+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: rak płaskonabłonkowy rogowaciejący sromu

  1. #1
    dana12
    Guest

    rak płaskonabłonkowy rogowaciejący sromu

    Witam serdecznie,
    Moja mama ( lat 70) miała 24.05.2012 operację usunięcia macicy, powodem było opadnięcie macicy, nacisk na pęcherz
    i zakończone niepowodzeniem założenie klamry podtrzymującej macicę 1,5 roku temu.
    Od ponad 2 lat również leczyła się na stan zapalny sromu,miała pobierany wycinek 2 lata temu niestety na dzień dzisiejszy nie znam tamtego wyniku ( na pewno nie był to jeszcze rak). Na początku maja przed planowaną operacją usunięcia macicy, miała pobierany wycinek ze zmiany na sromie
    W dniu dzisiejszym 25.05, będąc już w szpitalu, dzień po operacji otrzymała następujący wynik z pobranego ze sromu wycinka:
    carcinoma planoepithellae, keratodes bene et mediocrite differentiae infiltratio carcinomatosa focalis
    Proszę o dokładne przetłumaczenie, z mojego wynika, że jest to rak płaskonabłonkowy rogowaciejący z ogniskowymi naciekami nowotworowymi.
    Niestety nie udało mi się jeszcze porozmawiać z lekarzem.Proszę o informację, czy lekarze nie powinni raczej zaczekać na wynik wycinka, bo tak było podobno planowane. W trakcie tej operacji mogli przecież odrazu wyciąć najbliższe węzły chłonne. Jaki czas może upłynąć od operacji wycięcia macicy do kolejnego zabiegu, jeżeli byłby konieczny, chodzi mi o wycięcie sromu i węzłów chłonnych. Na wyniku nie ma również stopnia zaawansowania zmiany nowotworowej. Mama korzystała z opieki ginekologicznej, niestety jednak nie w poradni onkologicznej, czy powinna udać się tam po wyjściu ze szpitala
    Proszę również o informację jakie są rokowania
    Z góry serdecznie dziękują za odpowiedź

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Tak jak Pani pisze, rak płaskonabłonkowy rogowaciejący, średniozróżnicowany G2 ( w skali od G1-G3).
    Lekarze mogli zaczekać na wynik badania hist.-pat, ale być może nie przypuszczali, że jest to rak.
    Operacja może zostać wykonana już na następny dzień po poprzedniej operacji.
    Patomorfolog nie mógł określić stopnia zaawansowania, ponieważ na podstawie wycinka nie jest możliwe określenie marginesu zmiany i przerzutów do węzłów chłonnych.
    Dopiero wycięcie zmiany w całości z węzłami pozwala na określenie stopnia zaawansowania.
    Dalsze leczenie powinno być u onkologa.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Świąd sromu, przewlekłe zapalenie sromu.
    Przez Irena w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 02-14-2016, 19:50
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-15-2012, 17:40
  3. pieczenie sromu leczenie
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-26-2010, 21:29

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248