+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Proszę o pomoc- interpretacja wyników

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Proszę o pomoc- interpretacja wyników

    Właśnie otrzymałam wstępne wyniki badań.
    Do szpitala zgłosiłam się ponieważ mam niesamowicie bolesne miesiączki, dość obfite, dużo dziwnych dolegliwości typu nudności ciągnące się miesiącami.Znaczna utrata wagi.
    dość znaczne owłosienie.


    Pierwsza faza w 6 dniu cyklu:

    TSH: 1,58
    FT4: 11.88
    PT: 11,4
    WSK.PTP: 96
    INR: 1.04
    APTT: 28,2
    FIBR: 2.33
    cholesterol całk. 132
    choleste. HDL: 46.0
    cholester. LDL: 74.0
    PRLNg22 15,64
    PRLNg02 28.01
    PRLNg06: 37,25

    testosteron: 0.44
    Estradiol: 19.0
    LH: 3,6
    SHBG: 24.0
    P-c p. peroksyda zie tarczyc.: 0.1

    DHEA so4 : 6,10
    FSH: 7,4


    po 2 tygodniach i 2 fazie badań stwierdzono:

    Rozpoznanie:
    zaburzenia czynności hormonalnej jajników. Hyperprolaktynemia czynnościowa.

    macica w przodozgięciu trzon 36x42 mm
    echostrukcja mieśnioa macicy jednorodna.
    endometrium jednorodne o grubości 10,9 mm (czytałam że przy 12mm można obawiać się raka!)
    szyjka macicy długość 33mm szerokość 27 mm
    jajniki typowo położone: prawy 27x24 lewy 22x18 mm obustronnie z DROBNYMI PJ.
    Zatoka Duglasa z niewielką ilością płynu.

    Proszę o pomoc, nie mam pojęcia czy te drobne PJ może już oznaczać PCOS?
    Jak mam interpretować to wszystko?
    Nie wiem jakie są normy.
    Nie stosuję antykoncepcji hormonalnej ani prezerwatyw od roku.Czy jeśli nie zaszłam do tej pory w ciążę a kilka już razy partner mógł mnie zapłodnić, znaczy to, że mam się o co martwić?

  2. #2
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Przyczyną zaburzeń miesiączkowania najprawdopodobniej w Twoim przypadku są zaburzenia hormonalne, przede wszystkim nadmiar prolaktyny. Stan taki bez leczenia może ograniczać płodność, jednak brak ciąży pomimo kilkukrotnego współżycia jeszcze o niczym nie świadczy, zdrowe kobiety również nierzadko muszą współżyć wiele miesięcy regularnie aby zajść w ciążę. Nie masz powodów, aby na zapas martwić się o zespół policystycznych jajników - drobne pęcherzyki są fizjologią a w tej chorobie stosunek LH/FSH jest powyżej 2, w Twoim przypadku jest odwrotnie. Nie masz też powodów, aby w tym momencie martwić się o raka błony śluzowej macicy. Pozdrawiam

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Interpretacja wyników

    Byłam w szpitalu, robiono mi wyniki hormonów tarczycy, niestety wynik dostałam dopiero po wyjściu, nie było lekarza i chciałabym zinterpretować go i dowiedzieć się czy wszystko w porządku.

    TSH 2,55
    FT4 0,93

  4. #4
    mikka-1 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    2

    Witam ponownie,

    Byłam dziś na pierwszej wizycie w szpitalu, po trzydniowym pobycie na 2 fazie.
    Lekarz powiedział, że mam się nie przejmować o pęcherzyki bo to normalne, że są.
    Pytałam o e-coli która została zdiagnozowana po biopsji- odpowiedział, że to nie ważne.
    Proszę o informacje w związku z tym bo wydaje mi się, że to jednak ważne, by nie mieć e-coli w macicy.
    Następnie przepisał mi tabletki antykoncepcyjne ,,Naraya''? i napisał 30 tabletek.Pani w aptece się zdziwiła bo opakowanie zawiera 21.. no i zapytałam lekarza też co dalej, czy mam jakoś przyjść na wizytę, kontrolę?Lekarz powiedział, że jak chcę to mogę.. i nic nie wiem ile mam brać tabletki i czy to w ogóle ktoś będzie monitorował czy to pomaga?Przecież tu chodzi o moją płodność..
    Lekarz powiedział też, że mam zacząć dużo jeść bo mam mało cholesterolu i jestem wychudzona.. i tyle.
    Proszę o pomoc

  5. #5
    mikka-1 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    2

    Czy ktoś może się odezwać?

    Dostałam od innego lekarza antykoncepcję by ustały bóle.Mój lekarz, Pan Kunicki, już nie przyjm uje na Karowej jak powiedziały pielęgniarki.
    Dostałam tabletki i od tego czasu mam już 2 tygodnie okres- plamienie a ostatnio bóle jajników.
    Ból miał zniknąć dzięki tabletkom!
    Nie mogę zapisać się do Pana Kunickiego bo na wizytę trzeba czekać 5 miesięcy co najmniej..
    Reszta endokrynologów ma słabe opinie a ja potrzebuję kogoś kto mnie wyleczy.
    Dlaczego w szpitalu zapisano mi jedno tylko opakowanie tabletek i dr. nawet nie powiedział ile czasu mam je brać?
    Byłam tak podekscytowana podczas wizyty, że zapomniałam tego przypilnować.
    Na pytanie czy będzie jakaś wizyta kontrolna odpowiedział, że mogę się zapisać jeśli chcę!
    To jest skandal, cierpię a nikt nie jest na tyle kompetentny by mi wyjaśnić co robić...

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    z takimi problemami prosze sie udać do innego lekarza, nawet jezeli ma slabsze opinie, jest to na pewno lepsze rozwiązanie

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest

    .

    Z takimi problemami idąc do zwykłego endokrynologa lub ginekologa stracę tylko pieniądze, nie mogę eksperymentować i pozwalać by znów ktoś wypisywał mi tabletki bez wiedzy na temat takich problemów.

  8. #8
    Nie zarejestrowany
    Guest

    prosze o interpretacje wyników

    TSH 1,73 mU/l
    FT3 wynik 5,85 pmol/l
    FT4 wynik 1,31 ng/dl
    PROGESTERON wynik 0,9 ng/ml (jestem w 7 dniu cyklu)
    PROLAKTYNA hPRL wynik 34,6 ng/ml

  9. #9
    gamewial jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Rzeszów
    Postów
    285

    Proszę wykonać badanie Ca-125.
    Pomagam aby wywołać uśmiech na ludzkiej twarzy aby życie stawało się lepsze.

  10. #10
    karmilka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jun 2015
    Postów
    1

    Witam,
    mam 27 lat i kilka niepokojących objawów najbardziej dokuczliwe: co miesięczna bezsenność trwająca 4-6 nocy (miesiąc w miesiąc od ok.7 lat), senność nawet po przespanych nocach, zmęczenie (kompletnie nieuzasadnione) i prawdopodobnie problem z zajściem w ciąże.
    Zdecydowałam zrobić badanie tarczycy, ponieważ u dwóch znajomych z takimi samymi objawami zdiagnozowano choroby tarczycy. Wyniki wg norm laboratorium w normie, jednak będę wdzięczna jeśli wypowie się ktoś jeszcze:

    FT3 III Gen 5,50 pmol/l [3,10-6,80]
    FT4 II Gen 16,18 pmol/l [12-22]
    TSH 3 Gen 2,030 ulU/ml [0,27-4,20]

    Dziękuję.

  11. #11
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Witam. Ostatnio zrobiłam sobie badanie. Endokrynolog kazał powtórzyć i tak zrobiłam. W tym momencie czekam w kolejce do lekarza do sierpnia. Nie mam jeszcze wyników kortyzolu ale
    anty TPO mam 11,2 norma 8
    TSH 1,69 norma 0,44- 3,63
    FT4 17,15 norma 12,4 - 20.

    Proszę o pomoc

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Interpretacja wyników- proszę o pomoc!!
    Przez chatte90 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08-10-2011, 19:23
  2. Pytanie odnośnie wyników USG trzustki Prosze o pomoc
    Przez barti5131 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-06-2011, 08:35
  3. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06-30-2011, 17:48
  4. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-08-2010, 10:35
  5. Interpretacja wyników EKG
    Przez Wanda w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-18-2010, 12:14

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243