-
Senior Member
Upał powoduje wzrost liczby zatruć?
Ostatnio słyszałem, że w upały wzrasta liczba zatruć salmonellą i jersiniozą.
Może ktoś z was wie jakie są objawy i jak zapobiegać takim zatruciom?
-
Senior Member
Specjalista
Tak, to prawda. Podczas upałów żywność szybciej się psuje, zwłaszcza potrawy z jaj, mięsa, nabiału, ryb, lody, ciasta z kremami.
Objawami zatrucia salmonellą są: bóle brzucha, biegunka, gorączka, wymioty jak i odwodnienie.
Jersinioza występuje głównie u dzieci. Najczęstszymi objawami są bóle brzucha i biegunka z krwią. Objawy u dorosłych są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.
Aby się uchronić należy przechowywać narażone produkty spożywcze w lodówce, lecz też nie długo. Myć owoce, warzywa, uważać na niedopieczone mięso.
-
Senior Member
Szczególnie w okresie letnim należy zwracać szczególną uwagę na spożywane jedzenie.
Wszystko się psuje. Czasami nawet zanim trafi ze sklepu do naszej lodówki.
Bądźmy czujni i kupujmy tylko pewne i świeże produkty i jedzmy mniej mięsa w podczas ciepłych dni.
LinkBacks Enabled by
vBSEO