+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Interpretacja wyników

  1. #1
    neah jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    4

    Interpretacja wyników

    Witam, bardzo chciałbym poprosić o interpretację wyników.

    Mam 18 lat, jestem osobą otyłą (otyłość prosta). W poradni metabolicznej lekarka dała mi skierowania do endokrynologa z powodu otyłości oraz niskiego poziomu testosteronu, wykryła hypogonadyzm.

    1 badanie (z tego roku):
    Testosteron 2.38 (2,8 - 8,0)

    2 badanie (z tego roku):
    Testosteron 2.80 (2.8 -8.0)
    FSH 2.26 (1,5 - 12,4)
    LH 2.73 (1.7 - 8.6)

    PS: Mój penis (5,5cm, a 11cm we wzwodzie) i jądra są małe, wydaje mi się jakby praktycznie nie rosły od kilku lat. Czy może być z tym jakiś problem? Byłem u urologa i mówił, że nic się nie dzieje, ale nie bardzo mnie przekonał. Kilka lat temu miałem zapalenie jądra, wyleczone, jednak może są z tego powodu jakieś komplikacje?
    ----
    A teraz proszę o interpretację w sprawie tarczycy.
    Dwa lata temu okulistka po badaniu dna oka zasugerowała, że mogę mieć problemy z niedoczynnością tarczycy, i żebym to sprawdził

    Badanie 1 (z 2008r.)
    TSH 3generacja 1.72 (0.53 - 3.59)

    Badanie 2 (z 2009r.)
    TSH 3generacja 1.05 (0.53 - 3.59)
    F4 1.51 (0.93 - 1,7)
    F3 2.99 (1,8 - 4,6)

    3 badanie (z tego roku)
    TSH 3generacja 2.39 (0,51 - 4.30)


    PS: chciałbym spytać, czy jest może jakaś obszerna strona internetowa albo forum o tematyce endokrynologicznej?

  2. #2
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Wyniki badań hormonów tarczycy są w normie, więc najprawdopodobniej nie tutaj leżą przyczyny Twoich problemów. Twój poziom testosteronu rzeczywiście oscyluje w pobliżu dolnej granicy normy i potencjalnie może być winien objawom. Diagnostyka takiego stanu i postępowanie leży w zakresie endokrynologa prowadzącego. Pozdrawiam serdecznie

  3. #3
    michal12 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2011
    Postów
    3

    tez mam pytanie podobne do tematu - czy przyjmowanie hormonow (np testosteronu) moze jakos wplynac na osobe, np na wyglad, osobowosc (ze stanie sie bardziej meski), na rozmiar jader i penisa (nagle zaczna rosnac) albo na orientacje seksualna? czy jest mozliwe aby homoseksualista/biseksualista ktora ma niski poziom testosteronu, zmienil swoje preferencje po kuracji hormonalnej??
    i czy beda jakies problemy (oprócz problemow z plodnoscia) dla tej osoby, jesli nie bedzie chciala poddac sie leczeniu?
    pozdr

  4. #4
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Testosteron jest hormonem, który podnosi wydolność fizyczną, może sprzyjać agresji, powodować pobudzenie, jednak mało prawdopodobne, że zwiększy rozmiar jąder lub penisa u osoby bez poważnych zaburzeń hormonalnych, tym bardziej po okresie dojrzewania. Mało prawdopodobne, że wpłynie też na orientację - tutaj sprawa jest skomplikowana, homoseksualizm jest skłonnością zakorzenioną w psychice i niezależną od bieżącego poziomu hormonów. Pozdrawiam

  5. #5
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Biopsja tarczycy (BAC/USG) - co oznacza?

    Witam. Mam 23 lata i zaczynam mieć problemy z tarczycą. Bardzo proszę o interpretacje wyników.

    1)BAC/USG zmiany prawego płata tarczycy o wymiarach 20 x 13 mm. Tyreocyty z cechami degeneracji, histiocyty, koloid.
    2)BAC/USG zmiany płata lewego. Grupy małych tyreocytów, tkanka łączna, obfity koloid.
    Wniosek: Kat.2 - zmiany łagodne/zwyrodnieniowe.

    USG:
    płat prawy 31 x 18 x 62 mm, obj. 18 ml.
    płat lewy 26 x 25 x 61 mm, obj. 20,6 ml.


    TSH 2,62 (0,25 - 5,00)

    Z góry bardzo dziękuje

  6. #6
    michal12 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2011
    Postów
    3

    dziękuję za odpowiedź Panie Krzysztofie.

    przeczytałem, że podobno tylko wygląd się zmieni - będzie się bardziej "męskim".

    a czy niski poziom testosteronu może oznaczać problemy z płodnością?
    sprawa dotyczy mojego bliskiego znajomego, który nie wygląda niemęsko, jeżeli chodzi o osobowość to ma trochę męskich a trochę kobiecych "cech", jednak boi się, że się drastycznie zmieni po kuracji hormonalnej

  7. #7
    michal12 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2011
    Postów
    3

    PS: dodam, że z jednej strony ma on objawy braku testosteronu - wysoka waga, zmeczenie, depresja, jednak z drugiej strony ma tez objawy ktore potwierdzaja testosteron - duze owlosienie, zarost (pojawil sie dosc szybko), troche masywne cialo. szybko nabiera miesni podczas cwiczen.

  8. #8
    Krzysztof jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skad
    Kielce
    Postów
    1,747

    Niski poziom testosteronu może wpływać na życie seksualne, powodując nawet zaburzenia erekcji, a także wpływać na płodność. Jeśli kuracja hormonalna została zlecona przez lekarza w konkretnym celu, nie ma powodów do obaw o drastyczne objawy przyjmowania hormonów - widocznie są one potrzebne. Jeśli będzie stosowana na własną rękę - nie jest to godne polecenia. Pozdrawiam serdecznie

  9. #9
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Proszę o interpretację wyników mojego męża.
    Cholesterol 220 mg/dl
    Cholesterol HDL 39 mg/dl
    Trójglicerydy 180 mg/dl
    Cholesterol ldl 153 mg/dl
    Glukoza 94 mg/dl

    Leukocyty 6,45 tys/ul
    Erytrocyty 5,08 mln/ul
    Hemoglobina 15,0 g/dl
    Hematokryt 40,5 %
    MCV 79,7 fl
    MCH 29,5 pg
    MCHC 37,0 g/dl
    Płytki krwi 253 tys/ul
    MPV 9,4 fl
    PCT 0,24 %
    PDW 10,8 10 (GSD)
    RDW - CV 13,2 %
    RDW - SD 37,2 fL
    P - LCR 20,6 %

    OB 8 mm/h

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. interpretacja wyników
    Przez ewa zyta w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-26-2011, 19:06
  2. interpretacja wynikow eeg
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-19-2011, 19:09
  3. interpretacja wyników
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-21-2011, 18:41
  4. Interpretacja wyników
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-31-2011, 18:03
  5. Interpretacja wyników EKG
    Przez Wanda w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-18-2010, 12:14

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242