Dobry wieczór, mam następujący problem. Od 25 kwietnia brałam tabletki antykoncepcyjne Yaz, natomiast ze względu skutków ubocznych (tj.krwawienia śródcykliczne), mój ginekolog przepisał mi inne tabletki O******at Forte, które mam zacząć brać po siedmiodniowej przerwie. Dzisiaj natomiast zrobiłam sobie profilaktycznie badania krwi i D dimery, czas protrombinowy 11.6 (norma:12-17), wskaźnik protrombiny 98,3 (norma:80-120), INR 1,02 (norma:0,70-1,30), bilirubina całkowita 0,31 (norma -1,0), AST 16 (norma: 0-32), D dimery 460 (norma do 500). Moje pytanie brzmi, czy mogę spokojnie rozpocząć branie nowych tabletek od przyszłego tygodnia (poziom D dimerów jest poniżej normy, ale czy ze względu na to, że i tak jest ich 460 rozpoczęcie antykoncepcji jest bezpieczne, czy niesie za sobą podwyższone ryzyko chorób związanych z układem krążenia)? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.