+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: spuchnięte partie szyi oraz okolice obojczyki

  1. #1
    321-Jacek-123
    Guest

    Post spuchnięte partie szyi oraz okolice obojczyki

    Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuję Waszej rady. Mój Tata (60 lat) od około 3 lat ma obrzęk szyi. Dokładniej rzecz ujmując dotyczy to podbródka, okolic węzłów chłonnych, a także części szyi powyżej obojczyka. Obrzęki zdarzają się także w obrębie ślinianek. Czasami owy obrzęk jest mniejszy czasami większy. Wiem również, że często boli go cała szyja i jest mu duszno. Przy połykaniu raczej nie boli, ale od czasu do czasu zbierała mu się flegma. Ponadto od około roku jest bledszy, natomiast nie chudnie, a wręcz przeciwnie, ostatnimi czasy nawet mu się przytyło. Należy również dodać, że ta niemiła przygodę zaczęła się około 3 lata temu po bardzo forsującej pracy fizycznej w ogrodzie. Od tej pory po każdym większym wysiłku fizycznym obrzęk nasila się. Co więcej nie jest już tak witalny i pełen energii jak był wcześniej. Zdarza się, że czasami kiedy ból jest silniejszy nie jest w stanie do końca obrócić głowy. Koniecznie muszę również wspomnieć o dolegliwości związanej z kręgosłupem. Mianowicie, w wyniku ciężkiej pracy w latach młodzieńczych, ma On niesamowicie zniszczony kręgosłup. Od kiedy tylko pamiętam zawsze miał z nim problem. Dzisiaj nie jest w stanie dłużej usiedzieć w jednym miejscu, gdyż po kilku minutach czuje ogromny ból. Występuje również nadmierne pocenie. Niektórzy lekarze mówią, że powyższy problem jest właśnie związany z kwestią kręgosłupa i że promieniuje powodując opuchliznę na szyi, a tym samym jej ból. Około dwóch lat temu została u Niego stwierdzona mononukleoza, więc objawy by się zgadzały, domniemam natomiast, że aż tak długi czas nie mają prawa się utrzymywać. Co więcej przyczyny można się również doszukiwać w stresogennym środowisku pracy, gdzie całe dnie spędza się za biurkiem z wątpliwą atmosferą. Reasumując zaliczyliśmy już dziesiątki lekarzy różnej profesji, od kardiologa przez onkologa, lekarza rodzinnego, neurologa po ortopedę. Nikt nic nie pomógł, pomimo, że korzystaliśmy zarówno z publicznej jak i prywatnej opieki medycznej w różnych miejscach, czasami kilkakrotnie u tego samego specjalisty.Tata miał również robiony tomograf, rezonans, badania krwi i inne. Wszystkie wychodziły dobrze. Za wszelka pomoc, sugestie, podpowiedzi serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.Jacek.

  2. #2
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    W ostatnim czasie rtg kręgosłupa szyjnego lub MRI ww. odcinka?

    Jakieś alergie czy wcale?

    USG tych węzłów i okolic?

  3. #3
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    PS. Była jakaś diagnostyka tych ślinianek? Jakieś auto-przeciwciała?

  4. #4
    321-Jacek-123
    Guest

    odbyte badania

    Witam, Tata mial RTG Pluc i wszystko wyszlo w porzadku. Ponadto mial rezonans kregoslupa-odcinek szyny i piersiowy. Powiedziano ze ma bardzo zniszczony i powinie pomyslec o operacji kregoslupa. W lutym natomiast ma miec tomograf szyi i klatki piersiowej. Co do USG, to rowniez mial robione, ale tarczycy. Nie stwierdzona zadnych zmian. Bdanie dopplera rowniez zostalo zrobione. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

  5. #5
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Problemy kostno-stawowe mogą powodować obrzęki.

    Doustnie ibuprofen 200-400mg (i ew. paracetamol 0.5g) 3 razy dziennie w miarę równych odstępach czasu.

    Szyję w razie obrzęku czy bólu smarować maścią z nlpz np. voltaren.

    Przy silniejszym bólu metamizol (pyralgina).

    Paracetamolu i pyralginy nie powinno się stosować dzień w dzień.

    Odciążać kręgosłup szyjny ile się da.

    W razie dość silnych duszności niezwłocznie dzwonić na pogotowie.

    Problemy z oczami (np. "piasek" w oczach)? Suchość*w jamie ustnej? Pękające wargi?

    Kiedy ostatnio była robiona morfologia i anty-EBV?

  6. #6
    321-Jacek-123
    Guest

    badania

    Problemy z oczami nie odstepuja od normy przecietnego czlowieka przede wszystkim po dlugotrwalej pracy przed komputerem lub zbyt dlugim czytaniem. Suchosci w gardle nie ma, jak rowniez nie wystepuja pekniecia ust. Podtawowe badania byly robione okolo 5 miesiecy temu, natomiast ich ponowienie mialo miejsce wczoraj z uwzglednieniem ”markerow”. Ostatnie wyniki byly w normie, nastepne maja byc w najblizszy poniedzialek. Serdecznie dziekuje za pomoc i wskazowki jak rowniez zalecane leczenie. Pozdrawiam

  7. #7
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    To wygląda na to, że zostaje czekać na ww. badania.

  8. #8
    321-Jacek-123
    Guest
    Tak należy uczyć. Tymczasem serdecznie dziękuję za wskazówki, pozdrawiam.

  9. #9
    321-Jacek-123
    Guest
    Witam serdecznie, właśnie zobaczyłem, że są już wyniki. Mógłbym liczyć na pomoc w interpretacji? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,198 μIU/ml 0,550 — 4,780

    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,88 pg/ml 2,30 — 4,20

    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,39 ng/dl 0,89 — 1,76

    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) * 251,0 U/ml < 60

    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) < 28,0 U/ml < 60,0

    Antygen karcinoembrionalny (CEA) (I53) 0,8 ng/ml niepalacy: < 5
    palacy: < 10

  10. #10
    321-Jacek-123
    Guest
    Poniżej zamieszczam dalszą część badań.

    Morfologia (C55)

    WBC 5,5 K/μl 4,0 — 10,0
    RBC 4,71 M/μl 4,5 — 6,5
    HGB 14,3 g/dL 13,0 — 17,0
    HCT 42,2 % 40,0 — 54,0
    MCV 90,0 fL 80,0 — 100,0
    MCH 30,3 pg 27,0 — 32,0
    MCHC 33,8 g/dL 32,0 — 36,0
    RDW 13,9 % 11,0 — 16,0
    PLT 220,0 K/μl 150 — 500
    MPV 7,6 K/μl 6,0 — 11,0
    PCT 0,17 % 0,1 — 0,5
    PDW 15,6 % 10,0 — 18,0

    HIST

    Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32)
    Segmenty 53 % 50 — 70
    Eozynofile 3 % 1 — 4
    Monocyty ¯ 1 % 2 — 8
    Limfocyty * 43 % 25 — 40
    Materiał: Krew na cytrynian, data i godz. pobrania: 28-01-2015 08:10, data i godz. przyjecia: 28-01-2015 12:09
    Odczyn Biernackiego 5 mm/godz. < 15

    Biochemia

    Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny
    Materiał: Osocze na fluorek
    Glukoza (Osocze na fluorek) * 101 mg/dl 70 — 99
    Wartosc zakresu referencyjnego dla glukozy zalecana przez PTD 2012
    Materiał: Surowica
    Cholesterol całkowity w surowicy 172 mg/dl 115 — 190
    Cholesterol HDL w surowicy ¯ 36 mg/dl > 40
    Triglicerydy w surowicy * 203 mg/dl < 200
    Cholesterol LDL - wyliczany 95,9 mg/dl <70 - Dla bardzo duzego ryzyka >10% wg
    skali SCORE
    <100 - Dla duzego ryzyka 5-10% wg skali
    SCORE
    <115 - Dla umiarkowanego lub małego
    ryzyka <5% wg skali SCORE
    Stezenie cholesterolu LDL w surowicy wyliczane jest wg równania Friedewalda. Stezenie triglicerydów powyzej 350 mg/dl (3,95 mmol/l) uniemozliwia.



    Badanie ogólne moczu (A01)
    Barwa zółty
    Przejrzystosc przejrzysty
    Cukier ujemny
    Bilirubina ujemny
    Ciała ketonowe ujemny
    Ciezar własciwy 1,025 1,015 — 1,025
    Odczyn pH 5,5 4,8 — 7,4
    Białko ujemny
    Urobilinogen < 0,2 < 0,2
    Azotyny ujemny
    Leukocyty ujemny
    Krew ujemny
    Mikroskopowy osad moczu (A19)
    Nabłonki płaskie pojedyncze w.p.w. pojedyncze
    Leukocyty 1-3 w.p.w. 0 - 3 wpw
    Erytrocyty swieze 0-2 w.p.w. 0 - 2 wpw
    Bakterie pojedyncze w.p.w. nieobecne

    Pozdrawiam.

  11. #11
    321-Jacek-123
    Guest
    Bylbym wdzieczny za pomoc w odczytaniu wynikow. Z gory dziekuje.

  12. #12
    321-Jacek-123
    Guest
    Chodzi mi przede wszystkim o pierwsza czesc wynikow zwiazana z markerami nowotworowymi. Nie moge dotrzec do obasnien tego typu wynikow, a wizyta u lekarza jest dopiero w poniedzialek. Pozdrawiam.

  13. #13
    321-Jacek-123
    Guest
    Czy ktos moze mi pomoc z odszyfrowaniem przede wszystkim tego wyniku:

    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) * 251,0 U/ml < 60

    Z gory dziekuje i pozdrawiam.

  14. #14
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Anty-TG ma sporo zdrowych osób. Jak reszta badań (z tego co widzę) tarczycy i nie tylko jest ok to nie ma podstaw do obaw.

    Lekka nadwyżka cholesterolu czy trójglicerydów to również żadna podstawa do obaw.

    Wracając do objawów i badań których być może nie były robione to:

    - zrobić profilaktycznie rtg klp jeśli ostatnio nie było robione tzn. jakiś rok-dwa.
    - podstawowe badania serca: ciśnienie, ekg, holter ekg, echo serca i ew. próba wysiłkowa (to ostatnie tylko jeśli nie ma przeciwwskazań do tego).

    Jak powyższe jest/wyjdzie ok to zostają tylko badania obrazowe tego kręgosłupa i internista/ortopeda/reumatolog/neurolog.

  15. #15
    321-Jacek-123
    Guest
    Dziekuje serdecznie za odpowiedz i wskazowki, postaramy sie jak najszybciej wcielic je w zycie. Ponadto w piatek maja byc kolejne wyniki markerow, tym razem skierowane na diagnostyke pluc. Jest to zatem dosyc nerwowy czas, tym bardziej ze Taty brat zmarl na nowotwor pluc zaledwie dwa miesiace temu....Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

  16. #16
    Nie zarejestrowany
    Guest

    zapytanie

    Witam,
    czy Pana Tata zażywa lek na obniżenie poziomu cholesterolu z grupy statyn lub fibratów? np. Atrox, Atoris, Simvasterol, Roswera, Zocor,Liphantyl? końcóka musi byc -statinum. Przepisany przez kardiologa.
    Prawdopodobnie zażywa, ponieważ ma nienaturalnie niski poziom cholesterolu, co jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza w tym wieku. Chcę przypomnieć po raz milionowy, że cholesterol nigdy nie był nie jest i nie będzie przyczyną miażdżycy, wylewów i udarów!!!! A obniżanie jego poziomu jest ludobójstwem w świetle prawa.
    To bardzo istotne. Często spotykam się z tego typu "dolegliwościami" jako skutek uboczny leku:
    Zaburzenia skóry i tkanki podskórnej
    pokrzywka, wysypka skórna, świąd, łysienie.
    obrzęk naczynioruchowy, pęcherzowe zapalenie skóry
    Zaburzenia mięśniowo szkieletowe i tkanki łącznej
    Często: bóle mięśni, bóle stawów, bóle
    kończyn, kurcze mięśni, obrzęk stawów, ból
    pleców.
    ból szyi, zmęczenie mięśni
    miopatia, zapalenie mięśni, rabdomioliza,
    Po drugie ma za niski cholesterol- zwłaszcza ten "dobry" czyli HDL.
    Wykonać badanie homocysteiny we krwi.
    Jeżeli Pana Tata zażywa te tabletki- może Pan bezpośrednio napisać do mnie - pomoczdrowie@tlen.pl powiem juz indywidualnie co należy zrobić.
    Pozdrawiam

  17. #17
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    36 a 40 rzeczywiście różnica rzędu 10 razy za mało...

  18. #18
    Nie zarejestrowany
    Guest

    cholesterol

    Witam,
    nie mam na myśli normy, a proporcje- jak również poziom ogólnego cholesterolu, który jest niezbędny d prawidłowego funkcjonowania organizmu.
    NNN123 nie bądź złośliwy.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. sine, obrzmiałe siniaki na stopach i ból nóg oraz spuchnięte
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 01-15-2015, 10:18
  2. Ślinianka podżuchwowa a spuchnięte dziąsła oraz zapalenie gardła
    Przez minutaprawdy w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05-29-2014, 16:52
  3. wysypka na głowie i twarzy oraz szyi
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum alergologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-27-2014, 09:58
  4. Powiększone węzły chłonne szyi (guzki?) oraz uporczywe zajady.
    Przez Nie zarejestrowany - K. w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-26-2014, 18:52
  5. Ból szyi oraz zapadnięty bark
    Przez mykestro w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-13-2013, 22:12

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243