+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Iterpretacja wyników badań tarczycy

  1. #1
    falkao1999 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2014
    Postów
    2

    Iterpretacja wyników badań tarczycy

    Witam proszę o interpretację wyników , dodam że zrobiłam badania kontrolnie przed zaplanowaną na najbliższy czas ciążą

    hormon anty - mullerian 0,9 ng/ml
    Tsh 1,1 ( norma 0,27-4,2)
    prolaktyna 520 uU/ml (norma 127-630)
    p-ciała p/peroksydazie tarczycowej 12,7uU/ml (norma <34,0)
    p-ciała p/tyreoglobulinie 11,31 iu/ml ( norma ,115)
    Fsh 8,2 u/l (norma faza folikularna 3,5-12,5 faza owulacyjna 4,7-21,5 faza lutealna 1,7-7,7 postmenopauzalna 25,8-135)
    Lh 4,85 (norma faza folikularna 2,4-12,6 faza owulacyjna 14,00-95,6 faza lutealna 1,0-11,4 postmenopauzalna 7,7-58,5)

    fsh i lh zrobione w trzecim dniu cyklu , prolaktyna w około piątym dniu po owulacji choć ciężko to dokładnie stwierdzić
    badania hsg nie wykazało żadnych niepokojących zmian drogi rodne jajowody drożne- tak w skrócie.
    Wizyta u lekarza dopiero w następny piątek stąd moje zapytanie jak te wyniki się przedstawiają . Wujo google podpowiedział że podwyższony wynik prolaktyny może świadczyć o niedoczynności przysadki mózgowej a stosunek fsh do lh to tylko 0,5 a prawidłowy to 1 wiec coś jest nie tak ,ale gdybym mogła poprosić o zinterpretowanie całościowe tych wyników byłabym bardzo wdzięczna i ewentualnie podpowiedzenie jaka jest szansa na dzidzię przy takich wynikach ?

    Z góry serdecznie dzięki za odpowiedź

  2. #2
    hexenmilch jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar hexenmilch
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    608

    Skoro ma PAni prolaktyne w górnej granicy normy to niedoczynność przysadki nie wchodzi w grę. Wwniki na pierwszy rzut oka są dobre.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Wyniki badań tarczycy
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-30-2013, 17:30
  2. interpretacja wyników tarczycy
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-12-2013, 19:04
  3. Wyniki badań vs niedoczynność tarczycy
    Przez Alfi w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07-31-2012, 01:51
  4. interpretacja wyników tarczycy
    Przez ja89 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-24-2012, 14:31
  5. Wyniki badań tarczycy a ciąża
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-22-2011, 10:08

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250