Witam, w 2012 roku pierwszy raz miałam zrobione badanie tsh które wynosiło 6,59 (wartość prawidłowa 0,27 - 4,20) jednak ze względu na ogromne kolejki do endokrynologów czekałam ponad rok na wizytę którą pozniej przegapiłam. W 2014 roku zdecydowałam się iść prywatnie i lekarz ponowanie zlecił badania gdzie tsh miesciło się już w normie:
TSH- 4,2105 (zakres referencyjny 0,3500 - 4,9400)
FT3 - 2,54 pg/ml ( zakres referencyjny 1,71 - 3,71)
FT4 - 0,84 ng/dl ( zakres referencyjny 0,70 - 1,48)
Po tych wynikach lekarz zlecił zrobić usg gdzie :
Gruczoł tarczycowy płat prawy 9x 13 x 33 mm płat lewy 9x13x39 mm grubość cieśni 2mm. Euchogeniczność miąższu prawidłowa, jednorodna. Przepływ naczyniowy prawidłowy. Płat prawy bez zmian ogniskowych. W dolnej części płata lewego zmiana normoechogeniczna o wym. 4 x 4 x6mm bez cech wzmożonego unaczynienia. Nie swtierdzono patologicznych węzłów chłonnych w obrębie szyi.
Po usg zlecono badania ATG - 1,62 IU/ml (zakres referencyjny 0,00 - 4,11)
TPO - 1,27 IU/ml (Zakres referencyjny 0,00 - 5,61)

Lekarz przepisał mi euthyrox 25 który brałam przez miesiąc a gdy się skonczył nie miałam możlwiości zgłosić się po kolejne recepty.
W maju 2015 roku lekarz ponownie zlecił badania i TSH wyszło 6,090 Ulu/ml (zakres referencyjny 0,270- 4,200) zgłosiłam się więc do endokrynologa (inna przychodnia) ponownie prywatnie, zlecił jeszcze raz zrobić usg oraz dodartkowo FT3 - 2,84 pg/ml (zakres referenycjny 2,02 - 4,43)
FT4 - 1,19 ng/dl (Zakres referencyjny 0,93 - 1,70)
OPIS:
Gruczoł tarczycowy dwupłatowy położony w miejscu typowym o wymiarach płat prawy 12x 14 x 41mm i obj. 3,582ml płat lewy 16x12x40 mm obj. 3,993ml . Miąższ obu płatów o zachowanej jednorodnej euchogeniczności bez zmian ogniskowych w płacie prawym. W płąci lewym w środkowo-dolnej części grzebietowo uwidocziono zmianę litą normoechogeniczna z hypoechogeniczną otoczką o wym. 6 x 4 x 8 mm. Przepyw naczyiowy w obu płatach prawidłowy, zmiany ogniskowej typu drugiego. Dolne bieguny płątów powyzej wcięcia szyjnego mostka. Węzły chłonne w okolicy dużych naczyń szyjnych niepowiększone.

Dostałam euthyrox 50 oraz 75 - zalecenia brać na zmiane. Lekarz za 3 miesiace zalecił ponowne badania więc zgłosiłam się jeszcze raz
TSH- 2,200 (zakres referencyjny 0,270 - 4,200)
FT4 - 1,61 (zakres referencyjny 0,93 - 1,70)

Tym razem lekarz zalecił brać eythyrox 50 - 4 razy w tygodniu a euthyrox 70 - 3 razy w tygodniu.

Chciałam zasięgnąć jeszcze opinni innego lekarza, czy te dawki są odpowiednio dobrane do wyników które przedstwiłam? Mam problem z tuszą, mimo brania leków nie widzę większej poprawy tym bardziej że cwiczę siłowo 4 razy w tygodniu i unikam tłustych i niezdrowych potraw. Lecą też mi włosy garsciami, szczególnie przy myciu i czesaniu. Ostatnio ciężko mi zasnąć chociaż czuję się zmeczona. Bardzo proszę o wszelkie rady!

Pozdrawiam serdecznie!