+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Powiększone (prawdopodobnie) węzły chłonne pod pachą

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Question Powiększone (prawdopodobnie) węzły chłonne pod pachą

    Dobry wieczór mam pewien problem który ciągnie sie za mna juz 3-ci miesiąc.
    W czerwcu po raz pierwszy zaczelo mnie bolec pod pacha, w ciagu paru godzin powstała kulka średnicy 1 cm a po kolejnych paru godzinach jeszcze sie powiększyła, była bardzo boląca, twarda, zbita, nie da sie jej przesuwać pod skóra. Z powodu iż mam tatę lekarza (ortopeda) pokazałam mu to i powiedział ze prawdopodobnie jest to zapalenie gruczołu potowego i trzeba bedzie to wyciąć lub smarować maścią. Po paru dniach bez robienia niczego zniknęło, wiec doszliśmy do wniosku ze to chyba nie to. Gdy ta kulka zniknęła zrobiła mi sie kolejna, z pod druga pachą, potem dwie kolejne pod tą pierwsza i tak to na zmianę leciało... robiły sie i znikały po około 1,5 tyg. Tata zasugerował ze moze wrastają mi włoski pod pachami ale nie było widac nic takiego, zapobiegawczo zaprzestałam golić tam włoski (co w okresie wakacyjnym nie jest zbyt przyjemne) ale kuleczki ciagle sie pojawiały, niektóre były tak bolesne ze nie mogłam ruszać ramieniem. Pojechaliśmy do Maroko na wakacje i wyjechałam tam z dwiema kulkami, ale podczas pobytu nie zrobiła mi sie żadna nowa. Teraz minął ponad miesiąc od powrotu i dzisiaj obudziłam sie z bólem pod pacha - myslalam ze juz po wszystkim a tu ciagle to świństwo i boli... Jako studentka pierwszego roku lekarskiego wzielam sie w garść i postanowiłam wybadać co to moze byc za struktura i wydaje mi sie, ze moze to byc węzeł chłonny. Dodam do tego ze kiedy robiły mi sie te kulki byłam przeziębiona tylko raz, a jak byłam wyleczona i brałam antybiotyki to po jakimś czasie i tak o wróciło wiec to nie powinno byc od przeziebienia... Do tego dodam ze choruje na astmę i niedoczynnosc tarczycy z choroba hashimoto na wszelki wypadek jakby to miało jakies znaczenie.. Teraz nie mam jak pójść z tym do lekarza bo poszłam na studia 600 km od domu i nie widzi mi sie wracać do swojej Pani doktor tylko po to. Czy ktos ma jakiś pomysł z czego biorą sie te bolesne kulki? mam juz ich dość, przeszkadzają kiedy musze nieść torbę z ciężkimi książkami na uczelnie albo po cos siegnąć wysoko.

  2. #2
    gamewial jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Rzeszów
    Postów
    285

    Wykonać morfologię z rozmazem, OB i białko C-reaktywne.
    Pomagam aby wywołać uśmiech na ludzkiej twarzy aby życie stawało się lepsze.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    badania

    WBC 8,0 K/mikroL norma 4,0-9,

    NE% 48,9 norma 55-70
    LYM% 33,9 norma 20-45
    EO% 7,8 norma 0-4
    BA% 1,3 norma 0-1
    MO% 8,1 norma 1-8

    OB 5

    Prosze o odpowiedz i dziękuje

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest

    badania CD

    CRP 1,4 mg/l norma 0-10

  5. #5
    gamewial jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Jan 2015
    Skad
    Rzeszów
    Postów
    285

    Wszystko wygląda dobrze. Granulocyty kwasochłonne (EO) są podwyższone przy astmie. Nic nie wskazuje na istnienie stanu zapalnego, więc ta "kulka" nie jest węzłem chłonnym. Prawdopodobnie jest to jakaś zmiana w tkance podskórnej/gruczole potowym. Konieczna konsultacja chirurgiczna.
    Pomagam aby wywołać uśmiech na ludzkiej twarzy aby życie stawało się lepsze.

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Edytuje poniewaz dzisiaj obudziłam sie z dodatkowymi węzłami, ktore pojawiły sie na ramieniu od strony pachy po wewnętrznej stronie ramienia (przyśrodkowej) a do tego od 2 dni zauważyłam ze jest mi dość słabo, czasami gdy długo stoję (podczas robienia kanapek rano, na anatomii kiedy nie ma gdzie usiąść) mam juz mroczki przed oczami i lecę gdzies usiąść albo sie położyć, co mi sie wczesniej nie zdarzało, planuje pójść w piatek do uczelnianej przychodni skonsultować to, w dodatku czuje sie jakbym była chora a nie jestem (żadnego kataru, kaszlu) tylko cos jakby stan gorączkowy, ale bardziej jest to osłabienie niz gorączka

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Ból pod zuchwą, powiększone węzły chłonne.
    Przez Kamil_T w dziale Forum laryngologiczne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 06-19-2014, 14:29
  2. Powiększone węzły chłonne pod pachą
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum onkologiczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 01-22-2014, 14:51
  3. Powiększone węzły chłonne pod pachami.
    Przez varanderlike w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 08-04-2012, 22:45
  4. powiększone węzły chłonne pod pachami
    Przez elusia8493 w dziale Forum onkologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12-04-2010, 12:51

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246