+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Marskość wątroby? Żółtaczka...

  1. #1
    dL31n jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2011
    Postów
    7

    Marskość wątroby? Żółtaczka...

    Witam, mam pewien problem, a raczej kilka... i nie potrafię go rozwiązać a lekarze mnie zlewają.

    - Wszystko zaczęło się po zażywaniu leków na trądzik o nazwie izotek.
    - Pierwszy z objawów jak zauważyłem to był żółto/biały nalot na języku który jest do dnia dzisiejszego. Wymazy z jamy ustnej były robione ale grzybicy nie znaleziono
    - Już wtedy zauważyłem że miałem jakby trochę żółte białka w kącikach i jakieś żółte plamy na ciele... Oczywiście wizyta u lekarza. Ta jak jej powiedziałem o tych żółtych plamach i białkach to popatrzyła na mnie jak na kretyna. Dała skierowanie na badania krwi i były ok. Alat, Aspat, GGTP w normie i cała morfologia też. Bilirubiny mi nie zrobili i do dziś nie wiem dlaczego. Wtedy jeszcze byłem mało obcykany w tych wszystkich badaniach i nie wiedziałem, że coś takiego jest.
    - W tamtym czasie zostało wykonane USG jamy brzusznej i też żadnych zmian.
    - Tak sobie żyłem kilka miesięcy a wszyscy wmawiali mi hipochondrie.
    - Potem zaczęły pochodzić jakieś dziwne rany na języku, które są do dziś. Raz są mniejsze, raz większe. Przy braniu probiotyku jakby sytuacja się poprawiała, ale po odstawieniu go wszystko wraca.
    - Potem zaczęły się jakieś problemy z żołądkiem i jelitami. Wzdęcia, przelewania, papkowaty stolec, czasami żółty a czasami bardziej brązowy, czasami niestrawione resztki pokarmów, ciężki wzdęty brzuch po jedzeniu, dziwne uczucie gniecenia czegoś pod żebrami - raz z lewej raz z prawej a czasami na całej długości i tak jakby to promieniowało na prawą łopatkę na plecach, zaparcia, biegunek raczej nie choć stolec jest dość luźny.
    - Z czasem chyba zacząłem robić się chyba coraz bardziej żółty... Oczywiście wszyscy że sobie wgrywam.
    - Zacząłem łapać częste infekcje 2 razy angina w przeciągu 4 miesięcy
    - Oczywiście kolejny raz USG jamy brzusznej i niby wszystko ok. (to było jakieś 2 miesiące temu)
    - Wizyta i hematologa w celu omówienia badań krwi. Wysłał mnie na jakieś badania i nic nie wykazało. Miałem nadmiar żelaza, ale cała reszta w normie, ale o tym później.
    - Oczywiście badania na wirusy B i C wykonywane po dwa razy w dwóch różnych miejscach i oba ujemne
    - Trzy razy badanie na HIV i dużych odstępach czasowych i wszystkie trzy ujemne
    - Przez ostatnie 4 miesiące badania typu morfologia, crp, ob, alat, aspat, ggtp, amylaza, fosfotaza w normie ale bilirubiny wciąż podwyższone.
    - Ten hematolog próbował mi wmówić zespół Gilberta, ale problem polega na tym że jaj mam podwyższoną bilirubinę całkowitą i bezpośrednią
    - Mama dość przekrwione oczy ale dodatkowo noszę soczewki, ale o dziwno mam je przekrwione po nocy jak nie mam soczewek na oczach
    - Miałem i miewam epizody nerwicy i depresji, ale to raczej efekty tego wszystkiego co się ze mną dzieje
    - Jakieś szumy w uszach. Raz głośniejsze raz cichsze. Był robiony rezonans magnetyczny głowy i tam wszystko ok.
    - Przy przyjmowaniu jakiś witamin typu b12, b6, b2 i kwasu foliowego (ogólnie taki zestaw witamin) to jakby obraz języka się polepszał. Choć nie wiem na ile te rany na jego bokach to efekt wątroby a na ile brak witamn.
    - Miałem taki okres że kompletnie nic mi sie nie chciało, brak energii, mogłem spać cały dzień, ale jakoś od kilku miesięcy przeszło
    - Po tym leku były zachorowania na wrzodzejące zapalenie jelita grubego. Nie wiem czy to mam bo jak na razie kolonoskopii nie miałem. Krwi tez nie było i bólów brzucha też nie.
    - Jeżeli wrzodzejące zapalenie jelita to blisko temu do PSC, które brałem pod rozwagę ale rokować już na podstawie samej bilirubiny? Sam nie wiem.
    - Na języku jest też taka kreska na jego środku co może świadczyć o wrzodach żołądka?
    - Czasami swędzi mnie skóra, ale nie wiem na ile to mój stres to nasila a na ile dzieje się to naprawdę.
    - W ulotce tego leku jest napisane że może dość do zapalenia wątroby.



    To są moje przeróżne wyniki przez okres ostatnich 4 miesięcy

    Wyniki z dzisiaj 04.06.2012

    anty-HCV - ujemny
    HBsAg - ujemny

    Bilirubina całkowita - 1,54 (0,20-1) !
    Bilirubina bezpośrednia - 0,48 (0-0,20) !
    Bilirubina wolna - 1,06 znowu nie ma normy
    Białko całkowite - 7,67 (6,3-8,3)
    Glukoza - 90 (70-110)
    Żelazo - 167 (53-167)
    Aspat - 19 (10-34)
    Alat - 15 (10-44)
    Fosfataza alkaliczna - 75 (45-122)
    Amylaza - 58 (0-100)
    CK - 66 (24-204)
    GGTP - 26 (11-50)
    Lipaza - 32 (13-60)
    CRP - 0,6 (<5)
    OB - 2 (<8)

    Czas protrombinowy - 13,2 sec
    INR - 1,03 (0,90-1,30)
    Wskaźnik protrombinowy - 99,2 (80-120)


    WBC - 7,67 (4-10)
    NEUT - 3,77 (1.8-7.7)
    NEUT% - 49,1 (45-70)
    LYM - 2,87 (1.1-6.5)
    LYM% - 37,4 (20-45)
    MONO - 0,65 (0,20-0,80)
    MONO% - 8,5 (2-8) !
    EOS - 0,35 (0,10-0,50)
    EOS% - 4,6 (1-5)
    BASO - 0,03 (0-0,2)
    BASO% - 0,4 (0-1)

    RBC - 6,36 (4.5-6.5)
    HGB - 18,6 (13-18) !
    HCT - 51,2 (40-54)

    MCV - 80,5 (82-94) !
    MCH - 29,2 (27,5-32)
    MCHC - 36,3 (32-37)
    RDW-SD - 36,7 (35,1-46,3)
    RDW-CV - 12,7 (11-14.5)

    PLT - 276 (150-400)
    MPV - 10,2 (6-10) !
    PCT - 0,28 (0,1-0.4)
    PDW - 10,8 (8-18)
    P-LCR - 25,90 (0-35)


    Mocz:

    Barwa - żółta
    Przejrzystość - zupełna
    Ciężar właściwy - 1,025 (1,015-1,025)
    pH - 6,0 (4.5-7,5)
    Azotyny - nieobecne
    Białko - nieobecne
    Glukoza - nieobecna
    Ketony - 15 mg/dl
    Ubrobilinogen - norma
    Bilirubina - nieobecna
    Leukocyty - nieobecne
    Erytrocyty - nieobecne

    Osad moczu:
    Nabłonki płaskie - pojedyncze w preparacie
    Leukocyty - pojedyncze w preparacie
    Śluz - dość liczne pasma


    Wyniki z dnia 14.05.2012

    WBC - 8,56 (4-10)
    NEUT - 4,26 (1,8-7,7)
    NEUT% - 49,7 (45-70)
    LYM - 3,10 (1,1-6,5)
    LYM% - 36,2 (20-45)
    MONO - 0,87 (0,2-0,8) !
    MONO% - 10,2 (2-8) !
    EOS - 0,28 (0,1-0,5)
    EOS% - 3,3 (1-5)
    BASO - 0,05 (0-0,2)
    BASO% - 0,6 (0-1)

    RBC - 6,36 (4,5-6,5)
    HGB - 18,4 (13-18) !
    HCT - 51,1 (40-54)

    MCV - 80,3 (82-94) !
    MCH - 28,9 (27,5-32)
    MCHC - 36,0 (32-37)
    RDW-SD - 38,3 (35,1-46,3)
    RDW-CV - 13,2 (11-14,5)

    PLT - 305 (150-400)
    MPV - 10,5 (6-10) !
    PCT - 0,32 (0,1-0,4)
    PDW - 12,0 (8-18)
    P-LCR - 2,92 (0-35)

    Cholesterol - 172 (120-200)
    Trójglicerydy - 100 (40-160)
    Bilirubina całkowita - 1.38 (0,2-1) !
    Bilirubina bezpośrednia - 0,43 (0-0,2) !
    Białko całkowite - 8,06 (6,3-8,3)
    Albumina - 5,62 (3,5-5) !

    Bilirubina wolna - 0,95
    Glukoza - 84 (70-110)
    Żelazo - 201,0 (53-167) !
    Aspat - 20 (10-34)
    Alat - 16 (10-44)
    Fosfataza alkaliczna - 72 (45-122)
    Amylaza - 57 (0-100)
    GGTP - 28 (11-50)
    LDH - 351 (211-423)
    IgE - 80,68 (< 100)
    IgG - 10,53 (7-16)
    IgM - 0,36 (0,34-2,4)
    Mocznik - 32,0 (16,7-45,9)
    BUN - 15,0 (7,8-21,4)
    CRP - 0,3 <5
    OB - 2 mm <8

    Proteinogram:

    Albuminy - 5,44 (3,5-5,1) !
    67,5% (53,8-65,2)% !
    Alfa 1 - 2,9% (1,1-3,7)%
    Alfa 1 - 0,23 (0,10-0,20) !
    Alfa 2 - 9,4% (8,5-14,5)%
    Alfa 2 - 0,76 (0,50-0,80)
    Beta - 9,6% (8,6-14,8)%
    Beta - 0,77 (0,60-0,90)
    Gamma - 10,6% (9,2-18,2)%
    Gamma - 0,85 (0,60-1,10)
    A / G - 2,08


    Retikulocyty wartość bezwzględna - 76,1 (30-100,0)
    Retikulocyty wartość względna - 1,23 (0,60-2,2)
    IRF - 2,10%
    LRF - 97,90%
    MFR - 2,10%
    HFR - 0,00%


    Mocz:
    Barwa - Ciemnożółta
    Odczyn - Kwaśny
    Ciężar właściwy - 1028
    Białko - nie stwierdzono
    Cukier - nie stwierdzono
    Aceton - nie stwierdzono
    Urobilinogen - w normie


    Badanie z dnia 01.05.2012 w związku z wysokim żelazem, które jak widać na dzień dzisiejszy jest już w normie


    WBC - 7,04 (4-10)
    MONO - 0,59 (0,2-0,8)
    MONO% - 8,4 (2-8) !
    RBC - 6,00 (4,5-6,5)
    HGB - 17,3 (13-18)
    HCT - 48,8 (40-54)

    MCV - 81,3 (82-94) !
    MCH - 28,8 (27,5-32)
    MCHC - 35,5 (32-37)
    RDW-SD - 39,1 (35,1-46,3)
    RDW-CV - 13,3 (11-14,5)

    PLT - 304 (150-400)
    MPV - 10,7 (6-10) !
    PCT - 0,33 (0,1-0,4)
    PDW - 13,1 (8-18)
    P-LCR - 3,13 (0-35)

    Ferrytyna 187 (30-400)

    Żelazo - 192,0 (53-167) !
    TIBC - 338,0 (220-400)
    UIBC - 146 (112-346)
    Transferyna - 2,94 (2-3,7)


    Badania z dnia 01.04.2012

    Bilirubina - 1,50 (0,00-1,20) !
    GGTP - 41 - (11-49)
    Aspat - 23 (0-40)
    Alat - 26 (0-40)

    Kreatynina - 0,91 (0,70-1,10)
    Mocznik - 30,0 (10-50)
    Kwas moczowy 5,43 (3,50-7,20)

    Fosfataza zasadowa 107,70 (0,00-117)
    Amylaza - 77,10 < 80,00
    Wapń - 10,22 (8,5-10,5)
    Fosfor - 3,50 (2,50-4,80)
    Kinaza kreatynowa - 65,16 (0,00-160,00)
    Sód - 138 (136-148)
    Potas - 3,78 (3,6-5,1)

    CRP - 0,49 (0,0-6,0)


    TSH III - 2,670 (0,27-4,40)
    FT3 - 5,7 (3,1-6,8)
    FT4 - 19,79 (12,00-22,00)

    HIV - Ujemny

    HBS-Ag - Ujemny
    HCV - Ujemny

    ASO - poniżej 200



    Raz w jednym laboratorium z dnia 23.04.2012 zrobiłem bilirubiny i wyszło tak:

    Bilirubina całkowita - 0,92 <1,1
    Bilirubina bezpośrednia - 0,29 < 0,20 !
    Bilirubina pośrednia - 0,63 (0,20-1)

    Nie wiem dlaczego tak wyszło. Te wszystkie wyniki pozostałych bilirubin to były robione w szpitalu i tam aktualnie robię wszystkie wyniki.
    Jutro będę miał wynik amylazy w moczu, bo dzisiaj gdzieś zaginął.
    Jakieś 3 tygodnie temu robiłem badanie na przeciwciała przeciwjądrowe ANA, AMA, ASMA, anty-LKM ale wciąż czekam na wyniki, bo na to się czeka ok. miesiąca.

    Nie wiem od czego spadło mi to żelazo, ale pod 4 tygodni zażywam krople homeopatyczne na oczyszczanie wątroby, jelit i całego organizmu więc to może efekt tego.


    Czy może to być marskość wątroby? Z tego co widziałem taką tabele na wiki to tam jest napisane że bilirubina musi być ponad 2, albuminy muszą spadać a ja mam ich nadmiar i INR wzrasta a ja mam normę. Poza tym nie mam wodobrzusza. W takim razie skąd ta żółtaczka?
    Jakieś pomysły? Będę wdzięczny z jakiekolwiek porady.

  2. #2
    dL31n jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Nov 2011
    Postów
    7

    Jakieś pomysły?

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. marskosc wątroby
    Przez angelene666 w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06-29-2011, 21:52
  2. przedłużona żółtaczka u noworodka
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-21-2011, 16:23
  3. Żółtaczka typu B szczepienia
    Przez Emma w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-05-2011, 20:42
  4. marskość wątroby dieta
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-04-2010, 19:49
  5. Marskość wątroby objawy
    Przez Heniu w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-28-2010, 12:18

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249