Witam,

Moja 3-letnia córeczka ma problem z hormonem tarczycy TSH, jak się okazuje niemalże od urodzenia podwyższone. W wieku 3 m-cy miała TSH= 8,32 (norma: 0,27-4,20), dwa miesiące później już TSH=6,61 (norma: 0,27-4,20), w wieku 3 lat: TSH=6,26 (norma: 0,25-5,00), miesiąc później TSH= 5,53 (norma: 0,25-5,00) – to są najaktualniejsze wyniki sprzed tygodnia.

Dodatkowo zrobiliśmy jej badania:
FT4=15,78 (norma: 10,60-19,40)
ANTY-TG= 6,40 (norma: 0,00-18,00)
ANTY-TPO= 2,20 (norma: 0,00-8,00)

Jeśli chodzi o objawy oprócz suchych włosów i skóry (to może być też wina wody), słabej koncentracji (jest żywa, ale nie nadpobudliwa) jest normalnie rozwijającym się dzieckiem – zachowaniem, wzrostem, nie odbiega od innych dzieciaków w jej wieku, może wagę ma zaniżoną (13kg) – ale to chyba uwarunkowanie genetyczne bo w rodzinie „pączuszków” nie mamy.

Martwi mnie to, że endokrynolog na pierwszej wizycie, bez dokładnego wywiadu (nie dopytał czy dziecko jest na cos uczulone lub chore) przepisał Euthyrox N 25 (1/2 tabletki- 1x dziennie) uzasadniając to tym, że organizm trzeba wspomóc bo sam sobie nie poradzi i że górna granica normy to 2,00 µU/ml a nie tak jak na wynikach 5,00.

Obawiam się, że jak raz zaczniemy zażywać te leki to już nie będzie odwrotu i leczenie będzie trwało dożywotnio (albo że dawka będzie systematycznie zwiększana) a przecież to jest dopiero 3-letnie dziecko („W przypadku niedoczynności tarczycy (…) leczenie prowadzi się z reguły przez całe życie. Leczenia nie można przerywać samowolnie.”- cf.ulotka leku).

Czy jej wyniki rzeczywiście są podstawą do tego, żeby wprowadzać już leczenie hormonalne? (jak widać po wynikach TSH spada i inne parametry jak FT4, anty TG i anty TPO są w normie). Słyszałam też, że u dzieci od pierwszego roku życia do rozpoczęcia dojrzewania poziom TSH powinien być w granicach 0.6-5.5, więc w naszym wypadku prawie łapiemy się w tym przedziale.

Proszę o poradę fachowca, najlepiej endokrynologa dziecięcego czy wykupić receptę i wprowadzić leczenie Euthyroxem, czy poczekać, powtórzyć badania za jakis czas i sprawdzić czy wszystko się reguluje?

z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
haniak997