Witam.
Zacznę może od tego, że jestem kobietą, mam 25 lat i od 3 lat mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto.
W związku z tym przyjmuję od dwóch lat niezmienną dawkę 100mcg letroxu.
Z uwagi na moje złe samopoczucie jestem również na diecie bezglutenowej oraz bezmlecznej.

Około półtora miesiąca temu bardzo pogorszył się mój stan zdrowia; jestem senna, mogłabym spać 24h na dobę, przez tydzień miałam różwnież problemy z jedzeniem, ponieważ wszystko co zjadłam po chwili wymiotowałam, do tego cały czas jestem osłabiona. Dlatego też udałam się na wizytę do internisty. Dostałam do wykonania cały komplet badań.

Oto wyniki:

Kwas moczowy: 5,7 mg/dl (2,6-6,0)
APTT: 33 sek (26-43)
AST: 17 U/l (5-34)
ALT: 13 U/l (0-55)
Kreatynina: 0,74 mg/dl (0,6-1,1)
eGFR: >60 ml/min/1,732m2
Glukoza na czczo: 98 mg/dl (70-99)
Glukoza po 2 godz.: 100 mg/dl ( -140)
INR: 1,03 (0,9-1,20)
Wskaźnik protrombinowy: 91 % (70-120)
Czas protrombinowy: 11,6 sek
Żelazo: 10 (7,2-25,9)
Cholesterol całkowity: 225,52 mg/dl (115-190)
Cholesterol HDL: 66,07 mg/dl
Cholesterol LDL: 141,45 mg/dl (0-135)
Trójglicerydy: 90 mg/dl
Odsetel HDL 29,3 % (20- )
Wskaźnik atoregenności: 2,41 (0-4)
Fibrynogen: 3,34 g/l (1,8-3,5)
Morfologia w normie poza:
RDW-CV: 15 % (11,6-14,8)
Eozynofile: 0,69 (0,1-0,5)
Eozynofile: 7,3 % (1-5)

Na wizycie kontrolnej po pomiarze ciśnienia zostałam skierowana do kardiologa. Ten zalecił wykonanie holtera RR.

Opis następujący: Graniczna wartość ciśnienia, zagrożenie nadciśnieniem w krótkim okresie.

Kardiolog zlecił pójście do endokrynologa na wizytę kontrolną w związku z Hashimoto, oraz kontrolę ciśnienia, które najwyższe jest rano tuż po przebudzeniu.
Oraz przepisał Ravel SR 1,5mg.

Przed tą wizytą u endokrynologa wykonałam kolejne badania, a mianowicie:

TSH: 1,361 uIU/ml (0,55-4,78)
fT3: 2,85 pg/ml (2,3-4,2)
fT4: 1, 12 ng/dl (0,89-1,76)
aTPO: >1300 IU/ml (poniżej 60)
wit B12: 195,10 pg/ml (197-771)

Na wizycie Pani doktor stwierdziła, iż z tarczycą nic nadzwyczajnego się nie dzieje i zleciła wykonanie kortyzolu rano oraz po południu, ACTH rano oraz witD3. Dostałam również 10 zastrzyków witB12.

Wyniki są następujące:
Kortyzol rano: 27,13 ug/dl (6,2-19,4)
Kortyzol po południu: 18,95 ug/dl (2,3-11,9)
ACTH: 79,5 pg/ml (5-46)
WitD3 18,7 ng/ml

W związku z tym, że na wizytę u endokrynologa muszę poczekać jeszcze około dwóch tygodni, udałam się w wynikami do internisty, który powiedział, że podejrzewa Chorobę Cushinga i jak najszybciej powinnam udać się z wynikami do endokrynologa, ponieważ niezbędna będzie diagnostyka w warunkach szpitalnych.

Moje pytanie jest takie, czy powinnam szukać innego endokrynologa, który szybciej mnie przyjmie, czy też spokojnie mogę oczekiwać na wyznaczoną wizytę. Oraz proszę powiedzieć mi jakie są szanse, że internista się myli i to wcale nie musi być ta choroba.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!