+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: nieuzasadnione przytycie

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    nieuzasadnione przytycie

    Witam, w okresie około ostatnich miesięcy przybyłam na wadze około 8 kg, martwi mnie to, ponieważ nie rozumiem dlaczego tak się stało:
    - jem mało, mniej niż przeciętny człowiek(cierpię na zaburzenia odżywiania, boje się jeść więcej)
    - mój tryb życia nie zwolnił, wręcz przeciwnie, przyspieszył, od około 3 miesięcy pracuję o pół etatu więcej, dodam, że pracuję fizycznie.

    Zrobiłam morfologię, w której mam:
    erytrocyty - 3,64 10^6/ul (4,5 - 5,8 10^6/ul)
    hemoglobina - 12 g/dl (13,5 - 17,5 g/dl)
    hematokryt - 35,1 % (37 - 47 g/dl)
    cholesterol całkowity (199) - 210 mg/dl (150-200 mg/dl)
    pozostałe pozycje w normie.

    oraz hormony:
    TSH (L69) - 1,167 mlU/l(0,55 - 4,78 mlU/l)
    ft3(icd-9:055) - 2,85 pg/ml (2 - 4,40)
    ft4 (icd-9:069) - 0,96 ng/dl (0,93 -1,70)

    Usg tarczycy- w porządku, według oceny lekarza (radiatologa) wykonującego usg.

    Do tej pory stawiałam na tarczycę, jednak po wykonanym dziś usg i ocenie lekarza(radiatologa), odwołałam jutrzejszą wizytę u endokrynologa.

    Pozostałe moje objawy:
    -depresja(choć dotąd wiązałam to raczej z równowagą emocjonalną, bulimią), raczej długoletnia, choć w ostatnim czasie nasilona
    -ciągłe zmęczenie(co raz bardziej odczuwalne), na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy nasilone
    -długie spanie, nawet po 12 godzin, mimo to ciągłe uczucie niewyspania(od kilku miesięcy, wcześniej - przeciwnie, bezsenność przewlekła)
    -blada, sucha cera
    -rozdrażnienie
    -brak koncentracji
    -zniechęcenie
    -zaniedbanie siebie

    Z tego co się wstępnie zorientowałam, jednak nie z opinii lekarskiej, z morfologii wynika chyba niedokrwistość. Interesuje mnie co może powodować jednocześnie nieuzasadniony(tak mi się bynajmniej wydaje) przyrost wagi, niedokrwistość i podwyższony cholesterol.

    Dodaję iż, od około roku zaczęłam pić co raz większe ilości alkoholu(piwa), ilości zwiększały się stopniowo, na dziś jest to 2 - 4 puszki dziennie, moje pytanie brzmi, czy właśnie to może być powodem przytycia(przy zdecydowanie ubogiej kalorycznie diecie i dużej ilości pracy fizycznej) oraz niedokrwistości i cholesterolu? Proszę o odpowiedź, i dziękuję z góry. Mam nadzieję, że napisałam w miarę składnie i zrozumiale, pozdrawiam.

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest

    poprawiam

    Poprawka: w pierwszym wersie chciałam napisać: "w okresie ostatnich 6 miesięcy" (nie wybiła mi się szóstka).

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Dieta na przytycie
    Przez Kasperskyy w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04-11-2013, 18:42
  2. przytycie, poprawa wyglądu
    Przez Kondziu w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-10-2013, 19:24
  3. nieuzasadnione wymioty
    Przez użytkownik4567 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-12-2012, 16:30
  4. cos na przytycie
    Przez fiona618 w dziale Dietetyka
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-28-2011, 00:36
  5. osobowość paranoidalna ? ciągłe nieuzasadnione podejrzenia
    Przez barbara.t w dziale Forum psychiatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 08-08-2011, 21:06

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242