Odpowiedz na ten temat

Post a reply to the thread: Szpinak na mięśnie a zdrowie

Twoja wiadomosc

Kliknij tutaj, aby sie zalogowac

Wpisz wynik sumy liczb 10 i 12

 

Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)

Mozesz dodac ikonke do wiadomosci z ponizszej listy

Dodatkowe opcje

  • Will turn www.example.com into [URL]http://www.example.com[/URL].

Mapa tematow (Nowe na poczatku)

  • 09-11-2014, 08:11
    Suplago_pl
    Jeżeli takie warzywa są pryskane środkami chemicznymi to próżno szukać tam zdrowia,wręcz przeciwnie,dlatego tak ważne są eko-prodokty które będą źródłem witamin i wspomnianych przez Ciebie zdrowych,naturalnych azotów. Nie tylko szpinak ma bardzo dobry wpływ na nasze mięśnie,warto poczytać również o innych produktach.
  • 08-20-2014, 16:59
    Nie zarejestrowany

    Szpinak na mięśnie a zdrowie

    Ostatnio okazało się, że szpinak jest dobry na mięśnie:

    "Szwedzcy naukowcy z Instytutu Karolinska (komitet tego uniwersytetu przyznaje nagrody Nobla w dziedzinie medycyny) pochylili się nad zależnością kondycji mięśni od obecności szpinaku w diecie. Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że szpinak doskonale wpływa na dwa kluczowe dla siły mięśni białka. Do tej pory warzywo było cenione głównie ze względu na zawartość żelaza. To nie ono okazało się jednak cudownym środkiem odpowiedzialnym za "efekt Popeye'a", ale związki azotu, w które szpinak jest niezmiernie bogaty: "To jak dodatkowe paliwo dla mięśni, które sprawia, że pracują płynniej i bardziej wydajnie" - stwierdził dr Eddie Weitzberg, szef zespołu badaczy. To doskonała wiadomość dla osób budujących masę, które do tej pory suplementowały się preparatami zawierającymi azotany - teraz spokojnie mogą pozyskiwać je z całkiem naturalnego źródła."
    http://facet.wp.pl/kat,1007849,title...?ticaid=11344b

    Szpinak jest dobry na masę, m.in. dzięki azotonam. Tutaj jest co prawda napisane, że naturalnie występują one w szpinaku i niektórych innych warzywach:

    "To doskonała wiadomość dla osób budujących masę, które do tej pory suplementowały się preparatami zawierającymi azotany - teraz spokojnie mogą pozyskiwać je z całkiem naturalnego źródła.
    .........
    "W przypadku ludzi ekwiwalent tej ilości dostarczymy naszemu organizmowi, przechodząc na bardziej wegetariańską dietę, ponieważ azotany występują naturalnie w wielu warzywach, np. w soku z buraka"
    http://facet.wp.pl/kat,1007849,title...?ticaid=11344b

    Powyżej jest to przedstawione w taki sposób jakby azotany były czym naturalnym w warzywach i wręcz dobrym dla zdrowia. Tymczasem tutaj czytam, że azotany to chemia pochodząca z nawozów i że są niezdrowe:

    "Azotany to związki, którymi nawożone są rośliny. Gdy dostaną się do organizmu człowieka przekształcają się w azotyny – związki bardzo szkodliwe, mogące przyczyniać się do powstawania nowotworów."
    http://ekodietetyk.pl/artykuly/azotany-w-warzywach/

    [b]Jak to więc jest z tym azotanami w warzywach? Występują tam naturalnie i są zdrowe, czy wręcz odwrotnie - pochodzą z nawozów i są szkodliwe?[b]

Uprawnienia

  • Mozesz zakladac nowe tematy
  • Mozesz pisac wiadomosci
  • Nie mozesz dodawac zalacznikow
  • Nie mozesz edytowac swoich postow
  •  

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37