+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Szybki spadek tsh co oznacza?

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Question Szybki spadek tsh co oznacza?

    Witam w sierpniu robiłam badania, które zlecił mi ginekolog z powodu nieregularnej miesiączki:
    Wyniki:sierpień 24 2014
    TSH: 3.1121 uIL/ml 0.3500-4.9400
    Prolaktyna: 35.96 ng/mL 5.18-26.53 (prolaktynę miałam podwyższoną potwierdzoną od czerwca(wtedy po raz pierwszy była badana)
    Teraz byłam u pani ginekolog i znów mi zlecono badania:
    Wyniki:wrzesień 30 2014
    TSH: 1,6904 uIU/ml 0.3500-4.9400
    FT4: 1,11 ng/dL 0.70-1,48
    Anty-TPO: <0,05 IU/mL 0.00-5.61
    Anty-TG: 4,07 IU/mL 0.00-4.11
    Prolaktyna:20,49 ng/mL 5.18-26.53 (nie mam nadal regularnej miesiączki choć od około 7 lat mam nieregularną to przez ostatnie 3 lata miesiączka mi się opóźniała 2 miesiące czy 1,5 miesiąca , a czasami min.29 dni opóźnienia... to teraz dostałam 30 sierpnia zakończyła się 5 września po czym znów miesiączkę dostałam 21 września, czyli 16 dni po zakończeniu poprzedniej miesiączki) czy to mogło wpłynąć na prolaktynę ?
    Wydaje mi się, że mam prawidłowe wyniki bo mieszczą się w normie jednak dziwi mnie taka zmiana w TSH a miął miesiąc od poprzedniego badania....I czy antyciała TPO jest dobre ? Bo niby w normie, ale niskie... co o tym myślicie ??

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Wyniki są prawidłowe (z wyjątkiem prolaktyny). Stężenie TSH jest zmienne w ciągu doby i zależy od warunków oznaczeń, i Pani mieści się w normie. Przeciwciała anty-TPO - im mniej, tym lepiej, może ich być 0,00. Pozdrawiam!
    You Tube: Neti Aneti (kanał medyczno-psychologiczny)

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Smile

    Cytat Napisal Patryk86 Zobacz post
    Wyniki są prawidłowe (z wyjątkiem prolaktyny). Stężenie TSH jest zmienne w ciągu doby i zależy od warunków oznaczeń, i Pani mieści się w normie. Przeciwciała anty-TPO - im mniej, tym lepiej, może ich być 0,00. Pozdrawiam!
    Dziękuję za odpowiedź

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Nagły, gwałtowny spadek TSH przy Hashimoto.
    Przez niezarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-08-2015, 10:46
  2. znaczny spadek tsh
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-10-2014, 12:49
  3. Szybki oddech
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-06-2014, 20:33
  4. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-07-2013, 11:32
  5. Spadek tsh
    Przez 68jacek w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-03-2012, 09:36

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248