+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Przyczyna dużej ilości leukocytów we krwi

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Przyczyna dużej ilości leukocytów we krwi

    Witam serdecznie.

    Chciałabym poprosić o pomoc , ponieważ lekarz rodzinny powoli staje się bezradny.

    Robiąc morfologię w zeszłym roku wyniki były bardzo podobne jak obecne, ale lekarz 'zwalał to' na infekcje. Jednak teraz po serii poważniejszych i mniej poważnych przeziębień, będąc już zupełnie zdrowa, wykonałam kontrolne badania. Są jeszcze gorsze niż te pomiędzy infekcjami w zeszłym roku.

    Morfologia + rozmaz
    WBC 5 (norma: 4,1-10,9)
    %NEUT 20,7% (40-74)
    %LYMPH 67,8% (10-50)
    %MONO 7,6% (0-12)
    %EOS 2,174% (0-7)
    %BASO 1,74% (0-1,5)
    RBC 4,71M/uL (4,04-5,2)
    HGB 13,2 g/dl (12-16)
    HCT 38,2% (36-47)
    MCV 81,1 fL (80-97)
    MCH 28 pg (28-34)
    MCHC 34,6g/dl (31,8-35,4)
    RDW 10,7% (10,5-14,2)
    PLT 230 K/ul (140-440)
    MPV 7,8fL (6,5-12)

    Rozmaz mikroskopowy
    Limfocyty 69% (25-35)
    Monocyty 5% (4-8)
    Eozynofile 1% (0-1)
    Granulocyty obojętnohłonne 22% (60-70)


    + inne wyniki,które generalnie są w normie:

    OB 15 mm/h (10-12)
    CRP 0,97 mg/l (0-5)
    ALAT 11 U/L (<35)
    GGTP 20 U/L (0-38)
    TSH 1,329 ulU/ml (0,35-4,94)
    Antygen HSs - ujemny
    Mocz - w porządku


    Więc wyniki wręcz książkowe, poza morfologią.


    Objawy ogólne, które u mnie występują to: bardzo częste bóle głowy , częste zawroty głowy, ciągła senność i zmęczenie, częste infekcje, drętwienie dłoni, puchnięcie kostek u nóg (ale to może być akurat moja 'uroda').


    W grudniu 2014 z powodu bólu żołądka i mdłości dostałam skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Gastrolog wykonał USG jamy brzusznej, w której nie zauważył żadnych niepokojących zmian. Wykonał również gastroskopię pobierając wycinek. Badanie histopatologiczne wykazało helicobacter i żółć na dnie żołądka. Zostało to już prze leczone kuracją antybiotykową na początku br.

    Lekarz skierował mnie również na RTG płuc podejrzewając grasiczaka (ze względu na podwyższone limfocyty i częste infekcje - ponoć grasiczak niszczy układ odpornościowy). Jednak zdjęcie okazało się być czyste, a opis brzmi: "Bez widocznych zmian radiologicznych".

    Pod względem ginekologicznym również wszystko jest w porządku.

    Teraz lekarz chce skierować mnie do hematologa.

    I w związku z tym chciałam zapytać czy to dobry trop? W jakim kierunku mogłabym jeszcze sprawdzić nieprawidłowość, którą jest zbyt duża ilość limfocytów i zbyt mała ilość neutrofili we krwi? Czy mogę udać się do jeszcze jakiegoś specjalisty? Czy jest jeszcze coś co powinnam sprawdzić, bo dotyczące mnie dolegliwości sugerują jakąś chorobę/schorzenie? Bardzo proszę o każdą myśl wszystko co przyjdzie Państwu do głowy, bo sił co raz mniej, a pomysłów już wcale.

    Dziękuję

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Zapomniałam jeszcze napisać, a być może jest to istotne, że jestem kobietą i mam 23 lata.

  3. #3
    masi jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2014
    Postów
    124

    chyba raczej limfocytów bo leukocyty są w normie. Jest to bardzo dobry trop, udaj się do hematologa celem wykonania innych badań

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Oczywiście, że limfocytów. Przepraszam za mój błąd. Jednocześnie dziękuję za odpowiedź. Postaram się w takim razie jak najszybciej dostać do hematologa.

  5. #5
    nnn123 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Kraków
    Postów
    1,201

    Cytat Napisal Nie zarejestrowany Zobacz post
    ...
    MCV 81,1 fL (80-97)
    MCH 28 pg (28-34)
    ...
    ciągła senność i zmęczenie
    ...
    Po (a nie przed) wizycie u hematologa (najlepiej zapytaj o to u ww. lekarza) powinnaś brać żelazo i magnez.

    Potas i sód (tzw. elektrolity) były sprawdzane?

    BTW. Takie moje zboczenie, że zawsze zwracam uwagę na MCV.

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Cytat Napisal nnn123 Zobacz post
    Po (a nie przed) wizycie u hematologa (najlepiej zapytaj o to u ww. lekarza) powinnaś brać żelazo i magnez.

    Potas i sód (tzw. elektrolity) były sprawdzane?

    BTW. Takie moje zboczenie, że zawsze zwracam uwagę na MCV.
    Żelazo biorę już od pewnego czasu (cyklicznie) ze względu na niską hemoglobinę natomiast magnezu dodatkowo już dawno nie uzupełniałam.

    Potas i sód miałam w normie końcem zeszłego roku. Powtórzę przed wizytą u hematologa.

    Dziękuję za pomoc.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Dziwne samopoczucie po dużej ilości alkoholu.
    Przez grzesiek660 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-15-2018, 13:15
  2. Co wynika ze zbyt małej ilości leukocytów?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05-09-2014, 17:59
  3. Dlaczego mam taką potrzebę picia dużej ilości kawy?
    Przez pilocik w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-10-2013, 13:27
  4. co się stanie po kolejnym przedawkowaniu dużej ilości tabletek ?
    Przez nieważne w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 07-09-2013, 15:25
  5. Spożycie dużej ilości wody
    Przez retsyM w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 09-08-2011, 13:39

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243