+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Obniżone limfocyty po leczeniu radiojodem.

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Obniżone limfocyty po leczeniu radiojodem.

    Witam, miesiąc temu dostałam izotop jodu (jakąś najmniejszą dawkę) w związku z chorobą Gavesa-Basetowa. Po miesiącu postanowiłam zrobić morfologię i lekarz powiedział, że mam małą ilość białych krwinek. Przed miesiącem na normę 1,0-3,5 miałam 1,7 a teraz przedstawiam swoje wyniki. Do tego podwyższone neutrofile :/ nie wiem jak to interpretować. Bardzo mnie przestraszył, proszę o pomoc.

    leukocyty 5,9 tys/&#181*l 4 - 10
    erytrocyty 4,8 mln/&#181*l 3,7 - 5,1
    hemoglobina 13,9 g/dl 12 - 16
    hematokryt 41 % 37 - 47
    MCV 84 fl 80 - 99
    MCH 29 pg 27 - 35
    MCHC 34,2 g/dl 32 - 37
    płytki krwi 287 tys/&#181*l 140 - 440
    RDW-CV 12,9 % 11,6 - 14,8
    PDW 11,9 fl 9 - 17
    MPV 10,3 fl 9 - 13
    P-LCR 27,4 % 13 - 43
    neutrofile % 73,2 % 40 - 70
    limfocyty % 19,0 % 20 - 45
    monocyty % 6,9 % 4,1 - 11
    gran. kwasochłonne % 0,2 % 1 - 7
    bazofile % 0,5 % 0 - 2 W normie
    neutrofile # 4,33 tys/&#181*l 2,5 - 7
    limfocyty # 1,12 tys/&#181*l 1 - 3,5
    monocyty # 0,41 tys/&#181*l 0,2 - 1
    gran. kwasochłonne # 0,01 tys/&#181*l 0,1 - 0,5
    bazofile # 0,0 tys/&#181*l 0 - 0,1

  2. #2
    masi jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2014
    Postów
    124

    serio lekarz Ci tak powiedział? Ilość białych krwinek 5,9 to jest mało? Jeśli już chcesz się opierać na tym rozmazie automatycznym to patrz na wartości bezwzględne tam i neutrofile i limfocyty są w normie. Ja nie widzę w tych wynikach nic niepokojącego. Często maszyna źle liczy krwinki, bo ocenia je na podstawie ich wielkości. Jeżeli się martwisz wykonaj morf. z rozmazem ręcznym i jeśli tam coś będzie nie tak, to wtedy można czegoś szukać ale na pewno nie po tych wynikach.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Dzięki za odpowiedz. No własnie tak powiedział, że to jest niepokojące. Bardzo się martwiłam i miałam nadzieje, że spadły tak od radiojodu a nie czegoś gorszego :/ najgorsze jest to, że człowiek się martwi a wizyte u specjalisty, którego bedzie mógł o coś zapytać ma dopiero za 3 miechy. Gdy widze się z tą endokrynolog jestem tak zestresowana, że wszystkie pytania docierają do mnie dopiero po wyjściu.

  4. #4
    masi jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2014
    Postów
    124

    Cytat Napisal Nie zarejestrowany Zobacz post
    Dzięki za odpowiedz. No własnie tak powiedział, że to jest niepokojące. Bardzo się martwiłam i miałam nadzieje, że spadły tak od radiojodu a nie czegoś gorszego :/ najgorsze jest to, że człowiek się martwi a wizyte u specjalisty, którego bedzie mógł o coś zapytać ma dopiero za 3 miechy. Gdy widze się z tą endokrynolog jestem tak zestresowana, że wszystkie pytania docierają do mnie dopiero po wyjściu.
    to spisuj wszystkie pytania na kartce

  5. #5
    masi jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2014
    Postów
    124

    Cytat Napisal Nie zarejestrowany Zobacz post
    Dzięki za odpowiedz. No własnie tak powiedział, że to jest niepokojące. Bardzo się martwiłam i miałam nadzieje, że spadły tak od radiojodu a nie czegoś gorszego :/ najgorsze jest to, że człowiek się martwi a wizyte u specjalisty, którego bedzie mógł o coś zapytać ma dopiero za 3 miechy. Gdy widze się z tą endokrynolog jestem tak zestresowana, że wszystkie pytania docierają do mnie dopiero po wyjściu.
    to spisuj wszystkie pytania na kartce

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Brak miesiaczki, podwyższone limfocyty obniżone monocyty
    Przez Dominika19999866 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07-25-2014, 23:53
  2. Bilirubina i obniżone parametry krwi.
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-04-2014, 10:34
  3. Ciała ketonowe w moczu, obniżone neutrofile, podwyższone monocyty
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-30-2013, 20:24
  4. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-17-2013, 14:16
  5. WBC obniżone
    Przez Helena75 w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-22-2011, 19:17

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246