+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Temat: TSH a planowanie ciąży

  1. #1
    Kotkowa jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2011
    Postów
    3

    TSH a planowanie ciąży

    Witam, mam pytanie - staram się o dziecko. Zrobiłam badania hormonów tarczycy. TSH wynosi 2.76 (norma laboratoryjna to 4.5). fT3 i fT4 są w połowie norm, przeciwciała anty TPO i anty TG ujemne. Często czytam, że przy staraniach o dziecko TSH powinno być niższe - najlepiej 1-1.5. Czy powinnam zgłosić się do specjalisty? Czy TSH 2.76 przy pozostałych wynikach prawidłowych powinno się leczyć?
    Dodam, że moja mama jest leczona na silną niedoczynność, ja sama mam tendencje do wyższych wartości.
    1,5 roku temu urodziłam pierwsze dziecko, przed tamtą ciążą TSH było niższe, ok. 2.05. W I trymestrze ciąży spadło do 1.6, a fT4 było w górnej granicy norm. Ciąża donoszona, ale z problemami (niski progesteron, luteina do 30 tc, przedwczesne skurcze, nadcisnienie indukowane w 3 trymestrze z obrzekami).
    Obecnie poziom prolaktyny w normie, progesteron znow nieco niski - zalecona luteina przez ginekologa po owulacji.
    Uprzejmie prosze o odpowiedz co z tym TSH.
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. #2
    agnesss jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    2

    Ogolnie mowi sie, ze zdrowe kobiety w wieku rozrodczym powinny miec tsh 1-1,5l do 1,8.. kiedys pewna endokrynolog powiedziala mi, ze dobrze jest wprowadzic euthyrox(malutkie dawki) gdy tsh przekroczy 2,5. natomiast wiekszosc machnie na to reka i pwoie, ze skoro jest w normie to nic nei trzeba z tym robic.ja nei chce cie wprowadzac w zaden blad pisze tlyko to co slyszalam co mi mowiono.najlepiej byloby problem przedstawic jakiemus dobremu specjaliscie mzoe ktos ze znajomych polecilby Ci naprawde dobrego endo w Twoich okolicach pozdrawiam

  3. #3
    aleksis84 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    12

    Witam,

    Prosiłabym o opinię
    Mój wynik to: TSH 3,610 ulU/ml norma: 0,27 - 4,2
    FT - 3 2,70 pg/ml norma: 2,04 - 4,4
    FT - 4 1,33 ng/ml norma: 0,93 - 1,71

    Od ponad miesiąca zażywam Euthyrox najpierw 25 teraz 37,5. Mój pierwszy wynik z końca lutego to:
    TSH 5,590 ulU/ml norma: 0,27 - 4,2
    FT - 3 3,00 pg/ml norma: 2,04 - 4,4
    FT - 4 1,26 ng/ml norma: 0,93 - 1,71
    Prolaktyna 14,34 ng/ml norma: 4,79 - 23,3

    zaczęliśmy się starać z mężem o dziecko (a planowaliśmy to już 2 lata temu i wciąż coś zmuszało do przesuwania decyzji), a teraz boję się czy moje wyniki mogą mieć wpływ na zdrowie płodu a później dziecka? Wprawdzie lekarz powiedział że możemy się starać ale po przeczytaniu różnych informacji w internecie nie jestem już pewna...

  4. #4
    monika95555 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Postów
    1

    witam moje wyniki to tsh 3,77 ft3 3,45 ft4 1,04 prolaktyna 19,17 ,bardzo chcialabym zajsc w ciaze ale ginekolog twierdzi ze badania sa w normi i wszystko jest ok a z tego co czytam w internecie to najlepsze tsh jest w granicach do 2.nie wiem co o tym myslec prosze o pomoc i najlepsze rozwiazanie...mam jeszcze pytanie czy w razie czego ginekolog moze przepisac cos na zbicie tsh czy potrzebna bedzie wizyta u endokynologa??

  5. #5
    alucja31 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2013
    Postów
    5

    Ja zaszłam w ciążę przy TSH w 4 tyg ciąży wynosiło 3,06... (norma do 4). Żaden lekarz nie zwrócił na to uwagi... wówczas innych badań nie wykonywałam. Mimo to zadaje kłam, że tsh wyższe niż 2,5 jest barier ą w zajściu w ciążę.

    pozdrawiam

  6. #6
    katta1990 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jun 2014
    Postów
    1

    Witam
    Moje TSH wynosi 3,491 czy jest możliwość zajścia w ciąże ? Co robić aby je obniżyć ?

  7. #7
    Dag
    Dag jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2014
    Postów
    27

    Wizyta u Endokrynologa w gabinecie.

  8. #8
    proszę o pomoc!
    Guest

    lek

    Czy lek "Euthyrox N50" to hormon? można przy nim spożywać alhokol i palić? nie zapytałam lekarza, a teraz nie wiem :/

  9. #9
    MRtinez jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2015
    Postów
    131

    Witam
    Jeśli chodzi o interpretacje wyników to jest problem, bo w polskim internecie nie ma narzędzia do sprawdzania wyników badań - do czasu Z tego co wiem na znanywynik.pl można wpisać swój wynik i do tego jest interpretacja lekarska i książkowa. To nie jest spam, bo mam pewność że, tam na pewno uzyskasz pomoc. Pozdrawiam.

  10. #10
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Witam , mam problemy z zajściem w ciążę. Endokrynolog stwierdził ,że tsh pomimo ,że w normie to jest za wysokie na zajscie w ciąże.Ft3 i 4 w normie,usg tarczycy nie wykazało uchyleń. Dostałam właśnie jodid200 i na 'zbicie' tsh euthyrox25 . Lekarz poiwedział ,że po 2 mies powinnam zajść w ciażę. Trochę się boję brać ten hormon no ale zobaczymy , nie wiem czy nie warto omówić problemu u dwóch lekarzy tak dla pewności.

  11. #11
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Do ciazy wystarczy tsh na poziomie 2.5. Jak ktos nie zachodzi po roku to trzeba badac siebie i faceta na nasienie.

  12. #12
    Nie zarejestrowany
    Guest
    No własnie a ja mam wysokie tsh 3,4 i do tego policystyczne jajniki

  13. #13
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Dzień dobry, czy mogłabym prosić o interpretację wyników?Tsh 3.21 Iu/ml Ft3 4.58 pmol/lanty TPO < 5 Iu/ml.Usg tarczycy gruczoł tarczycowy o prawidłowej echogenicznosci, bez zmian ogniskowych,niepowiekszony. Lewy płat 15x13x37mm v 3.9ml
    Prawy płat 13x14x40mm v 3,9ml
    Cieśń 2 mm. Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiekszone.W poprzednich latach tsh najwyższe 4,15 potem coraz mniejsze aż do obecnego które jest najniższe.6 lat temu laparoskopia(pcos).Obecne badania wykonane ze względu na starania o drugie dziecko.Nigdy nie przyjmowałam leków na tarczyce obecnie biorę tran, kelp i kwas foliowy.Czy powinnam ją zbić?Czym i w jakiej dawce?Trudno u nas w mieście o wizytę bo nawet prywatnie czeka się miesiące
    miesiące.

  14. #14
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Interpretacja wyników tsh i ft4

    Witam
    Mam 34 lata i bardzo proszę o pomoc w odczytanie wyników badań
    Tsh 0.4 mIU/L norma 0.4 - 5.0
    Free T4 13 pmol /L norma 9 -19
    Mam guzki na całej tarczycy gdzie po prawej stronie jest dość spory około 2cm guz widoczny gołym okiem i doskonale można go wyczuć palcami
    Od ponad roku czuje się fatalnie
    Zmienność nastroju, częste migreny, ciągle mi bardzo zimno, w nocy się dość intensywnie poce oraz często się budzę. W dzień przychodzi taki moment że czuję się jak by ktoś wyłączył mi zasilanie totalnie opadam z sił, bóle kręgosłupa kolan i są dni gdzie mam wrażenie że nie mam mięśni w nogach bo ciężko wejść mi po schodach i w ogóle chodzić , brak koncentracji. Nie regularne miesiączki czasem nie mam okresu przez 2-3 miesiące, tycie pomimo zdrowego odżywiania się.
    Moje libido jest poniżej zera.
    Mieszkam w Uk i tu idąc do lekarza czuje się jak hipochondryczka i symulantka bo przecież wyniki w normie.
    Bardzo proszę o pomoc od roku szukam pomocy

  15. #15
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Zapytaj może na portalu medyczne-forum gdzie są specjaliści.Jak już korzystałam dlatego polecam.Pozdrawiam

  16. #16
    MatyldaMocicka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2016
    Postów
    16

    Jeśli chodzi o badanie TSH ja wykonywałam je w Medistore i wyniki były już po 3 dniach.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Planowanie ciąży z cukrzycą
    Przez Anna Magdalena w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-06-2011, 09:13
  2. Wyniki hormonów tarczycy a planowanie ciąży
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-21-2011, 22:09
  3. planowanie ciązy a stan po białaczce
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum onkologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-01-2011, 12:33
  4. prosze pilne planowanie ciąży
    Przez lena w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-01-2010, 11:45
  5. planowanie płci dziecka
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-13-2010, 07:52

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233