Post a reply to the thread: Czy ryż zyskuje kalorie podczas gotowania?
Kliknij tutaj, aby sie zalogowac
Wpisz wynik sumy liczb 10 i 12
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)
Mozesz dodac ikonke do wiadomosci z ponizszej listy
Will turn www.example.com into [URL]http://www.example.com[/URL].
Nope nope nope
oczywiście, że nie
We wszelkiego rodzaju tabelach przyjmuje się 100g suchego produktu, chyba, że wyraźnie jest podane, iż chodzi o ugotowany. Po prostu ważysz przed ugotowaniem odpowiednią porcję ryżu.
Wydaje mi się, że ma tyle samo kcl, bo niby dlaczego miałoby być inaczej? Tak jak mówisz, ryż pęcznieje, ale kaloryka jest taka sama.
Czy ryż zyskuje kalorie podczas gotowania? Witam. Ja piszę z dość niecodziennym(?) i mało powiązanym z tematyką forum pytaniem. A mianowicie: Jak to dokładnie jest gdy porównamy 100g ryżu nieugotowanego i 100g ryżu ugotowanego? Tzn. Gdy gotujemy ryż, to ten wsiąka w siebie wodę przez co jest masywniejszy i cięższy. A jako, że woda kalorii nie ma, to czy ryż zyskuje kalorie podczas gotowania? Zacząłem się zastanawiać po zainstalowaniu aplikacji dietetycznej, gdzie mogłem wybrać między ryżem gotowanym a nieugotowanym. To znaczy ... Czy jeśli gdzieś napisane jest, że 100g ryżu ugotowanego ma tyle i tyle kalorii, to czy nie powinienem wten wsypać około 30-50g ryżu do garnka?
Czy ryż zyskuje kalorie podczas gotowania?
Zasady na forum