+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: odchylenia w morfologii

  1. #1
    bambi_30 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2014
    Postów
    2

    odchylenia w morfologii

    Witam,

    mam 25 lat i borykam się z odchyleniami w morfologii krwi już od ponad 3 lat, zaznaczam, że wcześniej nie miałem z nią problemów, honorowo oddawałem krew. Wakacje 2011 r. próba oddania krwi i pierwsze odchylenia tj.
    LYM[%] 58,2 [+] (20,0 – 40,0)
    NEU[%] 34,00 [-] (55,00 – 70,00)
    LYM[tys./ul] 4,4 [+] (1,5 – 4,0)
    PDW[%] 21,3 [+] (0,0 – 19,0)
    pozostałe wyniki w normie w tym:
    WBC[tys./ul] 7,57 (4,00 – 10,00)
    HGB[g/dl] 15.4 (13,5 – 18,00)
    PLT[tys./ul] 165 (150 – 400)

    Kwiecień 2012 r. kiedy powtórzyłem badania tj.
    LYM[%] 58,9 [+] (20,0 – 40,0)
    NEU[%] 34,70 [-] (55,00 – 70,00)
    RDW[%] 11,4 [-] (11,5 – 14,00)
    PDW[%] 20,3 [+] (0,0 – 19,0)
    pozostałe wyniki w normie w tym:
    WBC[tys./ul] 6,57 (4,00 – 10,00)
    LYM[tys./ul] 3,9 (1,5 – 4,0)
    HGB[g/dl] 14.2 (13,5 – 18,00)
    PLT[tys./ul] 154 (150 – 400)
    Styczeń 2013 r. krew pobrana po nieprzespanej nocy po pracy, rozmaz krwi met. Schilinga w normie, jedyne odchylenia to:
    RDW-CV[%] 15,1 [H] (11,6 – 14,8)
    PDW[fl] 24,3 [H] (9,0 – 17,0)
    PCT[%] 0,2 oznaczone jako [L] (0,2 – 0,4)
    ponadto:
    LYM[%] 40,4 (20,0 – 45,0)
    LYM[tys./ul] 2,87 (1,50 – 3,50)
    HGB[g/dl] 14,1 (14,0 – 18,0)
    PLT[tys./ul] 140 (140 – 440)
    Atypowe limfocyty[%] 0,80 (0,00 – 2,00)
    Niedojrzałe duże komórki (młode formy) 0

    Z czasem zaczęły spadać płytki krwi poniżej normy oraz nieznacznie hemoglobina, wyniki z marca tego roku:
    HGB[g/dl] 13,7 [L] (14,0 – 18,0)
    PLT[tys./ul] 126 [L] (140 – 440)
    rozmaz krwi met. Schilinga:
    LYM[%] 60,0 [H] (20,0 – 45,0)
    Gran. pałeczkowate[%] 2 (1 -5)
    Gran. segmentowane[%] 34 [L] (40 -70)
    Monocyty[%] 2 [L] (3 -8)
    Wyniki „skaczą” wartość bezwzględna i odsetkowa limfocytów, liczba płytek krwi, czy hemoglobiny, ostatnie wyniki pełnej morfologii:
    PLT[tys./ul] 130 (140 – 440)
    Neutrofile[tys./ul] 2,06 (2,50 – 7,00)
    Limfocyty[tys./ul] 3,97 (1,00 – 3,50)
    Eozynofile[tys./ul] 0,05 (0,10 – 0,50)
    Neutrofile[%] 30,9 (40,0 – 70,0)
    Limfocyty[%] 59,3 (20,0 – 45,0)
    Eozynofile[%] 0,7 (1,0 – 5,0)
    Bazofile[%] 0,3 (0,0 – 2,0)
    Wystraszyłem się białaczki więc poszedłem prywatnie do hematologa, stwierdził, że to nie białaczka, badania, które wyszły wszystkie w normie to: podst. biochemia , proteinogram, bad. ogólne moczu, bilirubina całk., kreatynina, kwas moczowy, glukoza, ALT, TSH, HBs (-), HCV (-), Wit B12, kwas foliowy, ferrytyna 48,97 (30,00-400,00), USG jamy brzusznej, śledziona niepowiększona, HIV (-), IgM (-), IgG(-), ALP, GGTP, WR (-), chlamydia (-), RTG klatki, EKG, węzły chłonne niepowiększone.
    Czuję się całkiem dobrze, odżywiam się dobrze, wagę mam w normie, zależy mi na tym aby się zdiagnozować, bo nie wierzę w to, że „taka już moja uroda”, czy mogą to być objawy choroby autoimmunologicznej ? Bardzo proszę o wszelkiego rodzaju sugestie i ewentualnie jakie badania możnaby jeszcze wykonać, pozdrawiam.

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Witam serdecznie!
    Występuje u Pana limfocytoza przy prawidłowym obrazie w zakresie pozostałych parametrów. Może to świadczyć o przetrwałej infekcji wirusowej, co wyklucz na Pana jako krwiodawcę. Na razie wystarczy co pół roku wykonywać morfologię z manualnym rozmazem, jeżeli pozostałe parametry będą spadać, konieczna będzie biopsja szpiku.
    You Tube: Neti Aneti (kanał medyczno-psychologiczny)

  3. #3
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Witam serdecznie!
    Występuje u Pana limfocytoza przy prawidłowym obrazie w zakresie pozostałych parametrów. Może to świadczyć o przetrwałej infekcji wirusowej, co wyklucz na Pana jako krwiodawcę. Na razie wystarczy co pół roku wykonywać morfologię z manualnym rozmazem, jeżeli pozostałe parametry będą spadać, konieczna będzie biopsja szpiku.
    You Tube: Neti Aneti (kanał medyczno-psychologiczny)

  4. #4
    bambi_30 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2014
    Postów
    2

    dziękuję za odpowiedź, właśnie ostatnio martwi mnie ilość płytek krwi, ostatnie badania kontrolne w pracy wykazały 113 tyś.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Wyniki morfologii
    Przez Kacik w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10-23-2015, 09:02
  2. wyniki morfologii a tarczyca
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12-05-2014, 21:31
  3. prośba o analizę morfologii
    Przez chief mechanik w dziale Badania
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-12-2014, 10:13
  4. Podwójne wyniki w morfologii
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-10-2013, 21:15

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235