Witam, chciałabym, aby pani zinterpretowała moje wyniki badań,ponieważ wizytę będę miała dopiero pod koniec października . Otóż pani ginekolog zleciła mi badania i na kilka mam już wyniki a oto one:
ANDROSTENDION: mam 2,20 ng/ml 0,4-4,1
DHEA-S SIARCZAN DEHYDROEPIANDROST. mam 481,70 ug/dl kobieta lat 19 (przedział 15-19lat 61,2-493,6
ESTRADIOL(E2) mam 21 pg/ml środek cyklu:38,0-649
faza folikularna:21,0-251
faza lutealna:21,0-312
menopauza:<10,0-28,0
FSH HORMON FOLIKULOTROPOWY: mam 3,84 mIU/mL środek cyklu:2,55-16,69
faza folikularna:3,03-8,08
faza lutealna:1,38-5,47
menopauza:26,72-133,41
LH HORMON LUTEINIZUJĄCY: mam 3,65 mIU/mL Owulacja 9,06-74,24
faza folikularna:2,39-6,60
faza lutealna:0,90-9,33
menopauza:10,39-64,57
PROLAKTYNA: mam 20,49 ng/mL 5,18-26,53

BADANIA WYKONANE 2 DNIA OKRESU!

Oprócz tego wykonałam badanie testosteron wolny i 170k prog (wyniki za tydzień) i jeszcze muszę wykonać badania na tsh, ft4,przeciwciała tarczycy.

Badania zlecono mi z powodu : nieregularna miesiączka od 7 lat (ostatnie dwa lata spóźniający się okres 2miesiące/1,5miesiąc/20-30dni (miałam w sierpniu podwyższoną prolaktyna) teraz o dziwo dostałam okres 16 dni po zakończeniu poprzedniego okresu) oprócz tego wypadające włosy ( wykluczona anemia i wszelkie niedobory, z dermatologi również wykluczono choroby skóry głowy itp. również wykluczono kosmetyki) trądzik(obecnie zakończyłam kuracje z efektem nawet dobrym po prawie 7 latach walki),nadwrażliwa skóra(łatwo dostaje podrażnienia, czy też wysypki),sucha skóra, skoki wagi (brak diety cały czas jem tyle samo , a raz chudnę tak ze 2 kilo to zaś przytyję 4 kilo jedząc tyle samo i tak samo będąc aktywna (waga w przedziale normy),zmęczenie, senność (potrafię spać nawet 12 godzin) , ale czasami nie mogę w ogóle usnąć, gorsza koncentracja i pamięć (brak wahań nastrojów) zmiany odczuwania temperatury (raz jest mi za gorąco , a raz trzęsę się z zimna, mimo wysokiej temperatury(w domu, szkole czy też na dworze))Pocenie się (raz nie pocę się praktycznie w ogóle mimo dużej aktywności czy też jak jest ciepło , a raz mimo braku aktywności , normalnej temperatury bardzo się pocę)
CHOROBY W RODZINIE:niedoczynność tarczycy(mama, ciocie 3, prababcia-od strony mamy), rak piersi(babcia od strony mamy), nadciśnienie (babcia od strony taty)
Bardzo proszę o zinterpretowanie wyników i z góry dziękuję za odpowiedź.