraz Pulmicort.

    Zaniepokoiłem się tym wynikiem, dostałem skierowanie do poradni hepatologicznej (czekam na wizytę). Przeszedłem na dietę, codziennie jeżdżę godzinę na rowerze stacjonarnym. Alkoholu oraz papierosów nie ruszam. Po tygodniu takiej diety poszedłem wykonać dodatkowe badania na własną rękę:
    - ASPAT - 112 [0-35] !!!
    - ALAT - 313 [0-45] !!!
    - BILIRUBINA - 12,7 [0-20]
    - GGTP - 248 [0-55] !!!
    - FOSF ALK - 67 [53-128]
    - HCV - wynik w poniedziałek

    Wykonałem również ponowne badanie USG jamy brzusznej, w którym wyszło dokładnie to samo co 3 lata prędzej - wątroba niepowiększona o podwyższonej echogeniczności - cechy stłuszczenia, bez zmian ogniskowych. Lekarz powiedział, że porównując oba USG, obraz mojej wątroby przez te 3 lata się nie zmienił. Cała reszta wyszła ok.

    W przyszłym tygodniu mam wykonać badania:
    - (IgG+IgM) Bolerioza (dostałem skierowanie na to badanie, gdy dodałem, że od jakiegoś czasu bolą mnie nogi w spoczynku, a gdy ruszam, to jest ok)
    - (IgG+IgM) Toxoplazmoza
    - Antygen HbS (dodam, że w zeszłym roku przed operacją byłem szczepiony)
    - (IgG+IgM) Cytomegalia

    Czy ktoś ma pomysł skąd takie wartości prób wątrobowych oraz lipidogramu? Co mi może być? Czy to kwestia stłuszczenia wątroby, czy za tym może się kryć coś innego? Dodam, że oprócz wyników nic innego mi nie dolega.

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Proponuję zasugerować lekarzowi biopsję (oligobiopsję) wątroby (badanie hist.-pat).
    Z pobranego wycinka można wykonuje się szereg preparatów barwionych różnymi metodami, w tym badania immunohistochemiczne.
    To wyjaśni sprawę, potwierdzi stłuszczenie wątroby - jeśli takie istnieje, wykluczy inne schorzenia tego narządu - np. sprawy autoimmunologiczne.

  3. #3
    to0mek_87 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2012
    Postów
    4

    Czytałem wszędzie, że biopsja to badanie inwazyjne i to ostateczność, że jest dużo badań, które takie rzeczy mogą wykluczyć, np. obecność autoprzeciwciał i inne badania biochemiczne. Czy biopsja to napewno konieczność?

  4. #4
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Tak, jest badaniem inwazyjnym - tak samo jak gastroskopia, kolonoskopia itp.., ale pozwala na dokładne rozpoznanie. Sam Pan widzi, ile testów lekarz zleca, a i tak nie ma ostatecznej diagnozy. Tym bardziej, że wszystkie badania biochemiczne, hematologiczne, immunologiczne, są niespecyficzne i nieprawidłowe wyniki tych badań mogą występować w różnych chorobach, także niezwiązanych z wątrobą.

  5. #5
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Odebrałem wynik a-HCV - ujemny

    Jutro zrobię badanie na WZW B.

  6. #6
    to0mek_87 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2012
    Postów
    4

    Zrobiłem kolejne badania:

    AgHBs - ujemny
    białko - w normie
    żelazo - w normie
    amylaza - w normie
    TSH, FT3, FT4 - w normie
    LDH - w normie

    W przyszłym tygodniu mam odebrać jeszcze albuminy i cholestazę, no i mam nadzieję, że dostanę się wkońcu do hepatologa. Jakie badania jeszcze zrobić i co mi może być?

  7. #7
    to0mek_87 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2012
    Postów
    4

    Odebrałem kolejne wyniki:
    - albuminy - norma
    - cholinesteraza - trochę przekroczona
    - p/c ANA, p/c AMA - ujemne
    - CMV IgM - ujemne
    - CMV IgG - 160 - dodatnie
    - czekam na wyniki na pasożyty, lamblie i krew utajoną

    Ogólnie od maja jestem na diecie i oznaczyłem jeszcze raz przekroczone wyniki (poleciały w dół):
    - cholesterol 6,8 [2-5,2]
    - GGTP 120 [8-61]
    - Alat 210 [max. 40]
    - Aspat 80 [max. 37]

    Czy z tego wynika, że przebyta kiedyś cytomegalia, uszkodziła mi wątrobę, a nieoszczędzana wątroba nie miała czasu się zregenerować, i teraz dopiero na diecie, z lekami na wątrobę, powoli się regeneruje, co można zauważyć w wynikach? Poradzcie coś bo wizyta u hepatologa dopiero 5 czerwca.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Problem z wątrobą
    Przez Shinra w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-19-2012, 16:16
  2. czy to powiekszona wątroba???
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-28-2012, 21:43
  3. Problem z wątrobą?
    Przez efcia8225 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-27-2012, 13:36
  4. powiekszona watroba
    Przez peres w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01-12-2012, 21:28
  5. Wątroba
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-22-2010, 18:00

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249