+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Niedoczynność, nadczynność, Hashimoto?!

  1. #1
    ankuuu
    Guest

    Arrow Niedoczynność, nadczynność, Hashimoto?!

    Witam. Nie będę zakładać nowego wątku jako już taki istnieje... Liczę na jakiekolwiek odpowiedzi. Dodam do tego tylko tyle, że mam 19 lat.

    Otóż mój problem z tarczycą zaczął się w czerwcu 2012. Zauważyłam już wcześniej, że mam strasznie wysokie tętno (na poziomie 100-130 w stanie spoczynku), dużo przytyłam i ogólnie byłam bardzo osłabiona i płaczliwa, miałam nieregularne miesiączki. Postanowiłam się zbadać na TSH, wynik - 5.35 (norma 0.27-4.20), poszłam do endokrynologa, dała mi Euthyrox 25 i przez okres koniec czerwca - sierpień je brałam codziennie na czczo. Dużo schudłam, ogólnie bardzo dobrze się czułam, tętno było w normie. Po skończeniu zrobiłam znowu badania (27.08.12):
    TSH wynik 3.28, norma 0.27-4.20,
    ft3 wynik 3.52, norma 2.57-4.43
    ft4 wynik 1.2, norma 0.9-1.7
    Dostałam Euthyrox 50 no i tak na nim ciągłam do początku stycznia. Do teraz jestem bez tabletek, a gdy 12.02.13 zrobiłam poraz to kolejny samo TSH wyszło mi, że mam 6.17 przy normie 0.27-4.20...
    Poszłam do innego endokrynologa. Powiedział, że nawet nie będzie mnie leczył przy takim wyniku... Znowu przytyłam, znowu mam tętno podwyższone i źle się czuję. Nie mam miesiączki od ponad miesiąca, a przy tych tabletkach miałam regularne co do dnia. Znowu wszystko powraca.
    No, ale wykonał mi USG - wyszło mi, że mam obniżoną echogeniczność, powiedział iż mam zrobić badania na przeciwciała, TSH i ft4. Powiedział jeszcze, że to mogą być początki Hashimoto... Nawet do teraz nie wiem czy mam nadczynność, czy niedoczynność...

    Czy rzeczywiście ma racje? Co mam zrobić w takim razie?

  2. #2
    eraonim jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    31

    Należało nie przerywać kuracji Euthyroxem,

  3. #3
    ankuuu jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    5

    tyle, to ja wiem... co zrobić dalej?

  4. #4
    eraonim jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    31

    Leczyć się . .

  5. #5
    ankuuu jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    5

    co ma Pan/Pani na myśli? czy to mogą być początki Hashimoto? Czuję się coraz to gorzej... tylko jak tu się leczyć, jak różni lekarze mówią co innego...

  6. #6
    eraonim jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    31

    i Ty też masz rozum. Musisz umieć wybrać. Zawsze masz szanszę wybrać dobrze oraz prawo wybrać żle. Leczyć sie Tyroksyną.

  7. #7
    2201aga2201 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    3

    Jak interpretowac badanie TSH u 6 latka?
    w Styczniu wynik TSH= 7.58 a w marcu TSH= 2.5 bez zadnego leczenia. Wynik zostal powtorzony ze wzgledu na to ze wazne sa 1 mies. a my mamy w marcu wizyte u endokrynologa wiec chcialam miec swieze badania na wizycie. Jak to rozumiec?

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Niedoczynność tarczycy w nadczynność.....??
    Przez Lawenda w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-12-2012, 14:52
  2. Niedoczynnosć tarczycy i Hashimoto.
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-26-2011, 16:06
  3. Niedoczynnosc Hashimoto a nieplodnosc
    Przez zazulaa w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06-16-2011, 13:20
  4. Niedoczynność / nadczynność tarczycy [!]
    Przez helP[!] w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12-31-2010, 13:48
  5. Hashimoto objawy
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-23-2010, 12:11

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248