+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: temperatura wahająca się pomiędzy 35-39 i ból brzucha, o co chodzi?

  1. #1
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    temperatura wahająca się pomiędzy 35-39 i ból brzucha, o co chodzi?

    Co mi jest? Temperatura ciała w ciągu dwóch godzin dwukrotnie potrafi skakać pomiędzy 35 a 39 stopni. Do tego doskwiera mi kłucie w lewym boku, ból promieniuje na lewą nogę, wymioty, niesamowite pocenie, dreszcze, ból głowy , problemy ze spaniem, budzę się co godzinę. Są to swego rodzaju ataki. Okresowo pojawia się duża ilość białka w moczu. Proszę o diagnozę.

  2. #2
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Wymioty częściej wieczorem czy bez znaczenia?

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Proszę nie czekać tylko udać się do lekarza pierwszego kontaktu i to jak najszybciej, Pozdrawiam.

  4. #4
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Wymioty częściej wieczorem/w nocy. Lekarz pierwszego kontaktu nie pomógł, jest w kropce.

  5. #5
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Poziom wapnia całkowitego był sprawdzany? Rtg klp było?

  6. #6
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Z pojęciem wapnia całkowitego spotykam się pierwszy raz. Nigdy takiego badania mi nie przeprowadzano. Rtg lata temu.

  7. #7
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Wapń całkowity prywatnie nie kosztuje więcej jak 10zł chyba że dane laboratorium zdziera. Wymioty wieczorem sugerują hiperkalcemię (nadmiar wapna we krwi) co jest bardzo poważną sytuacją.

    O rtg klp wymolestować lekarza. BTW. znaleźć bardziej kompetentnego lekarza.

  8. #8
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Dziękuję, wykonam badania. Od kilku lat choruję na niedoczynność tarczycy, przyjmuję euthyrox. Z tego co zdążyłam się pobieżnie dowiedzieć w sieci, może mieć to związek.

  9. #9
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Nadmiar tyroksyny może wywołać hiperkalcemię. Mimo wszystko rtg klp lepiej zrobić co by spać*spokojnie albo wyłapać ewentualną chorobę. W tym wieku najprawdopodobniejsza jest sarkoidoza, choć objawy bardziej pasują do nadmiaru tyroksyny.

  10. #10
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Zrobiłam badania. Wapń całkowity, OB, Morfologia -18 parametrów. Wapń całkowity: 9.14 mg/dl przy normie 8,8-10,6. OB: 40 mm/h przy normie 3-10. Morfologia: śladowo podwyższona MCH-śr.waga Hb w erytr. 32,6 pg przy normie 27,0-32,0, Limfocyty: 23,8 % przy normie 25,0-58,5. Reszta w normie.

  11. #11
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Znaczny stan zapalny lub choroba nowotworowa.

    Tak wysokie ob wskazuje na konieczność pilnej diagnostyki.

    Obniżone limfocyty wskazują na potrzebę oznaczenia limfocytów T. Jak możesz to przepisz resztę razem z normami.

    Koniecznie zmień lekarza i od razu się do niego zarejestruj. Przy tak wysokim ob lekarz musi zrobić dalszą diagnostykę a nawet wysłać na oddział szpitalny.

  12. #12
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Leukocyty 8,1 tys/ul, norma 4,0-10,0
    Erytrocyty 4,08 mln/ul, norma 3,8-4,8
    Hemoglobina 13,3 g/dl, norma 11,5-16,6
    Hematokryt 37,2 %, norma 37-47
    MCV- śr. obj. erytrocyta 91,2 fl, norma 77-99
    MCHC- Sr. stężenie Hb w erytr 35,8 g/dl, norma 32,5-37,5
    Płytki krwi 306 tys/ul, norma 140-440
    Inne (Eo, Bazo, Mono) 10,3 %, norma 0,1-24,0
    Grnulocyty% 65,9%, norma 37,0-92,0
    Limfocyty1,9 tys/ul, norma 1,5-5
    Inne (Eo, Bazo, Mono) 0,9 tys/ul, norma 0,0-1,8
    Granulocyty 5,3 tys/ul, norma 2,0-7,8
    RDW- wskaźnik zmienności erytr. 12,9 %, norma 11,5-14,5
    PDW- wskaźnik zmienności płytek 10,8 fl, norma 6,1-14,0
    MPV-śr. obj. płytki krwi 9,8 fl, norma 8,8-12,0
    P-LCR 24 %, norma: 13-43

  13. #13
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Na białaczkę zdecydowanie to nie wygląda. Najbardziej na infekcję bakteryjną. W pierwszej kolejności trzeba by się przyjrzeć nerkom (usg j. brzusznej/nerek, kreatynina, potas, sód, kwas moczowy, mocznik), zrobić rtg klp i ocenić palpacyjnie węzły chłonne. Jak coś wyjdzie to wtedy dalsza diagnostyka, jak nie to również, z tym że trzeba wtedy szukać gdzie indziej. Jak wspominałem, iść jutro - zmienić lekarza i koniecznie się zarejestrować.

    Wapń całkowity przy niewielkiej hiperkalcemii może wyjść ujemnie gdy się oddaje krew rano - przytarczyce wtedy wytwarzają najmniej PTH (parathormon) przez co nerki to szybciej wypłukują.

  14. #14
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Wybrałam się na prywatną wizytę do ginekologa, aby upewnić się, że w tym temacie wszystko gra i tak też się okazało. Opowiedziałam Pani doktor o moich objawach, pokazałam wyniki. Pani doktor stwierdziła, że objawy odpowiadają tylko jednej chorobie: malarii. Hipoteza się posypała gdy powiedziałam, że w afryce ostatnio byłam 4 lata temu. Moje objawy były na tyle niepokojące, że Pani doktor wypisała mi skierowanie do szpitala na odział wewnętrzny. Do szpitala jednak nie zostałam przyjęta. Doktor który zajmował się wywiadem stwierdził, że wyglądam jak okaz zdrowia. Co więcej nie ma wskazań do tego abym była hospitalizowana, ponieważ moje wyniki nie są złe. Wręcz przeciwnie, ze względu na to, że miesiąc temu chorowałam na odmiedniczkowe zapalenie nerek, mój organizm jest osłabiony przez co mógłby załapać jakąś bakterią, których jak wiadomo w szpitalu jest bez liku. W dodatku brak łóżek i leżenie na szpitalnym korytarzu mija się z celem w mojej sytuacji. Zostałam odesłana do lekarza rodzinnego w celu dalszej diagnostyki choroby.

  15. #15
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    W życiu bym na to nie wpadł. Aczkolwiek 4 lata? Albo miałaś sakramencko długi okres inkubacji (utajenia) albo przyniosłaś na czymś pasożyta i np. trafił do lodówki na parę lat. Choć fakt faktem morfologia pasuje do bardzo wczesnej infekcji tym cudem.

    W kwestii wyjaśnienia, czym są erytrocyty poczytać możesz byle gdzie. Hematokryt to o tyle "fajna" sprawa że jest to mierzone w ten sposób: fiolkę z krwią wkłada się do wirówki która obroty ma dużo większe niż najlepsza pralka podczas wirowania, i to na równą godzinę. Po czym mierzy się ile jest czerwonego (hemoglobina) a ile "nieczerwonego". Jak erytrocyty się rozpadają albo są małe to m.in. hematokryt spada zgodnie z prawami fizyki (drobna kasza na dół a gruby groch na górze). Choć podręcznikowo morf. mówi że jesteś zdrowa bo mieści się m.w. w normie. A MCH nie jest liczone przy pomocy wydłubywania hemoglobiny z rbc tylko dzieląc całkowitą ilość hemoglobiny przez ilość rbc a następnie mnożąc przez wagę tego związku. Inna bajka że rozmaz jest robiony przez maszynę która może pomylić coś innego z erytrocytem i to zliczyć.

    Co do szpitala, mniemam że nadal masz skierowanie - powinnaś spróbować zarejestrować się do innego szpitala - prawo nie nakazuje Ci iść do konkretnego - najwyżej powiedz że nie chcesz iść do tego co na skierowaniu z przyczyn prywatnych.

    Pasożyty malarii teoretycznie powinno być widać w ręcznym rozmazie/morfologii krwi (tzn. pod mikroskopem) więc teoretycznie możesz sobie taki zrobić. Problem pojawia się w papierologii laboratoryjnej - nawet jeśli będą pewni że to widzą to niekoniecznie dostaniesz to na papierze - mają programy komputerowe do wpisywania wyników które niekoniecznie pozwolą wpisać "nietypowy" wynik.

    BTW. Jak dostaniesz się do innego szpitala i jak wyjdziesz z niego mając kartę informacyjną z rozpoznaniem malarii albo innej poważnej choroby to ją skseruj i zgłoś tamtego lekarza który nie chciał Cię przyjąć do krajowej izby lekarskiej - samo "opieprzenie" gościa to może być za mało.

    Jakby co to pytaj.

    Pozdrawiam.

  16. #16
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Może mało precyzyjnie napisałam. Pani ginekolog, swoją drogą ordynatorka ginekologii w szpitalu w moim mieście, postawiła diagnozę: malaria, ale jest to NIE MOŻLIWE. Wykluczyła to gdy dowiedziała się, że od 4 lat nie byłam w afryce. Napisałam to aby podkreślić jak niesamowite diagnozy potrafią postawić lakarze. Kiedy to usłyszałam prawie spadłam z krzesła.

    Co do wizyty w szpitalu, pan doktor na izbie przyjęć zabrał moje skierowanie. Powiedział, że potrzebuje je do dokumentacji. Dostałam od niego natomiast wypis, w którym podkreśla, że nie ma przesłanek ku hospitalizacji i kieruje do lekarza rodzinnego z celu dalszej diagnostyki choroby. Jego opinia na temat mojego stanu zdrowia (to już tylko słownie, nie mam tego na papierze) jest taka, że po chorobie nerek mój organizm jest osłabiony, podatny na wszelkie wirusy, dlatego też coś załapałam, lecz nie jest to nic poważnego. Powinnam postarać się o wzmocnienie odporności. Stwierdził również, że OB 40 to "nic wielkiego". Liczę na to, że się nie pomylił. Czuje się już nieco lepiej i jestem dobrej myśli.

    Dziękuję za wszelkie porady. Jestem bardzo wdzięczna. Swoją drogą, skąd taka niesamowita wiedza medyczna?

  17. #17
    eveline86 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2015
    Postów
    10

    Może mało precyzyjnie napisałam. Pani ginekolog, swoją drogą ordynatorka ginekologii w szpitalu w moim mieście, postawiła diagnozę: malaria, ale jest to NIE MOŻLIWE. Wykluczyła to gdy dowiedziała się, że od 4 lat nie byłam w afryce. Napisałam to aby podkreślić jak niesamowite diagnozy potrafią postawić lakarze. Kiedy to usłyszałam prawie spadłam z krzesła.

    Co do wizyty w szpitalu, pan doktor na izbie przyjęć zabrał moje skierowanie. Powiedział, że potrzebuje je do dokumentacji. Dostałam od niego natomiast wypis, w którym podkreśla, że nie ma przesłanek ku hospitalizacji i kieruje do lekarza rodzinnego z celu dalszej diagnostyki choroby. Jego opinia na temat mojego stanu zdrowia (to już tylko słownie, nie mam tego na papierze) jest taka, że po chorobie nerek mój organizm jest osłabiony, podatny na wszelkie wirusy, dlatego też coś załapałam, lecz nie jest to nic poważnego. Powinnam postarać się o wzmocnienie odporności. Stwierdził również, że OB 40 to "nic wielkiego". Liczę na to, że się nie pomylił. Czuje się już nieco lepiej i jestem dobrej myśli.

    Dziękuję za wszelkie porady. Jestem bardzo wdzięczna. Swoją drogą, skąd taka niesamowita wiedza medyczna?

  18. #18
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Osobiście malarii bym w ten sposób nie wykluczył na 100%. Pierwsza moja myśl po tamtym poście to albo utajenie (nosiłaś aż inna choroba znacznie osłabiła odporność aby cię zaatakowało) albo niewielką ilość pasożytów miałaś w bagażu i np. wsadziłaś do lodówki, a po 4 latach... coś wyjęłaś i załapałaś mając osłabioną odporność. Mało prawdopodobne, ale możliwe.

    Cytat Napisal eveline86 Zobacz post
    Swoją drogą, skąd taka niesamowita wiedza medyczna?
    Książki od małego oraz doświadczenie - wliczając pół życia przeleżane w szpitalach. Nic więcej, nic mniej.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-28-2013, 14:16
  2. Okropny ból brzucha, osłabienie, niska temperatura i ból nerek
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-16-2013, 18:23
  3. Nasilający się ból brzucha
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-04-2012, 21:15
  4. Ból, zaczerwienienie i powiększenie się penisa.. O co chodzi ??
    Przez Krzysiek02 w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-01-2012, 19:23
  5. Chodzi o moją mamę źle się czuję
    Przez aga0258 w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01-02-2011, 08:27

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252