+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 30 z 40

Temat: Pilne

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Pilne

    Witam. Nie dawno miałam wykonywane badania. Pozycja PDWc wyszła powyżej normy czyli norma jest 10.0-18.0 a mi wynik wyszedł 38,7, następna pozycja RDWs norma od 20.0-42 a mi wyszedł wynik 50.8.Co mogą oznaczać tak podwyższone wyniki?Od jakiegoś czasu czyli od około pół roku bolą mnie węzły chłonne. Byłam diagnozowana w kierunku tarczycy, ale tarczyca została wykluczona.Nie dawno miałam wycinanego ziarniniaka z pochwy i lekarz przepisał mi antybiotyki i powiedział, że węzły chłonne bolą od spraw kobiecych. zy jest duże prawdopodobieństwo nowotworu?Martwie się obolałymi węzłami chłonnymi i nie wiem do jakiego udać się lekarza z tym. proszę o jakie kolwiek wskazówki czy może być to coś groźnego. Gorąco pozdrawiam.

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Chciałabym dodać , że ostatnio pobolewa mnie podbrzusie i piersi nawet po miesiączce. Przyjmowałam przez 12 dni betadine i abiofem i miałabym pytanie czy abiofem mogę nadal stosować i przez ile dni? Pozdrawiam.

  3. #3
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Dobrze by było, gdybyś wrzuciła tu kompletne badanie. Dwie pozycje niewiele mówią. Warto spojrzeć też na inne, nawet jeśli mieszczą się w normie.

  4. #4
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Wyniki z dnia 09.11.2012
    WbC po zabiegu opadło do 5.93 a norma tu pisze 4.00-10.0
    LYM 1.98 1.50-5.00
    MID 0.38 0.11-1.00
    GRA 3.57 2.00-8.00
    lym% 33.3 25.0-50.0
    MID % 6.5 2.00-10.0
    GRA% 60.2 50.0-42.0

    RBC 4.29 4.00-5.50
    HGB 13.8 12.0-18.0
    HCT 39.3 37.0-54.0
    MCV 92 80.0-100
    MCH 32.0 26.0-34.0
    MCHC 35.0 31.0-37.0
    RDWc 17.0 10.5-14.5
    RDWs 50.8 20.0-42.0

    PLT 277 130-400
    PCT 0,26 0.11-0.50
    MPV 9.4 7.00-11.0
    PDWs 38.7 10.0-18.0 Lekarz rodzinny powiedział, że nie wie, co to oznacza
    PDWs 13,2 I NIE MA PODANEJ NORMY.
    ŻELAZO 131 WYSOKI 28-125
    SÓD 141 135-145
    POTAS JUŻ SIĘ WYROWNAL BO GO NIE MIAŁAM WCALE 4.44 3,60-5,60
    Dodam że mam bardzo ciężką osobistą sytuacje lekarz mi mówił że będzie dobrze. Upławy są białe, ale nie ma już nie przyjemnego zapachu.Lecz czuje dyskomfort w pochwie jakby ból coś takiego i w podbrzusiu nie są to mocne bóle no i te węzły chłonne już pół roku opuchnięte. Nie wiem czy mogę z tym jeszcze troszkę poczekać czy sytuacja wymaga pilnej konsultacji ponieważ do swojego lekarza mam dopiero na luty, a tak jedynie prywatnie.Dodam że leczę się też dermatologicznie.

  5. #5
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Podwyższone u ciebie parametry mówią o zróżnicowaniu objętości krwinek czerwonych i płytek krwi. Znaczy to tyle, że część twoich czerwonych krwinek różni się znacznie wielkością od reszty. To samo jest z płytkami krwi. Przechodziłaś ostatnio jakieś choroby? Węzły chłonne tylko bolą czy są też powiększone?
    Ostatnio edytowane przez jamesbt ; 12-18-2012 o 20:09

  6. #6
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Zapalenie skóry posterydowe, ale nie używałam sterydów. Węzły szyjne bolą są znacznie opuchnięte po prawej stronie.Mam głuchotę lewostronną ale to chyba nie ma powiązania.

  7. #7
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    A, co to znaczy czy to coś zmienia to, co Pan napisał o czerwonych krwinkach i płytkach? Pozdrawiam

  8. #8
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Nie mam pojęcia na tą chwilę, ale jeszcze o tym pomyślę. Cała noc przede mną...

  9. #9
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Będę wdzięczna za pomoc i porady. Życzę milutkiej nocy i czekam z niecierpliwością na kontakt...Aha i jest spadek wagi jednak wcześniej miałam 45 kg potem 47,8 wczoraj 50 kg dzisiaj 47,8 i waga skacze jak tylko może Zażywam tabletki na serce Bisocard.

  10. #10
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Jak co chwilę będziesz dokładać mi możliwe objawy to nic nie wymyśle... Nawet jesli uważasz, że jakiś objaw nie pasuje i jest bezsensu to go podaj. Jeszcze coś poza sercem, wagą?

  11. #11
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    A te węzły chłonne na szyi... Są miękkie czy twarde? Bolą jak dotykasz czy bolą cały czas? Jeśli cały czas to bolą bardziej kiedy dotykasz? Gdybyś próbowała je złapać i przesunąć względem skóry, to da się?

  12. #12
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    oprócz tychakardi, bólu w podbrzusiu,pochwy i na zewnątrz w tym pieczenie,bólu piersi przez cały miesiąc, zwłaszcza na brodawce w prawym cycku( w tej chwili wyciekła mi jakaś wydzielina z prawej piersi) nie wiem, co to jest, bólu węzłów chłonnych i powiększeniu ich to nic tak po za tym.

  13. #13
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Skoro bierzesz Bisocard to nie powinnaś mieć tachykardii. RTG klatki piersiowej i nosogardła byłoby całkiem fajne. Przydałoby się spojrzeć na te węzły chłonne z tego punktu widzenia. W każdym bądź razie nie bagatelizuj tego i wybierz się do lekarza szybciej, najlepiej jeszcze przed nowym rokiem. Jeśli RTG niczego nie wykaże to można pokusić się o tomografię głowy. Dziwne jest to głuchnięcie na jedno ucho i kwestia piersi, może związana z hormonami. Jest zmiana, która mogłaby to tłumaczyć ale tak czy inaczej zrób dodatkowe badania. Z tych badań krwi raczej nic nie wynika przy takim zestawie objawów.

  14. #14
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Na początku myśłałam, że boli mnie kość gnykowa, bo tak powiedział mi jeden lekarz. Następny lekarz powiedział, że kość gnykowa jest obłożona opuchniętymi węzłami. lekarz rodzinny będziemy obserwować, ginekolog, że to od spraw kobiecych więc ja juz w tym wszystkim zgłupiałam. Po prawej stronie poniżej kości gnykowej boli mnie coś co nie chce się przesunąć,a te po bokach bolą na dotyk są twarde i nie idzie ich również przesunąć. Ale to coś poniżej kości gnykowej jest spuchnięte więc ja juz sama nie wiem, co to jest. Boli na dotyk po prawej i po lewej stronie, ale ta "gula" poniżej kości gnykowej w okolicy tarczycy to niesty nie boli tylko na dotyk, a nawet wtedy gdy nie dotykam i czuje takie ściąganie po tej prawej stronie..Każdy lekarz tylko stwierdzil mocne opuchnięcie szyi po obustronach i jest tak zostawione.Za nieskładne zdania z góry przepraszam ale ciągłam 24 h.

  15. #15
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    tak tachykardia i ciśnienie jest obniżone po lekach. Tu zmiana jest, ale czy mam się wybrać do kardiologa zrobić dokładniejsze badania serca? RTG klatki piersiowej miałam zrobione dwa razy, bo coś na początku nie pasowało pani Doktor właśnie w prawej piersi.Ale wyszło tutaj wszystko ok. Rezonans także miałam robiony i tylko jest wykryty niedorozwój tętnicy kręgowej.Ginekolog wspominał o hematologu.Do rodzinnej nie ma sensu iść z węzłami nie chciała mi dać skierowania do hematologa albo innego lekarza, który się tym zajmuje.

  16. #16
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Wynik badania : Condylomata acuminata [M-76720] nie umiem tego przetłumaczyć.Z góry dziękuje

  17. #17
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Miałaś robiony rezonans już wtedy, kiedy węzły chłonne były powiększone? Twarde węzły chłonne, których nie da się przesuwać względem podłoża, występują w chorobach nowotworowych. Takich jak chłoniak. Powiększone węzły chłonne przez taki długi czas koniecznie trzeba zbadać. Najlepszą opcją będzie biopsja węzła chłonnego, który nawala. A to, że każdy lekarz widzi coś innego to akurat proste do wyjaśnienia - każdy lekarz widzi to, na czym się zna. Bez konkretnych badań zawsze tak będzie. Ginekolog widzi sprawy kobiece, lekarz rodzinny widzi katar, bo zazwyczaj nie wie, co to jest chłoniak itd. Biopsja węzła chłonnego jest odważna, ale moim zdaniem to najlepsza opcja. Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem, lub jeśli on nie chce słyszeć, przenieś się do innego lekarza. Takich objawów się nie bagatelizuje.

    Warto też wspomnieć, że jest przypuszczenie, że ziarniniaki świadczą o podwyższonym ryzyku wystąpienia nowotworu. To kolejny argument, żeby na poważnie zastanowić się nad węzłem chłonnym.

    Aha... Przy chłoniaku też możliwe jest wystąpienie zespołu paranowotworowego, który może dawać objawy nawalanie przytarczycy. Stąd mogło być podejrzenie o tarczyce. To jak działa twoje serce może być skutkiem hiperkalcemii wywołanej przez chłoniaka, którą zazwyczaj przypisuje się chorobom przytarczyc. To też jakiś powód żeby zająć się węzłem chłonnym.
    Ostatnio edytowane przez jamesbt ; 12-19-2012 o 15:34

  18. #18
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Rezonansy miałam robione kręgosłupa odcinek C i angio głowy bo były do wykluczenia malformacje naczyniowe to to wszystko było robione za nim mi spuchły węzły. Mój Stan od wakacji się pogorszył i z tyłu głowy po prawej stronie też mnie boli i chirurg stwierdził, że to węzeł.

  19. #19
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Biopsja węzła chłonnego zajętego przez to coś. To najlepsze wyjście. Dowiesz się co jest nie tak z węzłem. Powiedz o tym swojemu lekarzowi. Pomysł może dość szalony jak na ten moment dla niektórych lekarzy, ale z węzłami chłonnymi nie ma się co czaić w którymś momencie. Poproś o to. To badanie ma sens.

  20. #20
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Napewno tak zrobię dziękuje .

  21. #21
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Witam. Dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego. 27 Grudnia będę miała usg brzucha i konieczny jest hematolog . Pani Doktor rodzinna była w szoku jak jej to wszystko powiedziałam i teraz będę obserwowana pod kontem chłoniaka.twierdzi, że dość długo mnie zna a stan już w jakim jestem jest kiepski....No i w tym roku konieczny jeszcze ginekolog nie kazała czekać do lutego.o Biopsji nic nie mówiła tylko skierowanie na usg dała bo mnie też brzuch boli na dotyk ...raz tylko po lewej stronie miałam mocny skurcz..

  22. #22
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    No widzisz, ruszyłaś do przodu. Brawo. Teraz tylko iśc do przodu z badaniami i pilnowac węzłów chłonnych. Dasz radę.

  23. #23
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    A mam pytanie,bo teraz bardzo martwię się czy z tych moich wyników wychodziło by na to, że mam raka?Z tego, co wiem wyniki były dobre. Gdybym miała raka to chyba wyniki wyszły by złe? W sumie gdybym miała to chyba już dawno lekarze by wykryli?

  24. #24
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Węzły chłonne są podejrzane. Według twoich opisów ich struktura pasuje do chłoniaka. Fakt, że w chłoniaku zazwyczaj węzły chłonne nie bolą, ale to wciąż 'zazwyczaj'. To może być nowotwór, dlatego uważam, że biopsja węzła chłonnego nie byłaby głupia.

  25. #25
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Nie wiem, ale męczy mnie ta prawa strona szyi czuję taki dyskomfort i jakby jakiś ból w uchu prawym i wątroba na dotyk mnie boli. ja nie wiem, co sie dzieję. Schudłam do 46,5 apetyt taki sobie..

  26. #26
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Aha wspomnę, ze w Poznaniu wykryli chorobe Raynauda. Ciepło Pozdrawiam zdrowych Wesołych Świąt

  27. #27
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Aha jeszcze mam tylko pytanie jeżeli byłaby ślinianka np. to Endokrynolog wykrył by to na usg szyi?

  28. #28
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Jeszcze jakieś choroby? Jak pacjent nie kłamie, to 'zapomina' o ważnych i co ważniejsze ciekawych objawach...

  29. #29
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    I tak w ogóle... Objaw Raynauda może być wywołany chłoniakiem. Lekarze mogli go uznać za chorobę, czyli pierwotny objaw, ale może być rownie dobrze wtórny w przebiegu jakiejś choroby, np.chłoniaka. Po raz 53 proponuję biopsję zajętego węzła chłonnego. Ten objaw często jest pierwszym zwiastunem nowotworu. Warto go wykluczyć. I tu po raz 54 wspomnę o biopsji zajętego węzła chłonnego.

  30. #30
    Anita1985 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    21

    Witam. Usg Brzuszka zrobione. Wszystko wyszło ok na usg. Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Pilne !
    Przez xxxmonika57xxx w dziale Forum stomatologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-18-2012, 13:14
  2. Pilne! Ciaza?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-29-2012, 18:20
  3. Pilne!!!!
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-11-2012, 16:28
  4. Metypred Pilne.
    Przez Bartas w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-13-2011, 13:11
  5. Co mi jest ? Pilne !
    Przez Estrella w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-27-2011, 09:56

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242