+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Proszę o interpretację wyników

  1. #1
    bulebulerka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    1

    Proszę o interpretację wyników

    Z tego co mi się wydaje wyniki są całkiem dobre. Nurtują mnie kilka rzeczy rzeczy (zaznaczone na czerwono):
    po 1: czy OB 12 to dobrze czy źle?
    po 2: czy TSH blisko górnej granicy normy może już oznaczać jakieś problemy z tarczycą?
    po 3: Czy glukoza w osoczu przekroczona o 5 jednostek jest już zaczątkiem cukrzycy?
    po 4: czy kreatynina blisko górnej granicy normy oznacza jakiś problem z nerkami?
    po 5 i to mnie najbardziej zastanawia: w morfologii wyszło, że %eozynocytów to 4.3 - norma to mniej niż 7 czyli jakby ok, ale już w ocenie mikroskopowej % tychże eozynocytów to 5.5 gdzie normę wskazują w przedziale 1-5 i teraz moje pytanie - co oznacza takie przekroczenie tej normy?

    kobieta, wiek 27 lat, a badania miałam robione tak ogólnie żeby sprawdzić stan swojego zdrowia.

    MORFOLOGIA KRWI:
    LEUKOCYTY 6.7 (NORMA: 4.0-11.0)
    ERYTROCYTY 4.66 (3.8-5.8)
    HEMOGLOBINA 14 (11.5-16.5)
    HEMATOKRYT 41.5 (36-47)
    MCV 89.1 (77-95)
    MCH 30 (27-34)
    MCHC 33.7 (31-37)
    RDW 12.4 (11.5-14.5)
    PŁYTKI KRWI 239 (150-400)
    MPV 11.2 (9.4-12.6)
    NEUTROCYTY 3 (2.0-7.5)
    LIMFOCYTY 2.78 (1.5-4.5)
    MONOCYTY 0.61 (0.2-0.8)
    EOZYNOCYTY 0.29 (0.04-0.40)
    BAZOCYTY 0.02 (<0.10)
    %NEUTROCYTÓW 44.8 (37.0-75.0)
    %LIMFOCYTÓW 41.5 (18.0-51.0)
    %MONOCYTÓW 9.1 (<12)
    %EOZYNOCYTÓW 4.3 (<7.0)
    %BAZOCYTÓW 0.3 (<2.0)

    OCENA MIKROSKOPOWA
    NEUTR.SEG. 48.6 (45-70)
    LIMFOCYTY 40.4 (20-45)
    MONOCYTY 5.5 (3-8)
    EOZYNOCYTY 5.5 (1-5)
    LEUKOCYTY MORFOLOGIA KRWINEK PRAWIDŁOWA
    ERYTROCYTY MORFOLOGIA KRWINEK PRAWIDŁOWA
    PŁYTKI KRWI MORFOLOGIA KRWINEK PRAWIDŁOWA

    GLUKOZA W OSOCZU 111 (74-106)

    KREATYNINA 0.83 (0.50-0.90)
    GFR WG MDRD >60ML/MIN (POWYŻEJ 60)

    ALAT 14 (<33)

    TSH 3.96 (0.27-4.20)

    FT4 14.92 (12.0-22.0)

    OB 12

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Jedynym niepokojącym wynikiem jest stężenie glukozy na czczo.
    Wynik nie świadczy o cukrzycy, ale sugeruje nieprawidłową glikemię na czczo (IFG).
    Jeżeli krew została rzeczywiście pobrana na czczo, to wymaga Pani dalszych badań i opieki lekarza diabetologa.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. PROSZE o interpretacje wyników MR kolana.
    Przez mitek89 w dziale Forum chirurgiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-27-2012, 14:43
  2. Proszę o interpretację wyników CT
    Przez klikers w dziale Forum laryngologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-29-2012, 12:27
  3. proszę o interpretację wyników
    Przez arletag w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-22-2012, 20:19
  4. prosze interpretacje wyników z mr
    Przez misiek1 w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-20-2012, 16:19
  5. prosze o interpretację wyników
    Przez hansop80 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-03-2011, 21:27

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252