+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Świąd skóry punktowy, tragedia :(

  1. #1
    Lea
    Lea jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2011
    Postów
    1

    Świąd skóry punktowy, tragedia :(

    Witam serdecznie!

    Mam ogromny problem z moim ciałem. Zacznę od tego, że w lutym przekułam sobie poraz peirwszy w życiu uszy. Niestety,
    kolczyki jakie przez jakiś czas nosiłam były stalowe, więc zawierały chrom, na który jestem uczulona. Dodam, że nie miałam
    żadnych reakcji alergicznych przy skórze ucha, ani na ciele. W połowie kwietnia wyszłam na dwór zestresowana na zajęcia.
    Był to pierwszy dzień ciepła, wielkiego słońca. Kiedy wróciłam do domu poczułam swędzenie na całym ciele. Stan ten nie
    przechodził, Więc zażyłam tabletkę przeciwalergiczną. Po dwóch dniach swędzenie pojawiło się ponownie, wzięłam tabletkę i
    tak to trwa do dziś. Czuję punktowe swędzenie na całym ciele - w tym momencie czuję że zaswędziało mnie ramię, okolica uda,
    pod łopatką, na skórze głowy. To jest takie swędzenie, ale właśnie punktowe, połączone z takim jakby ukłuciem (może przez
    to, ze punktowe, to tak czuję). Nie mam w tych miejscach zmian skórnych...
    Próbowałam coś z tym zrobić - zmieniłam kolczyki na tytanowe i z biolastu. Ostatnio w ogóle ściagnęłam i poprawy nie widzę. Byłam u dermatologa. Zleciła mi szereg badań podstawowych. Wyniki według niej są w normie. Może je napiszę:

    TSH II 1.610 uIU/mL

    Badanie krwi (nie odbiło się dobrze ksero i nie widzę pierwszych literek, więc przepraszam za ten problem...)
    PLT Flags
    N(?)BC : 8,4 10 do trzeciej/mm do trzeciej (3.5-10.0)
    RBC : 4.27 10 do trzeciej/mm do trzeciej (3.80-5.80)
    I(?)GB : 12.3 g/dl (11.0-16.5)
    I(?)CT : 38.9 % (35.0-50.0)
    P(?)LT : 284 10 do trzeciej/mm do trzeciej (150-450)
    (?)CT : 171 % (100-500)

    MCV : 91 um do trzeciej (80-97)
    MCH : 28.9 pg (26.5-33.5)
    MCHC : 31.7 g/dl (31.5-38.0)
    RDW : 14 % (10.0-15.0)
    MPV : 6.0 um do trzeicej (6.5-11.0) ---- tu jest lekko za niskie
    PDW : 13.9 % (10.0-18.0)

    BC Flags:

    LYM: 43 % (17.0-48.0)
    MON : 8.0 % (4.0-10.0)
    GRA: 48.7 % (43.0-76.0)

    #LYM 3.6 10 do trzeciej/mm do trzeciej (1.2-3.2) tu jest troche za duze
    #MON : 0.6 10 do trzeciej/mm do trzeciej (0.3-0.8)
    #GRA : 4.2 10 do trzeciej/mm do trzeciej (1.2-6.8)


    Badanie moczu:

    Barwa - Lt. Yellow
    pH - 6.0
    SG - 1.025
    PRO - Negative
    GLU - Negatuve
    URO - 0.2 E.U./dL
    BIL - Negative
    KET - Negative
    BLO - Negative
    NIT - Negative
    LEU - Negative
    Nabłonki - pł 2-4-4
    Krwinki białe - 1-2-2
    Krwinki czerwone - brak
    Wałeczki - brak
    Składniki mineralne - brak

    Badanie kału:

    kał lamblie metodą immunochemiczną - nie wykryto
    Kał na pasożyty - nie znaleziono jaj i cyst pasożytów

    Glukoza - 95 mg/dl (70-105) - napisali że to norma a nie wysoki stan

    Dermatolog jak i lekarz rodzinna wykluczyły więc jakieś choroby, które wykryło by się w tych podstawowych badaniach. Zleciły mi dalszą opieke alergolog a. Testy robiono mi dawno. Wtedy wyszło, że jestem bardzo uczulona na trawy, chrom właśnie i kurz. Alergolog więc podpieła ten świąd pod trawy. Jednak mamy październik i teraz juz chyba nic tak nei pyli a objawy są takei same jak we wiosnę i lato. Dodam, że jestem osobą nerwową. Pocę sie często, jak gorąco, jak się denerwuję. Nie chorowałam na jakieś głębsze choroby nigdy, albo nic mi o tym nie wiadomo.
    Jeszcze mam tak, że jak umyję głowę, to przy i po rozczesaniu bardzo piecze mnie głowa i czuję, jakby pulsowała.
    Mam skłonności do uczuleń na rękach - jak byłam mała miałam rany na rękach, wokół paznokcia odeszły mi skórki. Obecnie zaczęło się to samo, ale nie na taką skalę. Mam pomiędzy palami dwoma w jednym miejscu zaczerwienienie, które raz ma pęcherzyki a raz schodzi skóra. Na nadgarsku coś co przypomina łupież pstry czy różowy - różową plamkę która raz się pojawia a raz znika. Dodam, że mój chłopak miał taki łupież i obecnie się leczy. A wiadomo - jest zaraźliwy.
    Aha i mam rumień na twarzy - takl pwoiedziała mi dermatolog. Smaruję kremami - emolientami ale nie widzę wielkiej poprawy.
    Moja mama jest alergikiem i mój tata.
    To chyba wszystko. W razie co, pytajcie, to odpiszę.

    Będę wdzięczna za pomoc, przepraszam, że tyle wyszło czytania, ale chciałam opisać szczególowo moją sytuację. Jestem już zrozpaczona. Bo od prawie tygodnia nei biorę tabletki przeciwalergicznej by pójść na testy alergiczne, przez co czuję te swędzenie punktowe...

    Pozdrawiam Was!

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Ja miałem podobne objawy u mnie to jakby łaskotanie poruszanie się czegoś szczególnie wieczorem przed snem
    ja obstawiam nużeńca

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 02-16-2015, 12:23
  2. Łuszczyca, łojotok, łupież i świąd skóry owłosionej
    Przez Gosia w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10-03-2012, 19:06
  3. AVA LABORATORIUM krem punktowy OPINIE
    Przez mayaa w dziale Opinie o kosmetykach
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-26-2011, 17:24
  4. Uporczywy świąd oczu u dziecka
    Przez edyta w dziale Forum okulistyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-23-2011, 13:14
  5. Uporczywy świąd oczu u dziecka
    Przez edyta w dziale Forum alergologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07-23-2011, 13:09

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242