+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Problem z jelitami? Pytanie do lek.medicus

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Problem z jelitami? Pytanie do lek.medicus

    Dzień dobry. Od około miesiąca zaczęły praktycznie dzień przy dniu męczyć mnie zaparcia i mdłości. Coś co wcześniej można było bez problemu jeść nagle stało się kłopotem (białe pieczywo, makarony, masło, budyń, mleko, smażone mięso, wędliny, słodycze czy kwaśne i przyprawione nawet nieznacznie potrawy, czarna herbata). Ponieważ problem trwał kilka jeśli nie kilkanaście dni udałam się do lekarza rodzinnego, który po zbadaniu brzucha stwierdził, że jest on bardzo wzdęty i twardy). Zalecił: Espumissan, Nospę Forte i Xennę). Minęło kilka kolejnych tygodni a leki nie pomagają. Zaparciom od tygodnia towarzyszy silny ból brzucha szczególnie po lewej stronie, silne mdłości i wzdęcia. Ból brzucha jest tak bardzo uciążliwy, że nie mogę normalnie chodzić, a ból promieniuje aż w plecy. Od tygodnia jestem na lekach przeciwbólowych, które mam wrażenie, że już nie działają. Czuję parcie, ale nie mogę się wypróżnić. Teraz wspomagam się czopkami glicerynowymi co przynosi niewielką ulgę po wypróżnieniu, ale cały czas mam wrażenie, że tego kału jest mnóstwo. Nie mam apetytu. Muszę zmuszać się do jedzenia a to z kolei nieraz sprawia, że wymiotuję. Czy to oznacza, że mogę mieć problem z jelitami? Jakie leki mogą mi pomóc? Jakie badania powinnam wykonać i gdzie najlepiej szukać pomocy?, bo przyznam szczerze, że zaparcia i ból brzucha jest na tyle uciążliwy, że już nie daję rady. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.

  2. #2
    lek.medicus jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jun 2017
    Postów
    172

    Podejrzewam(bez badania) zespół jelita drażliwego (ZJD) Leki p.bólowe radzę odstawić(więcej szkody jak pożytku) Espumisan radzę 4-5 kapsułek przy mocnych wzdęciach. Można na przeczyszczenie kupić odpowiednie środki w aptece np Fortrans albo Bisacodyl (tabl. lub czopki) stosować Colosan Ex. poprosić lekarza o leki z gr IPP oraz poprawiające perystaltykę jelit, probiotyki i dieta lekkostrawna. Zrobić USG i podać opis.
    Nie udzielam prywatnych porad na pw. Bywam sporadycznie, więc nie zawsze odpowiem.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    ja miałem podobnie tylko ze ja potrafię z tym bólem normalnie egzystować, no i tez własnie lekarz zdiagnozował ibs, niby stosuje diete lekkostrawną, ale sa taki edni, ze raz dieta mi szkodzi a raz nie

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Problem z jelitami? Pytanie do lek.medicus

    Cytat Napisal lek.medicus Zobacz post
    Podejrzewam(bez badania) zespół jelita drażliwego (ZJD) Leki p.bólowe radzę odstawić(więcej szkody jak pożytku) Espumisan radzę 4-5 kapsułek przy mocnych wzdęciach. Można na przeczyszczenie kupić odpowiednie środki w aptece np Fortrans albo Bisacodyl (tabl. lub czopki) stosować Colosan Ex. poprosić lekarza o leki z gr IPP oraz poprawiające perystaltykę jelit, probiotyki i dieta lekkostrawna. Zrobić USG i podać opis.
    Dzień dobry. Na początku bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem. Silny ból brzucha, uciążliwe wzdęcia i zaparcia sprawiły, że udałam się do prywatnej przychodni. Moje dolegliwości trwają już ponad miesiąc i do nich dołączają kolejne takie jak: spadek masy ciała o około 6 kg, nawracające afty w jamie ustnej i ogólne osłabienie. Po obszernym wywiadzie i zbadaniu brzucha dostałam skierowanie na morfologię krwi, poziom żelaza, ferrytyny, badanie moczu i USG jamy brzusznej. Obecnie czekam za wynikami badania krwi i moczu, a USG mam 20 grudnia i wtedy też będę miała dopiero opis. Lekarz zalecił dietę bogatą w błonnik i zapisał następujące leki: IPP 20 mg, Debretin 3x1 tbl., Espumisan 3x2 tbl. i właśnie zalecony Fortrans w saszetkach (po zażyciu, którego niestety bardzo wymiotuję). Nie wiem czy to mi ma pomóc, ale wymioty po zażyciu leku na zaparcia są tak silne, że nie daję już rady. Czy powinnam dalej brać ten lek czy lepiej go odstawić? Leki stosuję już tydzień i nie czuję większej poprawy. Do tego wszystkiego dziś rano pojawiły się jakby "guzki" w okolicy odbytu, które strasznie bolą. Nie wiem co to może być i czy to wszystko ma jakiś związek z zaparciami i bólem brzucha? Czy mogę kupić na to coś w aptece bez recepty, jeśli tak to co? Dodam, że koleją wizytę mam 21 grudnia. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.

  5. #5
    lek.medicus jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jun 2017
    Postów
    172

    Opisane guzki przy odbycie, to nic innego jak hemoroidy, mogą występować przy problemach z wypróżnianiem. Można tu zastosować czopki(Proctosone, Posterisan, Hemorectal czy inne) stosować 2 x dn i po wypróżnieniu, również dodatkowo można stosować też bez Rp. leki doustne(Diosminex, Procto-Hemolan control) jeśli nie jest pani w ciąży można stosować dodatkowo nasiadówki z kory dębu.
    Fortrans? oczywiście stosować, wymioty to skutek uboczny ( dobrze jest pić z sokiem np jabłkowym czy grejpfrutowym)
    Niestety, ale tak jest, że poprawa w takim przypadku nie następuje od razu, czasem to trwa nawet kilka tygodni a i bywa miesięcy. Oczywiście wyniki badań przybliżą wiedzę co się dzieje.
    Proszę dużo pić(w tym przypadku nawet 2,5L) pomocne przy zatwardzeniach jest picie kompotu z suszonych śliwek.

    Do badania zalecał bym wykonać badanie stolca na pasożyty(nie jest potrzebne skierowanie ale jest płatne, ok 12 zł, wskazane 3 krotne badanie w odstepach 1-dniowych, chyba że coś wyjdzie w pierwszej próbce. (pojemnik na stolec można kupić w aptece)

    Może warto pomyśleć o lewatywie, gotowe (Enema) można kupić w aptece bez Rp.
    Nie udzielam prywatnych porad na pw. Bywam sporadycznie, więc nie zawsze odpowiem.

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Ja mam bardzo dziwny problem z jelita mi. Ogólnie mam stwierdzonych refluks z przepuklina wslizgowa na co biorę dexilant 30 mg a na jelita debutir. Problem polega na tym że mam dziwne bolesne skurcze jelit w pozycji lezacej. Najgorzej jest na plecach a poprawia się leżąc na boku lub na brzuchu. Mam podejrzenie zespołu jelita drazliwego ale nie wierzę w to do końca. Miałem robione wiele badań prócz kolonoskopii ale wszystko wydaje się w porzadku prócz tego refluksu. Ogólnie nie chudne i wyprozniam się raczej normalnie. Wydaje mi się tylko ze moje jelito jest nadreaktywne i niekiedy słyszę nieźle koncerty wydobywające się z moich jelit. Co to może być?

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Problem z jelitami? Pytanie do lek.medicus

    Cytat Napisal lek.medicus Zobacz post
    Opisane guzki przy odbycie, to nic innego jak hemoroidy, mogą występować przy problemach z wypróżnianiem. Można tu zastosować czopki(Proctosone, Posterisan, Hemorectal czy inne) stosować 2 x dn i po wypróżnieniu, również dodatkowo można stosować też bez Rp. leki doustne(Diosminex, Procto-Hemolan control) jeśli nie jest pani w ciąży można stosować dodatkowo nasiadówki z kory dębu.
    Fortrans? oczywiście stosować, wymioty to skutek uboczny ( dobrze jest pić z sokiem np jabłkowym czy grejpfrutowym)
    Niestety, ale tak jest, że poprawa w takim przypadku nie następuje od razu, czasem to trwa nawet kilka tygodni a i bywa miesięcy. Oczywiście wyniki badań przybliżą wiedzę co się dzieje.
    Proszę dużo pić(w tym przypadku nawet 2,5L) pomocne przy zatwardzeniach jest picie kompotu z suszonych śliwek.

    Do badania zalecał bym wykonać badanie stolca na pasożyty(nie jest potrzebne skierowanie ale jest płatne, ok 12 zł, wskazane 3 krotne badanie w odstepach 1-dniowych, chyba że coś wyjdzie w pierwszej próbce. (pojemnik na stolec można kupić w aptece)

    Może warto pomyśleć o lewatywie, gotowe (Enema) można kupić w aptece bez Rp.
    Dzień dobry. Dziękuję bardzo za odpowiedź na mojego posta. Proszę o informację jak należy brać Diosminex i czy razem z Diosminexem można stosować tabletki Cyclo3Fort, bo takie polecono mi w aptece? Jeśli tak, to w jakiej dawce? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.

  8. #8
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Problem z jelitami? Pytanie do lek. medicus

    Cytat Napisal lek.medicus Zobacz post
    Opisane guzki przy odbycie, to nic innego jak hemoroidy, mogą występować przy problemach z wypróżnianiem. Można tu zastosować czopki(Proctosone, Posterisan, Hemorectal czy inne) stosować 2 x dn i po wypróżnieniu, również dodatkowo można stosować też bez Rp. leki doustne(Diosminex, Procto-Hemolan control) jeśli nie jest pani w ciąży można stosować dodatkowo nasiadówki z kory dębu.
    Fortrans? oczywiście stosować, wymioty to skutek uboczny ( dobrze jest pić z sokiem np jabłkowym czy grejpfrutowym)
    Niestety, ale tak jest, że poprawa w takim przypadku nie następuje od razu, czasem to trwa nawet kilka tygodni a i bywa miesięcy. Oczywiście wyniki badań przybliżą wiedzę co się dzieje.
    Proszę dużo pić(w tym przypadku nawet 2,5L) pomocne przy zatwardzeniach jest picie kompotu z suszonych śliwek.

    Do badania zalecał bym wykonać badanie stolca na pasożyty(nie jest potrzebne skierowanie ale jest płatne, ok 12 zł, wskazane 3 krotne badanie w odstepach 1-dniowych, chyba że coś wyjdzie w pierwszej próbce. (pojemnik na stolec można kupić w aptece)

    Może warto pomyśleć o lewatywie, gotowe (Enema) można kupić w aptece bez Rp.
    Dzień dobry. Poniżej przesyłam wyniki badań oraz zgodnie z Pana prośbą opis USG.

    Morfologia krwi (pomijam te pozycje, które są prawidłowe):

    HGB. 7.35 7.50-9.90 L
    PLT 89.00 150.00-400.00 L
    PDW 22.30 8.00-18.00 H
    PCT 0.121 0.200-0.500 H

    Żelazo 16.00 ug/dl 50.0-165.0 ug/dl
    Ferrytyna 1.98 ng/ml 20.00-250.00 ng/ml

    Opis USG:
    "Wątroba niepowiększona bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, zagięty w okolicy przyszyjkowej, niepowiększony. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona, normoechogenna, o prawidłowej strukturze. Śledziona duża - wymiar dwubiegunowy - 13,8 cm, miąższ jednorodny. Nerki położone typowo o prawidłowej echostrukturze, bez zastoju moczu. Pola nadnerczowe wolne. Pęcherz moczowy o zarysach gładkich bez ech przyściennych. Aorta brzuszna nieposzerzona. Struktury jelitowe zagazowane".

    Wynik badania stolca na pasożyty będę mieć w przyszłym tygodniu.

    Jeśli to możliwe proszę o interpretację powyższych wyników badań i dalsze zalecenia. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.

  9. #9
    Nie zarejestrowany
    Guest
    to co podajecie to typowe objawy zespołu jelita wrażliwego, mi konkretnie pomogła dieta (dobierana przez długie miesiące metodą prób i błędów) i do tego preparat intesta z maslanem sodu, to dzięki niemu od razu lepiej zaczęłam funkcjonować, no i jelita nie sa tak kapryśne

  10. #10
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Problem z jelitami? Pytanie do lek. medicus

    Cytat Napisal lek.medicus Zobacz post
    Opisane guzki przy odbycie, to nic innego jak hemoroidy, mogą występować przy problemach z wypróżnianiem. Można tu zastosować czopki(Proctosone, Posterisan, Hemorectal czy inne) stosować 2 x dn i po wypróżnieniu, również dodatkowo można stosować też bez Rp. leki doustne(Diosminex, Procto-Hemolan control) jeśli nie jest pani w ciąży można stosować dodatkowo nasiadówki z kory dębu.
    Fortrans? oczywiście stosować, wymioty to skutek uboczny ( dobrze jest pić z sokiem np jabłkowym czy grejpfrutowym)
    Niestety, ale tak jest, że poprawa w takim przypadku nie następuje od razu, czasem to trwa nawet kilka tygodni a i bywa miesięcy. Oczywiście wyniki badań przybliżą wiedzę co się dzieje.
    Proszę dużo pić(w tym przypadku nawet 2,5L) pomocne przy zatwardzeniach jest picie kompotu z suszonych śliwek.

    Do badania zalecał bym wykonać badanie stolca na pasożyty(nie jest potrzebne skierowanie ale jest płatne, ok 12 zł, wskazane 3 krotne badanie w odstepach 1-dniowych, chyba że coś wyjdzie w pierwszej próbce. (pojemnik na stolec można kupić w aptece)

    Może warto pomyśleć o lewatywie, gotowe (Enema) można kupić w aptece bez Rp.
    Dzień dobry. Szanowny Panie Doktorze poniżej przesyłam wynik badania stolca na pasożyty:

    3 próbki wykonane w odstępach 1-dniowych Wynik ujemny.

    Co oznaczają wyniki powyższych badań? Z czego może wynikać niski poziom HBL i PLT, żelaza i ferrytyny oraz podwyższone PDW i PCT? Czy powiększona śledziona może mieć związek z zaparciami i bólem brzucha? Jak mogę poradzić sobie z zewnętrznymi hemoroidami bo leki bez recepty niewiele pomagają a przy zaparciach i wypróżnianiu sprawia mi to chwilami straszny ból? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękują za cenne wskazówki.

  11. #11
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Problem z jelitami? Wyniki badań. Pytanie do lek.medicus

    Cytat Napisal lek.medicus Zobacz post
    Podejrzewam(bez badania) zespół jelita drażliwego (ZJD) Leki p.bólowe radzę odstawić(więcej szkody jak pożytku) Espumisan radzę 4-5 kapsułek przy mocnych wzdęciach. Można na przeczyszczenie kupić odpowiednie środki w aptece np Fortrans albo Bisacodyl (tabl. lub czopki) stosować Colosan Ex. poprosić lekarza o leki z gr IPP oraz poprawiające perystaltykę jelit, probiotyki i dieta lekkostrawna. Zrobić USG i podać opis.
    Dzień dobry. Poniżej przesyłam wyniki badań oraz zgodnie z Pana prośbą opis USG. Proszę o dalsze wskazówki i zalecenia jakie badania jeszcze powinnam wykonać oraz czy na podstawie tych wyników można wskazać przyczynę moich dolegliwości?

    Morfologia krwi (pomijam te pozycje, które są prawidłowe):

    HGB. 7.35 7.50-9.90 L
    PLT 89.00 150.00-400.00 L
    PDW 22.30 8.00-18.00 H
    PCT 0.121 0.200-0.500 H

    Żelazo 16.00 ug/dl 50.0-165.0 ug/dl
    Ferrytyna 1.98 ng/ml 20.00-250.00 ng/ml

    Opis USG:
    "Wątroba niepowiększona bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, zagięty w okolicy przyszyjkowej, niepowiększony. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona, normoechogenna, o prawidłowej strukturze. Śledziona duża - wymiar dwubiegunowy - 13,8 cm, miąższ jednorodny. Nerki położone typowo o prawidłowej echostrukturze, bez zastoju moczu. Pola nadnerczowe wolne. Pęcherz moczowy o zarysach gładkich bez ech przyściennych. Aorta brzuszna nieposzerzona. Struktury jelitowe zagazowane".

    Wynik badania stolca na pasożyty:

    3 próbki wykonane w odstępach 1-dniowych Wynik ujemny.

    Co oznaczają wyniki powyższych badań? Z czego może wynikać niski poziom HBL i PLT, żelaza i ferrytyny oraz podwyższone PDW i PCT? Czy powiększona śledziona może mieć związek z zaparciami i bólem brzucha? Jakie badania powinnam jeszcze wykonać? Nie wiem na ile to istotne, ale od kiedy zaczęłam przyjmować żelazo w tabletkach (z powodu jego niskiego poziomu) strasznie nasiliły mi się zaparcia i hemoroidy. Czy zażywane żelazo może mieć na to wpływ? Od ostatniej wizyty minęły już ponad 2 tygodnie, a ja nie widzę większej poprawy chociaż muszę przyznać, że Bidacodyl w czopkach sprawia, że jest mi trochę lepiej. Co dalej robić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.

  12. #12
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Exclamation Problemy z jelitami - TU SZYBKO ZADZIAŁA PROBIOTYK

    Cytat Napisal Nie zarejestrowany Zobacz post
    Dzień dobry. Od około miesiąca zaczęły praktycznie dzień przy dniu męczyć mnie zaparcia i mdłości. Coś co wcześniej można było bez problemu jeść nagle stało się kłopotem (białe pieczywo, makarony, masło, budyń, mleko, smażone mięso, wędliny, słodycze czy kwaśne i przyprawione nawet nieznacznie potrawy, czarna herbata). Ponieważ problem trwał kilka jeśli nie kilkanaście dni udałam się do lekarza rodzinnego, który po zbadaniu brzucha stwierdził, że jest on bardzo wzdęty i twardy). Zalecił: Espumissan, Nospę Forte i Xennę). Minęło kilka kolejnych tygodni a leki nie pomagają. Zaparciom od tygodnia towarzyszy silny ból brzucha szczególnie po lewej stronie, silne mdłości i wzdęcia. Ból brzucha jest tak bardzo uciążliwy, że nie mogę normalnie chodzić, a ból promieniuje aż w plecy. Od tygodnia jestem na lekach przeciwbólowych, które mam wrażenie, że już nie działają. Czuję parcie, ale nie mogę się wypróżnić. Teraz wspomagam się czopkami glicerynowymi co przynosi niewielką ulgę po wypróżnieniu, ale cały czas mam wrażenie, że tego kału jest mnóstwo. Nie mam apetytu. Muszę zmuszać się do jedzenia a to z kolei nieraz sprawia, że wymiotuję. Czy to oznacza, że mogę mieć problem z jelitami? Jakie leki mogą mi pomóc? Jakie badania powinnam wykonać i gdzie najlepiej szukać pomocy?, bo przyznam szczerze, że zaparcia i ból brzucha jest na tyle uciążliwy, że już nie daję rady. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.
    Witam, z własnego doświadczenia mogę poradzić, to co już lek.medicus we wpisie z 12-10-2018, 21:03, oraz wybieranie produktów bogatych w błonnik oraz wodę fizjologiczna - czyli soczystych , zwiększenie udziału płynów w diecie a w szczególności wody oraz picie PROBIOTYKÓW i tu dobrze aby były te w formie płynnej np. joy day. A jeśli się uda zrobienie 3 miesięcznej intensywnej odbudowy flory jelitowej czyli wdrożenie probiotykoterapii!

  13. #13
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Drodzy użytkownicy forum. Bardzo dziękuję Wam za cenne wskazówki. w szczególności dziękuję z całego serca lek.medicus za pomoc i cenne zalecenia. Dieta i leki zaczynają chyba działać bo jest już trochę lepiej. Do tego aby było tak jak dawnej jeszcze pewnie długa droga, ale mam nadzieję, że uda mi się z tego wyleczyć i nie będę musiała stsoawać diety na stałe.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Problem z jelitami
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 01-23-2018, 17:29
  2. problem z jelitami
    Przez groszszek111 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12-12-2015, 00:22
  3. Problem z jelitami?
    Przez jezdziec w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 08-08-2014, 22:44
  4. Problem z jelitami
    Przez Victoria w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-06-2013, 14:52
  5. problem z jelitami
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum chirurgiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01-15-2012, 10:15

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247