Witam,
Zwróciłam się do endokrynologa ponieważ po odstawieniu po ok 3 latach zażywania tabletek Sylvie 20,(które powodowały, że nie miałam tak obfitych miesiączek oraz troszkę zmniejszył się problem nadmiernego owłosienia) zaczęłam mieć problem z owłosieniem i wagą przytyłam w sumie od sierpnia 2012 roku do teraz ok 30 kg-pomimo pilnowania ilości i jakości pożywienia oraz ruchu. Miesiączki już nie były tak obfite jak przez stosowaniem tabletek antykoncepcyjnych, ale regularne (długość cyklu ok 32-34 dni)
Bardzo proszę o interpretację wyników:
I pobyt w szpitalu listopad 2012 roku:
FT3 3.22 (1.71-3.71); FT4 1.00 (0.70-1.48); TSH 1.5799 (0.35-4.94); AntyTPO 0.00 (0.00-5.61); aNTY-tg 1.93 (0.00-4.11); Aldosteron (ICD-9;I15) po spoczynku 8.0 (1-16); ARO- przed obciąŻeniam NaCL 0.5 (0.5-1.9); Kortyzol w DZM 208; Aldosteron w DZM 15.1 (2.8-30.0); Kwas wanilinomigdal.wyd. 65.8 (13.6-68.6); drugi wynik 38.6; Metanefryna w DZM 0.69 (0.00-1.00); drugi wynik 0.46; wolny testosteron 5,7 (0-4.1); adrenalina w surowicy krwi 33 (norma poniżej 100); noradrenalina w surowicy krwi 223 (norma poniżej 600); DHEA-S 293,8 (85,8-511,7); acth 39,85 (7.2-63.3); przeciwciała anty receptorowe dla TSH (TRAb) 0,85 (norma poniżej 1,8); kortyzol godzina 6 -12,33 (6,2-19,4), godzina 18 - 2,9 (norma 2,3-11,9) godzina 24 -1,18;
USG TARCZYCY: prawy płat 13x17x39 mm obj.4,5 ml lewy płat 12x17x37 objętość 4 ml. jednorodna w całości, bez zmian ogniskowych,przepływy przez gruczoł mierne,prawidłowa echogeniczność.
USG TRANSVAGINALNE:trzon macicy w przodozgięciu o gładkich obrysach i niejednorodnej strukturze ech o wymiarach 62x33 mm. W obrębie ściany przedniej bardzo słabo widoczny mięśniak o średnicy 12 mm. Endometrium o przekroju 11 mm. Jajnik prawy o wymiarach 30x18x17 mm, obj. 5ml z około 15 drobnymi pęcherzykami. Jajnik lewy o wymiarach 36x26x25 mm obj 12,7 ml z około 12 pęcherzykami oraz dominującym średnicy 20mm. Okolice przydatków obustronnie bez zmian w obrazie USG. Zatoka Douglasa bez płynu.
MR NADNERCZY: w typowej lokalizacji, prawidłowego kształtu i wielkości, bez zmian ogniskowych.

Po tym pobycie lekarz przepisał glucophage 1 tab wieczorem.
Drugi pobyt w szpitalu (nie mam niestety jeszcze wypisu) ale miałam robiony MR przysadki oraz test deksametazonem i jeszcze jakieś testy związane z przysadką.
Po tym pobycie dostałam Glucophage xr 1 tab. wieczorem i bromergon 1/2 tal. wieczorem. Ostatnią miesiączkę regularną miałam 1 maja; 29 maja wzięłam pierwszy raz bromergon i okres w okolicach 1 czerwca się nie pojawił (ciąża wykluczona w 100%), zrobiłam 21.06. na polecenie lekarza badanie PRL -192 (norma do 456) i TSH wyszło w połowie normy, lekarz kazał mi brać jeden dzień 1/2 tab. bromergonu, jeden całą tabletkę,od dwóch dni bolą mnie piersi więc mam nadzieję, że okres się pojawi po prawie 60 dniach. Bardzo proszę o interpetację wyników i ewentualne wskazówki. Największy problem to waga, której nie mogę się pozbyć. Z góry dziękuję za odpowiedź.