+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 26 z 26

Temat: starania o dziecko...

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    starania o dziecko...

    witam. Nakreśle w skrócie swoją historię. Od zawsze miałam okres po 33 d.c (czasami co pare miesięcy),skapy. Chodziłam do lekarzy (nie planowalam ciazy) wiec nie leczylam sie zbyt sumiennie bo bylo to nie uciązliwe. Teraz jednak nadszedl moment ze pragne dziecka jednak nie wychodzi. W lutym dostalam plastry OESCLIM i duphaston, po tej kuracji okres samoistnie sie nie pojawia, musze wywolywac go duphastonem. Wykonalam badania 4d.c podwyzszony poziom prolaktyny 42,610ng/ml (norma 5-26), LH 5,5 mlU/ml; FSH 4,490mlU/ml (2,55-16,69), TSH 1,98 qlU/ML (0,25-5). Lekarka zalecila mi 1/2 tab. bromocorn. Mam pyt czy takie leczenie jest wystarczajace? co mogla bym jeszcze zbrobic? powoli zaczyna brakowac mi cierpliwosci i boje sie ze jeszcze moja psychika stanie sie blokada;/ nadmienie ze wykonywalam sobie testy owulacyjne zawsze byly negatywne.
    Bardzo proszę o pomoc!

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Podwyższona prolaktyna blokuje owulację, więc nic dziwnego że testy owul. były negatywne. Wszystko zależy ile masz lat.

  3. #3
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    w listopadzie będę miała 24lata.
    Nie chcę wpadać w pańkę i latać od lekarza do lekarza, dlatego prosze o radę czy prawidłowo jestem leczona, czy mogę cos jeszcze zrobic..

  4. #4
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    nikt nie pomoże??

  5. #5
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Spokojnie jesteś jeszcze młoda, więc jest jeszcze czas w razie potrzeby. Wyniki masz dobre (fsh - pokazuje m.in. rezerwę jajnikową). Podwyższony poziom prolaktyny jest leczony prawidłowo, należy tylko sprawdzać czy zalecona dawka działa. Rozumiem, że obraz usg jest prawidłowy, inne hormony również (progesteron)

  6. #6
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    nie miałam robionych badań progesteronu, (w których dniach sie robi badanie tego hormonu?), usg prawidłowe. Tylko brak miesiączki już prawie 50 dni, wzięłam duphaston ale tez nie wywołał.

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Badanie progesteronu wykonuje się w drugiej fazie cyklu aby wykluczyć np. niedomogę lutealną. Wydaje się, że tutaj przyczyną może być jednak prolaktyna. Bromocorn (np. Bromergon) powinien pomóc jeśli jest to prolaktynemia czynnościowa (bez gruczolaka). Lek nalezy brać systematycznie i kontrolować poziom hormonu. Czasem kuracja szybko daje skutek, czasem trzeba długo czekać (nawet do dwóch lat)

  8. #8
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    bardzo dziękuje za pomoc. Czyli zostało mi teraz oczekiwać na okres, a potem zbadać poziom prolaktyny. Chociaż pewnie nadal jest nie prawidłowo skoro nie mam miesiączki.

  9. #9
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Witam , jestem tu nowa ja również staram się o dziecko juz ponad rok również mialam problem z prolaktyną. Biorę od 4 miesięcy bromergon i po pierwszym miesiącu brania bromergonu prolaktyna spadła i mam teraz w normie. Jedyny minus nadal nie mogę zajść w ciążę.

  10. #10
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Leczenie hiperprolaktynemii może potrwać nawet do dwóch lat, to, że poziom obniżył się po leczeniu nie znaczy, że jest to już stała sytuacja. Często po odstawieniu leku wysoki poziom powraca. Dlatego należy brać lek i starać się o ciążę.

  11. #11
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Tak wiem lekarz powiedział że trzeba brać ten lek aż zajdzie się w ciążę!!! najgorsze jest to czekanie

  12. #12
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    witaj Kasiunia29ja bromocorn biore 2m-c, w listopadzie bede robić ponowne badania. Biorę równiez castangus (lek ziołowy). a masz wyniki LH i FSH? trzymam kciuki

  13. #13
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Witam aneczka882 tak mam badania porobionena LH ,FSH również miała badanie drożności jajowodów ( i są drożne) mąż miał badane nasienie i jest ok. NIe wiem gdzie może tkwić przyczyna. Również trzymam kciuki

  14. #14
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    A co do Castangusa czy trzeba go zacząć brać od 1 dc? czy można trochę później?

  15. #15
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    ja zaczęłam go brać od przypadkowego dnia, zaczęłam czytać forum i dużo ludzi go polecało więc stwierdziłam że nic mi nie zaszkodzi masz dni płodne? ja robiłam sobie testy i nie miałam, mam nadzieje że po obecnej miesiączce się to zmieni. A stosunek FSH do LH masz prawidłowy? ja mam 1,2 i jest to podwyższony stan.

  16. #16
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Hej aneczka882 wiesz co mam owulacje i jajeczko pęka tak lekarz stwierdził! kurcze teraz patrze na badania bo ogólnie pisałam z pamięci i miała takie: TSH 1.76 ( norma 0.39-3.55) LH 5.4 norma ( 1.7- 11.2), Hormon Folilulotropowy 6.2 norma ( 2,1- 18,6) , Testosteron 45.6 normA ( 9,4 - 56,00) i t a prl 35,9 norma ( 4,1 - 28,9)

  17. #17
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    czyli stosunek LH/FSH = O,87. Ja mam 1,22 i moja lekarka określila na nieznacznie podwyższony.
    Ostatnio edytowane przez aneczka882 ; 10-14-2012 o 21:20

  18. #18
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Czyli mam dobry stosunek LH/FSH?

  19. #19
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Witam! mam pytanie, może wydać się głupie ale no cóż, chciałam się dowiedzieć jeżeli staram się o dziecko już dłuższy czas czy mogę chodzić na zumbe? zastanawiam się czy może to w czymś przeszkodzic?

  20. #20
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Możesz chodzić, w niczym to nieprzeszkadza )

  21. #21
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    Dzięki za informacje! Bałam się że może jest to zajęcie trochę inensywne i może coś zaszkodzic

  22. #22
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    sorki, że dopiero teraz. U Ciebie wydaje mi się że stosunek LH/FSH jest troche za mały. Zapytaj lekarza i poczytaj na necie

  23. #23
    kasiunia29 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Postów
    28

    o czym może świadczyć za mały stosunek LH/FSH?

  24. #24
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Może świadczyć o niedomodze lutealnej

  25. #25
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Sam stosunek LH/FSH nie musi o niczym świadczyć, ważniejsze są przy tym badania progesteronu

  26. #26
    aneczka882 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    23

    w którym dniu się je wykonuje?? ja mia troche za wysoki przy wysokiej prolaktynie. Progesteronu nie miałam robionego.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Starania o dziecko
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-15-2012, 20:32
  2. theraflu a starania o dziecko
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06-28-2012, 19:28
  3. niedomoga lutealna a starania o dziecko
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06-09-2012, 21:01
  4. TSH 2.76 a starania o dziecko
    Przez Kotkowa w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 06-04-2012, 06:44
  5. Starania o dziecko
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-12-2012, 16:52

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250