+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Poronienia nawykowe, a TPO

  1. #1
    magdzia82 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    1

    Exclamation Poronienia nawykowe, a TPO

    Wiatam. Jestem po trzech poronieniach (12tydz, 11 tydz i 8 tydzień). Zaniepokoił mnie wynik badania p/c TPO po 3 stracie.
    Badania wykonanie 3 tygodnie po trzecim poronieniu:
    p/c anty TPO 92,00 U/ml ( norma 0 - 60),
    Czy to mogło być przyczyną poronień?
    Jakie należy podjąć dalsze kroki??
    Zalecenie mojego lekarz to powtórka badania po 12 tygodniu od ostatniego zabiegu.

    Dodam jeszcze wyniki badań jakie małam zrobione po trzeciej stracie:
    TSH - 1,98 uIU/ml ( 0,270 - 4,20),
    FT3 - 5,70 pmol/l ( 3,10 - 6,80),
    FT4 - 15,41 pmol/l ( 12,00 - 22,00),
    Test ANA Screen 3,9 Index wynik dodatni powyżej 1,5
    Inne wyniki dobre:kwas foliowy, przeciwciała TG (35,60 U/ml), p/c antykardiolipinowe, anty-beta-2 Glikoproteina, antykoagulant tocznia, homocysteina, p/ p. antyg. łożyska, APTT, D-dimery.

    Badania, które miałam robione po 2 poronieniu ( 8 tygodni po zabiegu):
    - TSH - 1,51 uIU/ml
    - FT3 - 5,46 pmol/L
    - FT4 - 13,78 pmol/l
    - P/C antykardiolipinowe Ig A
    - P/c ATG - 34,6 U/ml (norma 0,0 - 60,0),
    - Przeciwciała anty TPO - 30,5 U/ ml ( norma 0 - 60),
    - Toxo p/c Ig G
    - Toxo p/c Ig M
    - P/c antykardiolipinowe Ig G
    - P/c antykardiolipinowe Ig M
    - P/c anty - CMV w kl. IgM
    - P/c anty - CMV w kl. IgG
    - LA1 - 36 s ( norma 31-44),
    - anty - Chlamydia pneumoniae IgA - 5,42 (poniżej 9,0 negatywny),
    - anty - Chlamydia pneumoniae IgM - 4,29 (poniżej 9,0 negatywny),
    - anty - Chlamydia pneumoniae IgG - 9,30 (pon.9,0 neg. 9,0-11,0 wątpliwy),
    - anty - Chlamydia trachomatis IgM - 7,41 (poniżej 9,0 negatywny),
    - anty - Chlamydia trachomatis IgG - 2,14 (poniżej 9,0 negatywny),
    - anty - Chlamydia trachomatis IgA - 1,90 (poniżej 9,0 negatywny),

    I inne badania:
    - kariotyp mój i partnera - OK
    - badania molekularne w kierunku trombofilii:
    mutacja G1691A w genie czynnika V - ja i partner - OK
    mutacja w genie protrombiny PT G20210A - ja i partner - OK
    mutacja C677T w genie MTHFR - ja obecność mutacji w jednym allelu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    partner obecność mutacji w dwóch allelach!!!!!!!!!!!!!
    - prolaktyna - 15,89 ng/ml (norma 2,8 - 29,2 ng/ml),
    - prolaktyna po obciążeniu - 208,12 ng/ml ( normy brak),
    - progesteron w 22 dc - 9,57 ng/ml
    - bolerioza - IgG < 5,0 Au/ml (norma poniżej 10 ujemny),
    - bolerioza - IgG < 2,0 Au/ml ( norma poniżej 18 ujemny),
    - przeciwciała HIV 1/ HIV 2 < 0,05 negatywny,
    - anty HCV - negatywny,
    - odczyn USR - ujemny,
    - antygen HBs - ujemny

    Bardzo będę wdzięczna za interpretację wyników. I czy mam już się zgłosić do endokrynologa, czy czekać aż powtórzę badania. Pozdrawiam. Z góry dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez magdzia82 ; 08-09-2011 o 08:43

  2. #2
    mysza2501 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2011
    Postów
    1

    taka sama sytuacja jak Twoja

    Magdzia, napisalam do Ciebie również na innym forum, pls skontaktuj się ze mną, please. Mam podobną sytuację, bardzooo podobną. Też podwyższone anty-TPO- wyszlo dopiero po 2 ciazy, Leczylam hashimoto w 3ciej ciąży ale też obumarła jak poprzednie dwie, więc to nie było przyczyną. anty TPO swiadcza o zaburzeniach ukladu odpornosciowego- czytalas artykul prof Jacka Belowskiego na necie?. Mam jakieś inne świństwo którego nie umiem na razie wykryc, ale poruszę niebo i ziemię. DR House niestety nie istnieje, ale we dwójkę będzie łatwiej znaleźc przyczyne. Mam podobnie jak Ty: MTHFR - heterozygota w C... cos tam, ANA2 podwyższone-w dwóch badaniach, wycięte migdały, non stop powiększony węzeł chłonny, podwyzszona prolaktyne, bóle w krzyżach podczas ciąży i w pośladku... i wiele bym Ci napisała, np jakie objawy miałam zaraz przed obumarciem - tym razem prowadziłam kalendarz. Wysłałam materiał do genesis, ale nie było w nim kosmówki, w końcu zrezygnowalismy bo te badania nic nie dają. Myslalas o immunoglobulinach i szczepieniach limfocytami? Brałam steryd Metypred, acard, euthyrox na Hashimoto, duphaston 3x1, jodid, bromergon na prolaktyne. Nic nie pomogło, lekarze nie wiedzą co jest. Myślę o chorobach rzadkich albo moze przez te przeziębienia, stres? nie wiem co. Napisz, please.
    Ostatnio edytowane przez mysza2501 ; 12-08-2011 o 22:15 Powod: chciałam dopisac więcej informacji

  3. #3
    ania25 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    2

    witam jestem po dwoch poronieniach w 12 tydz robilam badania genetyczne i wyszla mutacja leiden G1691A wszystkie inne wyniki mam bardzo dobre po za moim mezem ma slabe nasienie nie wiem dalej co robic lekarz mowil ze w ciazy przechodzilam cytomegalie ze mam malo odpornosci ... do tego mam caly czas z lewej strony powiekszony wezel chlonny do 10 mm niecharakterystyczny czy ktos moze by mi polecil jakie jeszcze moge zrobic badania?

  4. #4
    ania25 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    2

    czy moglby mi ktos odpisac?

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Nawykowe zwichnięcie barku
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum chirurgiczne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 05-08-2015, 23:11
  2. poronienia przyczyny
    Przez Ewa81 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-08-2010, 10:38

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246