+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Nadwyżka kortyzolu a niedobór testosteronu?

  1. #1
    msi
    Guest

    Exclamation Nadwyżka kortyzolu a niedobór testosteronu?

    Witam,

    mam 26 lat i od kilku miesięcy zauważyłem, iż tracę masę mięśniową, siłę (mimo diety i regularnych ćwiczeń), natomiast przybywa mi duża ilość tłuszczu w okolicach brzucha. Czuję się wiecznie zmęczony mimo, iż nie robiłem chwilę wcześniej nic co mogłoby to spowodować. Jestem coraz częściej zestresowany i mam huśtawki nastrojów ale bardziej wynikające z niewiedzy dotyczących moich dolegliwości. Zaczęły mi się również problemy z libido i coraz to rzadsza ochota na seks. Początkowo zrobiłem podstawowe wyniki krwi ale lekarz rodzinny powiedział, iż wszystko w normie i zapytał czy ktoś z rodziny czasami nie ma tarczycy. U mnie w rodzinie mają dwie osoby, więc umówiłem prywatnie na wizytę i lekarka po badaniu odpowiedziała, iż wszystko mam w normie i nie ma powodów do niepokoju. Odwiedziłem też kardiologa, gdyż myślałem, że może mam coś nie tak z serduchem i szybko się meczę ale też wszystko jest ok. Udałem się z powrotem do lekarza rodzinnego i powiedział, iż przez jakiś czas mam starać się nie stresować , zażywać leki na bazie melisy i przyjść za miesiąc i jeżeli nic się nie zmieni to skieruje mnie do szpitala. W tym czasie poczytałem sobie trochę w internecie na temat moich dolegliwości i trafiłem na temat dot. kortyzolu i testosteronu (moje objawy w większości się pokrywają). Niedawno zrobiłem w szpitalu badanie na poziom kortyzolu (rano na czczo, norma 176-536 - a mój wynik wynosił 650). We wtorek bieżącego tygodnia zrobiłem również badanie na poziom testosteronu, gdyż podejrzewam, iż mam niedobór ale wynik otrzymam dopiero w poniedziałek. Podsumowując to wszystko proszę o radę czy wykonać jeszcze jakieś dodatkowe badania lub co może być powodem tych wszystkich dolegliwości. z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Michał

  2. #2
    Jaaa jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2016
    Postów
    243

    Rozumiem, że badałeś TSH, a czerwone krwinki wyszły ładnie daleko od dolnej granicy normy?
    Kortyzol ciężko jest badać, jedno badanie podobno kompletnie nic nie daje, a u ciebie może być trochę podwyższony poziom właśnie od stresu, więc ja bym się tym badaniem w ogóle nie sugerowała.
    A może to wszystko to kwestia właśnie diety? Jesz za mało, za dużo ćwiczysz, i organizm głoduje, spala mięśnie i gromadzi materiał zapasowy w postaci tłuszczu na przetrwanie ciężkich czasów.

  3. #3
    msi
    Guest
    Dokładnie tak.
    Tylko czy nawet nieodopowiednia dieta może powodować tak duże spadki i oddzialowuje na te wszystkie negatywne apsekty typu braku energii, wieczne zmeczenie, problemy z popedem seksualnym itd? masa ciała nie ulega praktycznie zmianie bo mięsnie na całym ciele które tracę zmniejszają swoją objętość a duże pokłady tłuszczu odkładają się na brzuchu gdzie wcześniej miałem można powiedzieć płaski brzuch. Z rozmiaru L/XL przeszedłem już na M a ubrania dosłownie zaczynają na mnie wisieć a waga ta sama :/

  4. #4
    msi
    Guest
    Odebrałem wynik testosteronu i jednak są on w normie 7,97 ng/ml (norma 2.49-8.36). Ktoś jeszcze ma pomysł co może być powodem tych wszystkich dolegliwości? w poniedziałek idę ponownie do lekarza rodzinnego.

  5. #5
    Jaaa jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2016
    Postów
    243

    A ile ci wyszło to TSH?
    Mięśnie ważą znacznie więcej niż tłuszcz ale mają mniejszą objętość, więc jeśli ważysz tyle samo a rozmiar ubrań spadł to znaczy, że ubywa tłuszczu a przybywa mięśni. Generalnie jeśli jest tak, jak napisałam, czyli zła dieta i nadmiar wysiłku fizycznego, to organizm wariuje, głoduje, zjada siebie samego (mięśnie), odkłada materiał zapasowy (tłuszcz) tam, gdzie najlepiej w pierwszej kolejności (właśnie brzuch), spada poziom energii, sił. Organizm głoduje, to chyba nic dziwnego, że nie masz siły i jesteś zmęczony? Z libido jest tak samo, człowiek zmęczony i zestresowany to nie ma chęci ani sił na seks. Kortyzol wpływa na tarczycę, jest hormonem stresu - jeśli się stresujesz rośnie poziom kortyzolu, on hamuje pracę tarczycy, więc możesz mieć objawy niedoczynności jak zmęczenie, brak sił, przybieranie na wadze. Podaj, ile ci to TSH wyszło

    Moja rada na tę chwilę - zacznij porządnie jeść, poczytaj o odżywianiu w czasie trenowania - musisz jeść więcej białka, zwłaszcza dość szybko po treningu, by mieć z czego budować mięśnie, powinieneś zmniejszyć spożycie cukrów o wysokim indeksie glikemicznym (które powodują szybko wzrost i potem szybki spadek poziomu glukozy we krwi). Nie ograniczaj tłuszczy, są bardzo potrzebne, ale jedz je rozsądnie i te "zdrowe". Musisz jeść odpowiednio dużo i odpowiedniej jakości pokarmy w odpowiednim czasie, np. jak po siłce wrócisz do domu i nic nie zjesz przez kilka godzin to kicha na maksa, organizm będzie zjadał samego siebie. Nie wiem, co ci więcej poradzić, może przemyśl dokładnie swój jadłospis, poczytaj w necie co, ile i kiedy powinieneś jeść i w jakich konfiguracjach, by się najlepiej trawiło i wchłaniało.

  6. #6
    msi
    Guest
    Wynik tsh: 2,83
    Miałem jeszcze robione usg tarczycy ale lekarka stwierdziła, iż nie ma nic niepokojącego.
    Co do diety to staram się jeść w ciągu dnia 5 posiłków dziennie, posiłek potreningowy jak wracam jest już gotowy gdyż robie to wszystko wczesniej składa się on głownie z paczki ryzu/kaszy plus jakies 150-200g mięsa (przewaznie to kurczak). Co do tych objawów które wcześniej wypisałem towarzyszą mi napływy gorąco z czego za chwilę robię się cały mokry, no i bardzo często mam dłonie mokre. Dziś jeszcze z wszystkimi wynikami idę do lekarza rodzinnego i dam znać co mi poradził. I napewno skorzystam z Twojej rady dotyczącej diety, mam znajomą dietetyk i spróbuje przez jakiś czas zastosować dietę wg jej zaleceń aby sprawdzić czy coś się poprawi.

  7. #7
    msi
    Guest
    Wracam od lekarza rodzinnego ze skierowaniem do szpitala na oddział wewnętrzny z powodem rozpoznania "spadek masy ciała". Sugeruje mi abym wykonał kolonoskopię. W ogóle nie słuchał mnie kiedy mówiłem o innych dolegliwościach. Zaczekać z tym pójściem do szpitala i spróbować zmienić dietę i zaobserwować czy się coś zmienia? Zastanawiam się również nad powtórzeniem tsh i zrobienia dodatkowo ft3, ft4.

  8. #8
    Jaaa jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2016
    Postów
    243

    TSH masz za wysokie, niby jest w normie, ale to norma dla ogółu społeczeństwa, a dla osób w twoim wieku wynosi około 1. Szkoda, że nie masz wyników TSH starszych, z kiedyś tam - a może masz?

    Nie bardzo rozumiem, po co ci ta kolonoskopia... Masz jakieś objawy ze strony układu pokarmowego?? Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, krwawienia, cokolwiek? Jeśli twoja dieta jest rzeczywiście ok i nie przesadzasz z wysiłkiem na siłowni, to według mnie powinieneś się zainteresować tarczycą, bo ewidentnie masz za wysokie TSH, i objawy niedoczynności też masz chyba wszystkie. Generalnie niedoczynność tarczycy też się nie bierze z powietrza, na pogorszenie jej pracy wpływa stres (bardzo! stres, a przy tym podwyższony poziom kortyzolu, może rozwalić tarczycę doszczętnie), niedobory pokarmowe biorące się ze złego odżywiania bądź problemów z wchłanianiem w jelicie, niedobór jodu, nadmiar fluoru, niedobór żelaza... Trochę tego jest.

    Nie powiem ci, czy warto robić kolonoskopię, bo jestem za tym, że jak ci dają skierowanie na darmowe badanie to trzeba brać Wydaje mi się, że jest ona niepotrzebna, ale lepiej dmuchać na zimne. Aby potem nie żałować! Choć to bardzo, bardzo nieprzyjemne badanie - radzę ci dopłacić do znieczulenia ogólnego.

    Jeśli będziesz jeszcze raz badał TSH to myślę, że warto abyś sobie zrobił ft3, ft4 i przynajmniej jedne przeciwciała tarczycowe (antyTPO albo/i antyTG).

    Daj znać jak tam postępy, co lekarze mówią.

  9. #9
    Msi
    Guest
    Mam jeszcze jedno info. Mianowicie.. Oglądałem swój wynik usg tarczycy i są tu podane wymiary płat prawy: 16,5 x 17,2 x 45,1 mm płat lewy: 12,4 x 17,2 x 47,5 mm ciesn: 3,3mm. Przeliczajac powyższe wyniki rozmiar mojej tarczycy wynosi 11,4 mm. Czy nie jest ona zbyt mała? Czytałem iż normy to 15-25 mm lub 18-25mm (rozbieżnośc norm na poszczególnych stronach internetowych). Starszych wyników nie mam gdyż to było jedyne badanie. A co do kolonoskopii też nie rozumiem tego kroku ale.. Pewnie skorzystam niedługo.

  10. #10
    msi
    Guest
    A co do badania tsh, ft3, ft4, i na przeciwciała idę zrobić w czwartek lub w piątek wiem dam Ci znać co tam wyszło

  11. #11
    Jaaa jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2016
    Postów
    243

    Trochę mała ta twoja tarczyca... Mogłeś ją mieć małą, tylko póki co dawała radę i nie było objawów niedoczynności, ale jeśli się zmniejszyła w wyniku choroby, to niedobrze Najczęściej ulega zmniejszaniu na skutek stanu zapalnego, zwykle Hashimoto, dlatego warto zbadać przeciwciała. Może też masz niedobory, które wpływają na jej pracę, nie wiem, warto przyjrzeć się diecie, odstawić fluor (pastę fluorową) na dobre parę miesięcy albo na zawsze, zrobić badania. Podaj wyniki jak będą.

  12. #12
    msi
    Guest
    Jestem już po badaniach, poniżej wyniki:
    tsh: 3,61 (norma 0,25-5,00)
    anty tpo: 1,5 IU/ml (< 8.0 Ujemny) (> 8.0 Dodatni)
    ft3: 5,85pmol/l (norma 4,00-8,30)
    ft4: 14,90 pmol/l (norma 10,60-19.40)

  13. #13
    msi
    Guest
    a co do tego poprzedniego wyniku tsh (2,83) to tam bodajże była norma 0,27-4,20

  14. #14
    Jaaa jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2016
    Postów
    243

    TSH ciągle za wysokie Powyżej 2 to już trzeba coś działać. Może to skutek diety, niedoborów, stresu, nadmiaru ćwiczeń... Porozmawiaj z endokrynologiem i nie daj sobie wmówić, że masz wynik w normie.

    ft3 i ft4 zdaje się, że są bardzo ładne, niemal w samym środeczku norm. AntyTPO malutkie, szkoda że nie zero, ale może jakieś tam pojedyncze przeciwciała mogą być...

    Pomyśl nad dietą, staraj się teraz nie przemęczać, nie stresować (łatwo powiedzieć ). Wynik TSH ponoć wskazuje stan tarczycy sprzed miesiąca, więc jeśli teraz zaczniesz coś zmieniać to najwcześniej za kilka tygodni będzie tego ślad w wynikach badań krwi. Poważnie pomyśl na dietą, poczytaj o diecie tarczycowej, odstaw kompletnie cukier, staraj się relaksować (np. joga), zamiast siłowych i męczących aktywności wybieraj spokojniejsze, jak spokojna jazda na rowerze, spacery, basen... Na jakiś czas, aby poziom kortyzolu nie wzrastał. Dobrze się wysypiaj!!! Najlepiej idź spać najpóźniej o 22:30, wstawaj po 8-9 godzinach (ważne - ze względu na metabolizm hormonów właśnie w tych godzinach). Więcej nie poradzę Ale dawaj proszę znać, jak się czegoś dowiesz i jak tam postępy w leczeniu. Mam podobny przypadek i to dla mnie ważne.

  15. #15
    authorrat18 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2017
    Postów
    1

    Chân ntn, hic, đừng đụng đến nỗi đau của t

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Prośba o interpretację wyników poziomu kortyzolu we krwi
    Przez Oliwia Frączak w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-13-2015, 15:03
  2. nie dorozwinięte ciało, niedobór testosteronu? czy tak poprostu mam?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-15-2013, 15:08
  3. Niski poziom kortyzolu. Niepokoić się czy nie?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-12-2013, 20:03
  4. Niedobór TESTOSTERONU?? POMOCY
    Przez Petroniusz w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-02-2012, 15:38
  5. Bardzo proszę o interpretację moich wyników kortyzolu.
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-07-2011, 00:17

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252