+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Interpretacja wyników TSH

  1. #1
    monika2005 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    3

    Interpretacja wyników TSH

    Witam!
    mam ogromną prośbę w interpretacji wyników 8 letniej dziewczynki:
    TSH 4,44 uIU/ml (0,28-4,30)
    T3 173,6 ng/dl(80,0-200)
    FT3 4,10pg/ml(2,57-4,43)
    FT4 1,1ng/dl(0,9-1,7)
    P/c TPO 34IU/ml (0,0-34)

    morfologia w normie choć podwyższone WBC - 14 (4,5-13)
    rozmas tez są nie takie jak powinny NEUT 9,52( 1,8-8,00) w % 68(40-60)
    Mono1,05 (0,10-0,80)
    Zgóry Dziuękuję Proszę o szybką odpowiedź.

  2. #2
    Gregorionus jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    49

    W przypadku gdy mamy do czynienia z podwyższeniem (w tym przypadku bardzo nieznacznym) wynikiem TSH i gdzie równocześnie poziomy tzw wolnych hormonów tarczycy (FT4 i FT3) mieszczą się w granicach normy mamy do czynienia z subkliniczną niedoczynością tarczycy. Taki stan rzeczy dotyczy co dziesiątą osobę.
    Najczęstsza przyczyną takiego stany jest autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
    Należy z wynikiem zgłosić się do endokrynologa
    Zazwyczaj samo podwyższenie TSH nie wymaga leczenia farmakologicznego lecz wnikliwej obserwacji o ile nie występują inne objawy takie jak wole i inne objawy sugerujące niedoczynność tarczycy.
    Jednakże myśle że najbardziej prawdopodbne będzie autoimmunologiczne zapalenie ze względu na obecną leukocytoze.
    Ostatnio edytowane przez Gregorionus ; 02-19-2013 o 22:16

  3. #3
    monika2005 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    3

    Dziękuję za odpowiedź, mamy wizytę w przyszłym tygodniu, choć chciałam jeszcze zapytać czy możliwe żeby ta tarczyca miała wpływ na przedwczesne dojrzewanie??

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Interpretacja wyników TSH fT3i fT4
    Przez Ania_1986 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-06-2012, 19:31
  2. TSH norma - interpretacja wyników
    Przez poszukujący w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-28-2011, 23:13
  3. MR i interpretacja wyników
    Przez krakatau w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-23-2011, 21:53
  4. Interpretacja wyników TSH, FT3, FT4
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-23-2011, 21:10
  5. interpretacja wyników
    Przez ewa zyta w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-26-2011, 19:06

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249