+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tych badań

  1. #1
    MasiaJDB
    Guest

    Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tych badań

    Witam, mam prośbę. Czy moglibyście mi powiedzieć co jest nie tak? Ogólnie bolą mnie stawy, czuję się jakby ktoś mi wykręcał kości po prostu, dodatkowo jestem ciągle zmęczona. Mam nadwagę mimo iż nie uważam bym powinna ją mieć ważę 75kg przy wzroście 163 cm. Mam 23 lata. Moje problemy zaczęły się po porodzie to było 2 lata temu, strasznie zaczęłam puchnąć, okazało się, że to torbiele na jajnikach, ale teraz jest już niby wszystko ok. Lecz ciągle czuję się opuchnięta i osłabiona.

    Morfologia:
    Leukocyty WBC: 7,6 (norma: 3,5-10),
    Erytrocyty RBC: 3,9 (norma: 3,8-5,8),
    Hemoglobina: 12,8 (norma: 11-15,5),
    Hematokryt: 35 (norma: 35-50),
    Płytki krwi: 146 (norma: 150-390),
    MCV: 88 (norma: 80-100),
    MCH: 32,8 (norma 26,5-36,5),
    MCHC: 37,1 (norma: 31-36),
    OB: 8 (norma: 1 -10)

    ASO latex ujemny

    TSH 1.055 (norma: 0.35-5.50)


    Co jeszcze mogłabym zrobić jakie badania? do kogo się zgłosić?

  2. #2
    MasiaJDB jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    1

    Dodam jeszcze, że byłam dzisiaj u endokrynologa - jakiś czas temu zostałam do niego skierowana przez lekarza pierwszego kontaktu w związku z moimi dolegliwościami. Endokrynolog zrobił mi usg tarczycy - wszystko jest w normie. Lecz z racji takiej, iż nie podobają mu się moje dolegliwości to skierował mnie na dodatkowe badania tj:

    TSH, FT4, PRL, cholesterol - chciał mnie jeszcze wysłać na progesteron i luteine - ale zrezygnował.

    Powiedział mi również bym zgłosiła się pilnie do lekarza pierwszego kontaktu i by zrobił coś z tą moją morfologią bo jest tragiczna.


    Ktoś ma jakieś pomysły? możliwe rozwiązania?
    Kolejną wizytę mam dopiero we wrześniu, a ja nie wiem ile tak jeszcze pociągnę.

  3. #3
    Vollamed_pl jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2013
    Postów
    26

    MasiaJDB a co powiedział Ci Twój lekarz rodzinny? Masz niską liczbę płytek krwi, do tego erytrocyty na dolnej wartości. Może to anemia? (Wcale nie wyklucza jej dobra wartość hemoglobiny.) Tłumaczyło by to ciągłe zmęczenie.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. wyniki badań-proszę o pomoc
    Przez aamoree w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 09-30-2012, 17:26
  2. wyniki badań, prosze o pomoc w interpretacji :)
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-24-2012, 18:01
  3. Prośba o pomoc w rozszyfrowaniu diagnozy
    Przez kropek w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-12-2011, 08:07
  4. prosze o pomoc wyniki badan
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-11-2011, 21:40
  5. Badanie nasienia wyniki, prosze o pomoc
    Przez schalke w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-08-2010, 22:03

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244