+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: wahania tsh, co robić?

  1. #1
    madziarek92 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Postów
    4

    wahania tsh, co robić?

    Witam, mam mikroskopijną tarczycę która ma tendencję do zmniejszania się jeszcze bardziej. Badania tsh wykonane rok temu wynosiły 1.2, w sierpniu 1.7 i bylam wtedy u endokrynologa i powiedzial ze jak wzrosnie do 3 to wtedy mam przyjść, a tymczasem obecnie po 5 miesiącach nagle spadło do 0.7. Czuje się fatalnie mimo dobrych wyników krwi i moczu. Co powinnam zrobić? Jest sens kolejnej wizyty? Mam nadczynność czy może Hashimoto?

  2. #2
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Samo tylko TSH? Oznaczenie tego hormonu to czasem jakby spytać chorego czy się źle czuje. Po poście widzę że ktoś nie wysilił się aby więcej poczytać niż to jakie choroby tarczycy istnieją.

  3. #3
    madziarek92 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Postów
    4

    Oba płaty mają łącznie obj 8 ml. A pozostałe parametry tarczycowe były pod koniec 2013 dobre wiec ich nie powtarzałam bo są dosyć drogie a nie stwierdzono jeszcze ze wymagam leczenia wiec skupiłam się tylko na tsh. FT4 14.69, FT3 4.84, TPO 6.1, TG 15,3

  4. #4
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    To FT4 i FT3 przy TSH równym 3?

    Na moje oko to zespół Gravesa-Basedowa choć malenie tarczycy wskazuje że nie... Endokrynologiem nie jestem :/

    Produkcja TSH może być w bardzo nielicznych przypadkach pobudzona przez guza przysadki lub podwzgórza - najczęściej łagodny - do tego trzeba zrobić MRI lub TK głowy. Wahania TSH odrobinę na to wskazują.

    Tak czy inaczej imho lepiej odwiedzić endokrynologa i ew. internistę + neurologa.

  5. #5
    madziarek92 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Postów
    4

    Nie, obecnie tsh 0.7 i nie wiem właśnie czy szukać gdzieś pomocy bo niby mieści się w normie... hmm no ale może jeszcze raz spróbuję. Dziękuję za wiadomości

  6. #6
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Jeśli to FT3 i FT4 było przy tak niskim TSH to znaczy że jest nadczynność, a przysadka i podwzgórze reagują prawidłowo hamując tarczycę obniżając produkcję TRH i za tym TSH (tzw. ujemne sprzężenie zwrotne). Tak więc wizyta u endokrynologa.

    BTW. przyjęło się że hormony tarczycy nie sprawdza się częściej niż raz na miesiąc, ale nikt tego nie zabrania.

  7. #7
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    PS. następnym razem proszę podawać normy lab. Nie mam już siły pisać tu kolejny raz dlaczego.

    PS2. Poziom TSH w normie nigdy nie jest jednoznacznym dowodem że tarczyca jest zdrowa. Klasyczne podręcznikowe oszczędzanie na badaniach - stara szkoła, bo FT4 i ew. FT3 są teraz dużo tańsze niż lata "świetlne" temu.

  8. #8
    madziarek92 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Postów
    4

    Przepraszam, na przyszłość będę wiedziała
    Zaktualizowałam swój wynik i proszę o interpretację:
    tsh 0,7
    FT3 : 5.52 (2.63- 5.70)
    FT4 : 11.69 (9.01 - 19.05)
    anty TPO: <3 (<5.61)

    Co oznacza taki dosyć wysokie FT3?

  9. #9
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Wyniki w normie więc podręcznikowo jest ok. Choć jak widać TSH dość niziutkie a FT3, FT4 blisko górnych granic, co może wskazywać na zbliżającą się (podręcznikową) nadczynność. Oznaczyć anty-TSHR (anty-TSH) + ewentualnie anty-TG i do endokrynologa. Jak są gdzieś już robione wyniki i tym bardziej jeśli przekroczyły wtedy normę to "postraszyć" nimi lekarza i zaznaczyć że samopoczucie jest kiepskie.

    BTW. Pytanie, czy ktoś tu nie nadużywa soli (jodowanej) w diecie?

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-11-2014, 19:50
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-28-2014, 13:10
  3. Częste wahania nastroju, lęki
    Przez Paulinaxx2o w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-28-2013, 19:40
  4. Wahania hcg
    Przez Nik w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-21-2013, 12:50
  5. Tkliwość skóry, wahania temperatury, senność
    Przez Pola w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 02-16-2011, 14:30

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243