+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Odczytanie wyniku badania fsh i estradiolu?

  1. #1
    mamadzieci
    Guest

    Odczytanie wyniku badania fsh i estradiolu?

    FSH FSH 32,41 mIU/ml faza folikularna 3,03 - 8,08 mIU/ml
    środek cyklu 2,55 - 16,69 mIU/ml
    faza lutealna 1,38 - 5,47 mIU/ml
    po menopauzie 26,72 - 133,41 mIU/mlBadanie wykonano testem firmy Abbott, metodą chemiluminescencji, na aparacie Architect.
    Estradiol Estradiol 97,4 pg/ml faza folikularna 21 - 251 pg/ml
    środek cyklu 38 - 649 pg/ml
    faza lutealna 21 - 312 pg/ml
    po menopauzie 10 - 28 pg/ml
    po menopauzie(hormonalna terapia zastępcza) < 10 - 144 pg/ml

    Czy mogę prosić o interpretacje tego wyniku?

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Wyglada ze przeszlas menopauze.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Kiedy jest niski estradiol?

    Dziękuje za odpowiedź,ale czy ten estradiol nie jest w normie?Czytałam,że o menopauzie świadczy taki poniżej 30, ja mam 97,4 pg/ml a FSH rzeczywiście wysokie.Podwyższone FSH zawsze oznacza menopauzę czy może inne dolegliwości jajników?

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Mozna zrobic AMH i sie upewnic, do 200 zł tylko prywatnie czy rezerw jajnikowa wyczerpana. Estradil jest rozny niemniej powinien byc nizszy.

  5. #5
    Nie zarejestrowany
    Guest
    W sumie dodam jeszcze ze te badania cyba byly robione od 2-do 5 dnia cyklu? Bo jak nie, to nie sa dobre, tzn wadliwe w ogole. Natomiast mozna powtorzyc za mc na pewno beda inne wyniki i sie okaze.

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Menopazuza przedwczesna?:(

    Problem właśnie polega na tym,ze trudno mi określić dni cyklu i nieświadomie zrobiłam te badania na zalecenie endokrynolog,która nic nie mówiła o konkretnym dniu itp. Nie mam okresu od jakiegoś czasu (brak ciąży oczywiście),ale brałam antykoncepcję,której nie biorę drugi miesiąc (nie dostawałam miesiączki regularnie też podczas jej brania, a dwa razy nie dostałam wcale,dlatego je odstawiłam). Ogólnie tego "braku miesiączki" już się trochę narobiło, ale myślałam,że teraz to może przez ten "bałagan hormonalny" po odstawieniu. Moje problemy zaczęły się po drugim dziecku-zatem mam już te dziwne sytuacje z okresem od 2lat (mam 35 lat). Moja lekarka wykluczała mi menopauzę i zawsze coś tam innego "wymyślała" nigdy w sumie nie dając zlecenia badań hormonalnych (a jak już któreś robiłam to były ok,ale minął już jakiś czas) i tak się "bujam" miedzy nadzieją,że wszystko się naprawi a lekarzami,którzy dawali mi albo luteinę albo jakieś hormony,albo kazali badać się pod katem endometriozy (bo boli mnie brzuch bardzo często). Generalnie już sama zaczynam wierzyć w to,że jednak przedwczesna meno.,ale oczywiście łudzę się,że może to jeszcze coś innego...objawów innych nie mam,albo nie potrafię ich rozpoznać. Zresztą teraz jak się tyle naczytałam o menopauzie to "wszystko zaczynam mieć". Niebawem idę na wizytę do kolejnego lekarza i czekam co mi powie.Mimo tego,że spodziewam się tej najgorszej dla mnie odpowiedzi (menopauza) bardzo mocno wierze,że to jakiś inna przyczyna.Taka to ta moja historia w skrócie.

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Przedwczesna menopauza c.d?

    Dodam,ze ogólnie -od tego czasu-jak nie mam okresu,to cały czas czuję się tak jakbym miała go dostać- jakby właśnie "coś tam" nie dawało rady, jest napięcie itp. a okresu nie ma. Kiedy mojej lekarce mówiłam o tych bólach brzucha, to nie traktowała tego jakoś poważnie. Badania USG mam zawsze "cudowne"-u kazdego lekarza nic nie widać złego...no nic trzeba czekać na te kolejną wizytę-ale zwariować można.Kto chce przekwitać tak szybko...

  8. #8
    Nie zarejestrowany
    Guest
    To zrobic w tych dniach cyklu co wyzej napisane.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Interpretacja wyniku badania estradiolu.
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-02-2015, 16:55
  2. prosze o odczytanie wyniku
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06-23-2015, 10:27
  3. prosze o odczytanie wyniku
    Przez andzia_desperados w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-30-2014, 11:45
  4. Odczytanie wyniku z niedrożnością tętnic
    Przez Kris7196 w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-19-2013, 17:44
  5. Prosze o odczytanie wyniku badania z rezonansu
    Przez martina93 w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-19-2013, 16:11

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242