+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: niskie TSH przy FT3 i FT4 w normie

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    niskie TSH przy FT3 i FT4 w normie

    Witam,
    Staram się o dziecko od ok. roku. Lekarz ginekolog zlecił szereg badań.Na początku wyszła podwyższona prolaktyna 29 (dostałam bromergon-przyjmuję pierwszy cykl) i teraz otrzymałam wyniki badań w kierunku tarczycy.
    Oto moje wyniki
    TSH 0,05 (norma 0,27-4,2)
    FT3 3,83 (norma 2,57-4,43)
    FT 4 1,58 (norma0,9-1,7).
    Wynika z tego, iż TSH jest zaniżone a ft3 i ft4 w normie.

    Czuję się bardzo dobrze, nie mam objawów nadczynności/niedoczynności.

    Co oznaczają te wyniki? Konieczne jest leczenie? Czy kolidują przy staraniach?
    Bardzo się denerwuję - wizytę z wynikami u ginekologa mam w przyszłym tygodniu.

    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam

  2. #2
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Przedstawione wyniki badań sugerują tak zwaną subkliniczną nadczynności tarczycy - stężenie TSH jest obniżone, natomiast wolne hormony są w normie, przy braku objawów. Trudno ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy - może nią być przyjmowanie leków na niedoczynność, a także zapalenie tarczycy utajone, bezbolesne poporodowe lub nawracające. Zdarza się, że zanim rozwinie się objawowa nadczynność tarczycy, wcześniej występuje stadium subkliniczne - w związku z tym warto oznaczać poziom hormonów raz na jakiś czas. Subklinicznej nadczynności zwykle nie leczy się, nie ma takiej potrzeby, szczególnie jeśli nie występują objawy, jednak niektórzy lekarze za wskazanie do podjęcia ewentualnej interwencji lekami uznają ciążę, więc warto skonsultować wyniki z Pani lekarzem.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Bardzo dziękuję za odpowiedź - właśnie umówiłam się na wizytę do endokrynologa. Chciałabym mieć nadzieję, że będzie ok Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. niskie ciśnienie krwi, zawroty głowy itp
    Przez ewela1238 w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 04-30-2014, 16:17
  2. ból jak przy menstruacji !!!!!!
    Przez muminka w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-08-2011, 21:46
  3. Ból przy siadaniu
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-30-2011, 16:19
  4. Niskie ciśnienie w ciąży
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-19-2011, 12:26
  5. Niskie ciśnienie u dzieci
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-18-2010, 08:37

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154